Левандовски е №1 в света за 2020 г.! Вижте и останалите призьори ВИДЕО

Роберт Левандовски спечели наградата на ФИФА за футболист №1 в света за 2020 г. Полският нападател на Байерн (Мюнхен) пребори конкуренцията на Лионел Меси (Барселона) и Кристиано Роналдо (Ювентус), които бяха другите двама номинирани. 

Левандовски имаше фантастична година. Той отбеляза 55 гола в 47 мача и помогна на баварците да стигнат до требъл.
 
Съотборникът му Мануел Нойер пък беше избран за най-добър вратар за 2020 г. Той спечели в конкуренцията на Алисон (Ливърпул) и Ян Облак (Атлетико Мадрид). 34-годишният германец запази вратата си суха в 27 мача през годината и също има основен принос за успехите на Байерн (Мюнхен).
 
Треньор №1 за 2020-а е Юрген Клоп, който печели отличието за втора поредна година. През последния сезон той изведе Ливърпул до титлата в Англия след 30-тодишно прекъсване. Конкуренти на Клоп във финалната фаза бяха Марсело Биелса (Лийдс), Ханс-Дитер Флик (Байерн).
 
В отбора на година на Fifpro попаднаха тримата номинирани за играч на годината - Меси, Роналдо и Левандовски. Място в тима намериха още Алисон, Алфонсо Дейвис, Върджил Ван Дайк, Серхио Рамос, Трент Александър Арнолд, Йошуа Кимих, Тиаго Алкантара и Кевин Де Бройне.
 
Наградата "Ференц Пушкаш", която се връчва на автора на най-красивия гол през годината, отиде в Хюн-Мин Сон (Тотнъм). Кореецът беше отличен за попадението си срещу Бърнли.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино откри церемонията с видео съобщение, в което говори за тежката година във футбола. Той спомена и голямата загуба на легендите Диего Марадона и Паоло Роси.

Нападателят на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд получи специално признание за това, че помогна за набирате на милиони лири и убеди правителството на Великобритания да дава безплатна храна в училище на семейства с ниски доходи.

Първата награда бе за най-добър вратар при жените. Тя бе дадена на франузойката Сара Буади от Лион. За най-добър треньор в женския футбол бе отличена Сарина Вийгман, която води националния отбор на Нидерландия, а от следващия сезон поема селекцията на Англия. Люси Бронз от Манчестър Сити стана футболист на годината при жените.

Матиа Агнесе получи наградата на ФИФА за Феърплей за това, че спаси живота на съперник, който изпадна в безсъзнание по време на мача между Кайресе и Оспадалети в Италия. Маривалдо Франсиско да Силва пък бе отличен за Фен на годината, след като извървя 64 километра, за да гледа любимия си отбор Ресифе. Пътуването на бразилеца му отнема почти 11 часа.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?