61
Следвайте ни

Локо и Ботев намесени в скандални разкрития за корупция преди 10 ноември

viber icon

Работата си по справянето с развитието на българския футбол оценявам с пет. За прозрачността на БФС като организация оценката ми е отличен, както и за борбата с корупцията, защото няма корупция в българския футбол", заяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов пред Би Ти Ви преди два дни.

Desebg.com припомня, че корупцията в родния футбол има и то не от вчера, а от времето на „развития социализъм“ и тоталитарното управление на БКП.

В тази връзка сайтът публикува строго секретна справка – меморандум относно: Договорки на мачове, от които се облагодетелства. Документът е на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1984 г.

В него са изброени множество разговори между подслушвани от Държавна сигурност лица, свързани с различни футболни отбори, в които разговори става въпрос за уговаряне на мачове от А и Б група.

Замесени са имената на футболни клубове като „Сливен“, „Славия“, „Левски“, „Осъм“ – Ловеч, „Дунав“ – Русе, ЖСК „Спартак“ – Варна, "Ботев" (Пловдив) (тогава „Тракия“), ЦСКА, „Локомотив“ Пловдив, „Кремиковци“, „Академик“.

В справката се говори за смяна на съдии за определени мачове, а също така и за уговаряне на съдии с цел подпомагане на даден отбор.

Също така и за пътуване на лице преди мач между ЖСК „Спартак“ – Варна и ЦСКА, което носи със себе си „достатъчно стимулиращи средства за футболистите“.

Документът разкрива и уговорки за оставане на „Локомотив“ – Пловдив в А група за сметка на преминаване в „Левски-Спартак“ на Георги Йорданов (Ламята). Marica.bg уточнява, че по това време на Йорданов тече двугодишното наказание да не играе футбол, тъй като е подписал 2 професионални договора, които са депозирани в БФС. Черно-белите няма как да въздействат на БФС, тъй като документацията е ясна. Вместо да се върне на Лаута, Ламята акостира на Герена и автоматично бива санкциониран по трудовото и по наредбите на БФС. Единствено централата може да отмени наказанието.

В материала на агента на ДС се споменава още, че от Локо молели да не се наказва състезателя Стайков. Marica.bg уточнява, че става дума за Румен Стайков, който получава жълт картон преди изключително важното гостуване на Беласица, от което зависи оставането на черно-белите в А група. Въпреки ходатайството обаче Стайков е наказан. До последно треньорът Христо Бонев го е планирал в титулярната единадесеторка, но в крайна сметка му е отказано. На стадион Цар Самуил в Петрич, под звуците на 3 ромски оркестъра със зурни и тъпани, железничарите губят с 0:1 и изпадат в Б група.

В справката се упоменава и мач между Ботев и Левски, за който е донесено, че е минал миролюбиво. Въпросната среща на Голямата къща завършва 2:2. Marica.bg припомня, че тогава жълто-черната агитка скандираше "Горчиво, горчиво", а местният официоз "Отечествен глас" излезе със заглавие "Материал за Агата Кристи".

Справката съдържа и информация за обаждания на съдии „от най-високо място“ с указания как да завърши даден мач без ощетяване на определен отбор, а също така и указания към съдии да действат „с всички сили и средства!!! Историята ще ти бъде благодарна!“

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Статистик

Статистик

14.10.2021 | 11:11

"На стадион Цар Самуил в Петрич, под звуците на 3 ромски оркестъра със зурни и тъпани, железничарите губят с 0:1 и изпадат в Б група." Циганските оркестри със зурни и тъпани, за Локото или за Петрич са викали , за статистиката питам :)

Отговори
1 1
Алито от София

Алито от София

14.10.2021 | 08:15

Може ли без лефски спартак, няма период да не са развалели българското футболно първенство

Отговори
0 0
Все се правим на ощипани

Все се правим на ощипани

13.10.2021 | 17:12

А никой ли не знае,че преди 10-и всички капитани на футболните отбори си бяха доносници? Вижте ги сега кой къде и си правете сметка...

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?