Следвайте ни

Легендата Бакалов каза тежката си дума за Ботев и феновете

viber icon

Марин Бакалов е една от емблемите на Ботев Пловдив. Ето какво каза пред БР за началото на пролетния дял от сезона и други актуални теми, препечатваме с леки съкращения.

 

- Господин Бакалов, зима на промените в Ботев Пловдив. Какво очаквате от новия Ботев?

-Да, наистина има доста сериозни промени – нов макар и не официално собственик, нови треньори, нов щаб, нови футболисти. Има надежда в привържениците и нас – ветераните. Надявам се тези промени да бъдат за добро, Ботев да се стабилизира и да излезе от това незавидно положение, което се намира в момента. Най-важното е тимът да заиграе този футбол, който всички фенове очакват.

- На официалното представяне на тима бяха казани силни слова от треньора Валентич дори за спечелване на трофей още този сезон. Това възможно ли е?

- Като погледнем класирането, в първенството е малко трудно да имаме някакво сериозно постижение освен да подобрим класирането си. Да се надяваме амбициите на ръководството да отговорят на очакванията на привържениците. За съжаление нямаме ясна представа за отбора, тъй като не знаем как са играли в контролите.

- Има някои нови попълнения, но в отбора останаха и опитни футболисти?

- Ще се разчита на Славчо Шоколаров, Филип Филипов, Виктор Генев. В нападение имаме Атанас Илиев, който показва, че когато е мотивиран, играе много добре и материализира създадените положения. Привържениците искат Ботев да изглежда добре и да побеждава. Това, което липсва в представянето на Ботев, е постоянството. Иска ми се това да се промени.

- Защо около Ботев Пловдив почти винаги има казуси, свързани с феновете и то от доста години?

- Ако следите мисълта ми, виждате, че разделям тези, които подкрепят отбора, на фенове и привърженици. Някъде около 2000 година започнаха да се активизират фенските структури – преди това хората бяха предимно привърженици. Имало е организирани групи и преди това, но не така, както се случи в по-новото време.

Моето мнение е, че трябва да се слуша гласа на феновете, защото те са като едно правителство в държавата. Навремето имахме една идея – да сформираме на принципа на Барселона управление с членски внос.

Само че може би беше рано, не събрахме необходимия брой членове. Имахме нагласата, че ще са много повече, а се оказаха само 240. Може би сега е по-различно времето, виждам, че са активни при събирането на средства, но тук вече влизат и привърженици на Ботев – интелектуалци, бизнесмени, политици, които не афишират чак толкова показно мнението си.

Собственицrте, които идват и искат да управляват един футболен клуб, трябва да се съобразят с манталитета, стила и начина на игра на отбора, с манталитета на хората около него.

- Това притеснява ли ви, че хора, които идват от друго място, може да се усетят какво е Ботев Пловдив и привържениците му?

-Ако отборът заиграе добре и постига победи, няма да има проблеми. Всичко ще бъде наред. Още повече, ако обърнат внимание, както афишират и към детско-юношеската школа. Тази база и условия, които ги има клубът, винаги могат да дадат необходимите наши попълнения за първия отбор. И един ден да бъдат печеливша инвестиция.

- Защо всичко пропадна за един сериозен период от време и българските футболисти сякаш изчезнаха?

- За съжаление имаше един период от 15 години, в който нищо не се случваше в детско-юношеските школи – нито като бази, нито като работа. Един мъртъв период, който за съжаление се отрази на футбола ни. Прекъсна се приемствеността в клубовете.

Навремето златното поколение, което игра 1994 година, започна да се налага в клубовете още в средата и края на 80-те години. В ЦСКА играеха Джеки, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Георги Славков, Ради Здравков – отбор с големи характери на европейско и световно ниво. Стоичков, Пенев и Костадинов след това заиграха покрай тях. Както например аз – играл съм с най-големите футболисти на Ботев Пловдив, със Зехтински, Сашо Иванов – на Гонзо баща му и т.н.

Футболисти, които бяха национали, големи фигури. Те ни приемаха нас по-младите като техни деца, искаха да ни помогнат. Сега времената са коренно променени, но приемствеността липсва. Виждаме голямо текучество както на футболисти, така и на треньори. Няма я спокойната обстановка, в която да се гради нещо по-дълго време.

- Ще се справи ли Ясен Петров начело на националния отбор?
- Пожелавам на целия екип да се справи. Има нужда от малко надежда на изстрадалите фенове. Мисля, че Ясен има достатъчно опит – беше и у нас, и в Китай. Надявам се да отсее и да намери правилните хора. Нямаме голям избор от футболисти, които играят в чужбина, но с един добър избор, с добро отношение и малко късмет, да се надяваме отборът да изкачи едно-две стъпала.
 

Коментари (1)

Стафунски-заралията

Стафунски-заралията

13.02.2021 | 16:14

Маринчо, същата долна, гадна и крадлива гнида си като Палийски

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай