Следвайте ни

Крушарски: Карагерен ми се обади да ме пита...

viber icon

Президентът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски даде интервю пред сайта "Букмейкър Рейтинги". Естествено, основната тема е ситуацията в момента и обявената в световен мащаб епидемия заради коронавируса. 

Господин Крушарски, как сте, какво правите в тези трудни времена за хората?

- Добре съм, но скучая. Спазвам правилата на играта. Моята работа и по телефона става да си я върша. Но знаете - друго е ръка да пипне и да усети нещата. Такова е положението и трябва да се съобразяваме.

Държите ли връзка с футболистите, как са те?

- Вчера Карагерен ми се обади да ме пита жив и здрав ли съм... Питат! И аз ги питам. Правим някакви планове без кръчмар и когато се подобрят нещата, сме готови да действаме. Раздали сме им индивидуални програми и поне да тичат в парка да поддържат добра физическа форма.

И футболът пострада заради ситуацията. Какво ще правите, какво обсъждате с вашите колеги?

- Вчера цял ден се трепах в разговори на тази тема. Моето мнение е едно - да ни съберат и да кажат какво правим. Точно и ясно. Да кажат, ако това продължи до април - правим това. Ако е до май - следваме друг сценарий. За да няма този рекъл това, пък Христо Крушарски предложил онова, а третият не се съгласил. Да се съберем, ако трябва да си ударим по един шамар и да решаваме заедно. Всеки иска нещо да намаже покрай тази работа. Вместо да се обединим и да решим заедно пак продължаваме да си говорим индивидуално.

Някои говорят за нулев сезон, други предлагат да се доиграе редовният сезон и да отпаднат плейофите. Вие на какво мнение сте?

- Лудогорец вече е шампион, няма какво да говорим. Остава въпросът кой ще играе в Лига Европа. Претенденти са Левски, ЦСКА и ние. И евентуално Славия. Но това е заварено положение. И затова казвам, че при такава ситуация някой трябва да отреже баницата и да каже - така ще стане. Ако трябва да бъда честен, за мен турнирът за Купата е десет пъти по-интересен.

Преди няколко дни Павел Колев зададе въпрос, трябва ли да се дават заплати на футболистите, когато не играят и не тренират в момента? Вие ще платите ли на вашите?

- Естествено. Аз си плащам заплатите и си изпълнявам договорите. Какво означава, че не играят и не тренират?! Работникът като не ходи на работа, за да го задържиш, какво трябва да направиш? После като се върне на работа, а той е напуснал, ще вземеш някой от улицата. За мен предложението на нашия треньор Бруно Акрапович беше най-правилно и го подкрепям. Ако искаме да направим нещо заедно, всички клубове да намалят заплатите си в следващите два месеца, за да може да се издържи. Ако не плащаш на футболистите, си тръгват поради причината, че не си им платил. Къде отиват обаче?! Искам да питам къде отиде прехваленият Езе и какво се случва с него. Това ще се случи с всеки един. Просто всеки трябва да се съобразява със ситуацията. 20% намаление от заплатите за моя клуб, например, са нищо пари. Но за други клубове са много пари.

Пак стигаме до това, кой според вас е най-добрият вариант при положение, че въобще тази епидемия бъде преодоляна?

- Чух и предложение да правим изследвания на всички футболисти и тогава да подновяваме първенството. Добре, но той се прибира вкъщи, среща се с близките си - някой знае ли преносител ли е на вируса. Наистина в момента сме в положение, в което не виждам кой може да измисли най-добрия вариант.

Вие понасяте ли загуби във вашия личен бизнес?

- Моята работи си вървят. Аз съм наваксал и цяла година работя за този сезон. Но ако ситуацията продължи, ще закъсам за зимата.

Как ще коментирате искането на ЦСКА - БФС да помогне на клубовете с пари като един вид обезщетение заради ситуацията?

- В този момент да искаш пари... някак си не върви. По-добре да дадат пари за лекарства, предпазни средства. По-добре полицаите, лекарите и тези, които са на първа линия, да взимат двойно и тройно повече, но те ни спасяват в момента. За мен всеки трябва да си прави сам сметката. Най-добрият вариант е, ако някой бизнес има проблем, да помоли държавата да му отпусне един вид безлихвен кредит. Най-малкото ще се спести от лихвите.

Да не сте на мястото на футболния съюз в момента...

- Ситуацията е тежка за всички. Знаете обаче моето мнение какво е. След като си тръгна Боби, трябва един млад човек да седне до Мишо Касабов и да краде занаята. Защото занаят не се учи, а се краде. Сега младежите, които искат да седнат на стола да управляват, да се замислят, защото столът е много жежък... И може да им изгори задниците. Лошото е, че няма кадри. Преди повтарях постоянно, че като Батето и Вуцата няма да има подобни ръководители. Батето държеше нещата в ръцете и не пускаше аванта на никого. Вуцата можеше да работи, знаеше много и се раздаваше. Сега Мишо Касабов има изключително много познанства във футбола, познава и него го познават влиятелни хора. Може да научи следващо поколение ръководители. Питате ме за Конгрес? За мен не трябва да е бивш футболист, а мениджър да е следващият президент или следващият екип от хора. Да работиш с хора е най-трудното нещо на света. И да носиш отговорност за хора. Това трябва да го знаете.

Вие как приемате ситуацията с коронавируса?

- Всичко е въпрос на регулиране на собствения компютър. Човек, ако си настрои психиката и не мисли за глупостите, които са около него, ще мине по-леко. Аз винаги съм употребявал една стара поговорка - ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш. Според мен обаче скоро няма да има футбол. Чува се, че пикът ще дойде след 1-2 месеца. Ние сме почти във военно положение и най-важното е да запазим здравето на хората. И да има кой да бачка, защото ако няма, няма кой да плаща, няма кой да гледа футбол и кой да дава заплатите на футболистите. Сега ще видим колко ни струва нацията и с какво може да помогне футболът.

Снимка: LAP.bg
 

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?