Следвайте ни

Лечков шокира: Още 10 г. няма да има конгрес, ако държавата се меси във футбола

viber icon

Членът на Изпълнителния комитет на БФС в оставка Йордан Лечков прогнозира мрачно бъдеше за футбола ни. Той обяви, че държавата се е намесила при оттеглянето на президента в оставка Борислав Михайлов.

"Аз съм стожер на логиката и правилата. Правилата трябва да се спазват, даже да са ложи. Казвам на журналистите вече доста време да гледат Устава. Беше поискана оставката на Боби Михайлов - от премиера и от Красен Кралев. Държавата постави своите условия, аз така го разбирам. По онова време подготвяхме една програма, която трябваше да покажем на властимащите. Защо правителството оттегли доверието си? Да припомним злополучния мач с Англия, резултатът от който не беше приятен, естествено. 

Имаше едни скандирания от хора, които влязоха и излязоха безнаказано - повечето хора са наясно как се получават такива неща. Не обичам конспирациите, но мисля, че това нещо се е знаело месец по-рано. Случи се, чувах го по-рано, но не вярвах. Поиска се оставката на Боби Михайлов, това беше вмешателство в независима организация. 

Ние сме единствената федерация, която е независима, твърдя го. Вие все едно имате една фирма, а аз с текущи ходове искам да усвоя вашата фирма. Получи се преврат с вътрешна намеса. Аз казах тогава, че няма да се подам оставката. Имах дела преди около десет години, бях осъден на първа инстанция. Бях в комисия в УЕФА с Бекенбауер. Нашият президент ми звънна и каза: "или излизаш от комисията, или ти замразяват правата в нея". Това са правилата на УЕФА. Боби Михайлов през тази година и половина се оттегли, това е нормално. Излезе от прокуратурата становище, че няма нищо нередно, ние сме в непрестанна комуникация с УЕФА. Боби е по-разумен, оттегли се, той е по-друг човек. Изразих становище, че няма да подам оставка. Камен Костадинов веднага предложи първият вицепрезидент да бъде сменен от поста първи вицепрезидент, точка "разни". 

Този документ (показва документ без подпис) им трябваше в Търговския регистър, за да впишат друг за първи вицепрезидент. Аз не съм го подписал и до днес. Цяла година и половина казвам, че Михаил Касабов управлява нелигитимно. Мишо Касабов е вписан в Търговския регистър нелегитимно, това твърдя аз. Сега Боби не е вписан в Търговския регистър, има си ред, ще се обжалва. Нека оставим това на юристите, всичко ще се подреди. Ако има правила, трябва да се спазват. Не искам да ставам президент, не искам да се кандидатирам, аз съм прям човек, затова много хора не ме харесват. Истината винаги излиза наяве, когато човек действа принципно. Кой е президент на БФС в момента ли? Още по-интересно става, защото имаме решение на Изпълкома, което е единодушно. Слушайте, когато ви говоря. Младите да знаят, че не е това пътят. Ако продължава да се меси държавата, десет години няма да има Конгрес. Трябва да се възстанови старото статукво, колкото и лошо да звучи думата "статукво". Трябва да се впише Боби Михайлов, за да може да се стигне до Конгрес. 

В плюене по медиите жалко пада нивото - нашето, във футбола е достатъчно ниско. Когато правиш подписка, трябва да имаш решение на управителното тяло на самия клуб, подписано от президент или секретар на клуба. Застрашени ли сме от санкции от ФИФА и УЕФА? Категорично не. Един човек коментира - той да бяга срещу мен, не може да ме стигне. Ние сме част от семейството на УЕФА, в постоянна комуникация сме, ще им отговорим, можем да се хванем на бас. Плашат гаргите, извинявам се за израза. Като свърши мачът, журналистите с камерите там, излизам и ми задават въпроси. Отговарям това, което съм видял и не ни се разминават мненията - което виждам на мача, това казвам. Никога не съм изпадал в лични нападки, не съм обиждал, винаги съм бил обективен и не съм бил критичен.Тежко ще им стане, ако съм критичен. Бъдещето е пред младите хора, няма да се заяждам с тях. 

Подсказах им какъв е пътят - да си съберат подписите, да изчакат редовния Конгрес, да си кажат какво ще направят, хората ще гласуват. Клубовете са близо 500, като 350 от тях подкрепят Михайлов. Мен не ме е питал Боби Михайлов дали да си подава оставката. Когато се кандидатира за президент, ме пита. Казано е, че 2022 година трябва да има редовен Конгрес, ако някой иска извънреден Конгрес, да си съберат подписи. Добронамерен съм. Все още Йордан Лечков е член на комисия в УЕФА - Касабов, Костадинов, Фурнаджиев, седем-осем човека сме, ние също контактуваме с УЕФА и не си измисляме. Легитимните представители на българския футбол в УЕФА сме ние. Нека големите клубове си изразят желанието, когато наближи Конгресът. На приятелска основа мога да намеря много хора, които да плюят. Ние сме независима организация, другите спортове са зависими от държавата. Само ние останахме непревзети, дайте да превземем и тях, така ли? Важно е да се промени Законът за финансирането на всички спортни клубове, важи и за културата, трябва да се освободим от един Закон от 1991 година, който не признава разходите, които даваш за спорт", сподели Йордан Лечков пред "Нова телевизия".

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (2)

Ganko

Ganko

10.05.2021 | 11:28

Mangalaa ot Sliven sas svoite nomera.

Отговори
1 1
Плешо

Плешо

10.05.2021 | 09:50

Именно ,благодарение на държавата много ритнитопковци от златното поколение станаха известни.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?