„Ла Масиа" - люлката на талантите от школата на Барселона

Амор, Гуардиола, Меси, Шави, Пуйол и Фабрегас са само част от продукта на каталунската вече 30-годишна „фабрика за футболни герои"

Непосредствено зад величествения стадион „Камп Ноу" е разположена традиционна каменна къща в каталунски стил. Вероятно тя е изиграла по-важна роля в историята на „Барселона", отколкото арената, която я засенчва. Футболният клуб започва да използва „Ла Масиа де Кан Планес", построена през 1702 г., като резиденция за младите си таланти на 20 октомври 1979 г. Списъкът с шампиони, минали оттук по пътя към футболния връх, е дълъг и впечатляващ.

Пеп Гуардиола - европейски клубен шампион с „Барса" като играч през 1992 г. и в първия си сезон като треньор тази пролет, идва в „Ла Масиа" през 1984 г., когато е само на 13. Той напуска дома си в Сантпедор, който отстои на 70 км. Възпитаници на тази школа в настоящия всепобеждаващ отбор са още халфът Андрес Иниеста, капитанът Карлес Пуйол, вратарят Виктор Валдес и младият талант Педро, който вкара единствения гол при победата над „Шахтьор" (Д) за Суперкупата на Европа през август.

През последните три десетилетия около 450 млади футболисти са напуснали домовете и семействата си, за да дойдат тук. Половината от тях са от Каталуня, останалите - от останалата част на Испания, а също и от Бразилия, Аржентина, Унгария, Камерун, Сенегал, а отскоро и от България. Над 40 от тях са влезли в първия тим на „Барса", още толкова играят в други отбори от испанския елит. „Ла Масиа" постепенно се превърна в синоним на славна школа, макар че не всички от звездите на академията - Лионел Меси, Шави, Жерард Пике, Сеск Фабрегас, са живели тук.

 Отглеждат нормални деца

Според Карлес Фолгера - директор на школата от 2002 г., тайната зад успеха на „Ла Масиа" е, че тук се учи не само как да се играе стилен атакуващ футбол, но има и интензивна и широкообхватна образователна програма. - Това, което ни прави различни, е, че обучението продължава 24 часа на ден и 7 дни в седмицата, твърди 41-годишният Фолгера, който е бивш хокеен вратар на „Барса". - На всеки е обърнато нужното внимание, тъй като тук разполагаме с професионалисти, които задоволяват всички нужди на децата. А те идват тук с желание да успеят в спорта. В същото време се опитваме те да се развиват като останалите нормални деца.

В момента в „Ла Масия" има близо 60 деца, 10 от които живеят в каменната къща, а останалите - в стаи в близкия стадион. Освен футболисти тук има и 11 баскетболисти и 1 надежда в хокея на ролери. Един обикновен ден тук започва в 7 часа сутринта, когато децата отиват на училище. В класните стаи те са до 13 часа, след което обядват. След кратка почивка те залягат над уроците за около час и половина, а в 18 часа е любимата им част - 150-минутна тренировка на „Сант Жоан Деспи". Вечерята е в 21.15 часа, а светлините угасват в стаите в 23.30 часа.

В седмицата, в която „Ла Масиа" отбеляза 30-ата си годишнина, Гуардиола бе запитан по време на пресконференция какво означава за него престоят му в академията. Треньорът признава, че пази чудесни спомени, а натрупаният опит му помогнал да израсне и да се развие като играч и човек. „Помня, че в първия ден, когато родителите ми ме оставиха в школата, ми сервираха много хубава храна, каза с усмивка Пеп. „Ла Масиа" е жизненоважна част от този клуб - издирва таланти, приема тези, които няма къде да живеят, образова ги, тренира ги - това е най-важното. Това е най-евтината инвестиция в дългосрочен план - нещо, което трябва да продължи да се развива."

Нова посока на стара традиция

Дните на „Ла Масиа" като резиденция може би са преброени, тъй като „Барселона" строи нова сграда за младите таланти на сегашното си тренировъчно игрище. Проектът обаче в момента е спрян заради ограничения в бюджета.

Един от последните футболисти, пробили в първия тим от „Ла Масиа", е Педро. Той напуска дома си на Канарските острови и живее тук от 2004 до 2006 година. Днес изгряващата звезда си спомня как Фолгера и учителят Рубен Бонастре го посрещнали. „От първата минута до края на престоя ми те винаги бяха готови да ми помогнат във всичко - в уроците, в свободното време, в каквото и да е. Благодарение на това се адаптирах много бързо и създадох отлични приятелства", разказва 22-годишният Педро.

Един от първите ученици в академията - Гилермо Амор, който е живял в „Ла Масиа" от 1980 до 1988 година, смята, че е израснал като личност именно тук. „Дори да не стигнеш до първия тим, пак си достатъчно добре обучен, за да поемеш по свой път в живота, казва 41-годишният днес Амор, който след „Барса" игра във „Фиорентина", „Виляреал" и „Ливингстън". Не е възможно да мина покрай „Ла Масиа" и да не обърна поглед към мястото, което едно време бе мой дом.".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?