71

Кой и как ще стопанисва стадионите в Пловдив, след като Общината ги построи

 

Червена лампичка от Дания: Заради клуб в България синът на руския олигарх Зингаревич фалира "Фремад Амагер" и ощети хазната с милиони ДДС 

 

Рано или късно стадионите на "Ботев" и "Локомотив" ще бъдат завършени. И тогава на дневен ред идва най-важният въпрос - кой и при какви условия ще ги стопанисва. Всъщност въпросът е с предизвестен отговор - ясно е, че това ще са двата футболни клуба, макар по закон бъдещите процедури по концесия или отдаване под наем са отворени за всеки желаещ. Абсурдно ще е друг да вземе стадиона на "Ботев" например, признава кметът на Пловдив Здравко Димитров. И с право. Проблемът е, че градът има печален опит във взаимоотношенията си с двата местни футболни гранда през годините. Защото те отдавна са търговски дружества и управлението им, включително и на базите, зависи от волята на техните собственици. А когато търговските дела на бизнесмените закъсат по една или друга причина, това се отразява не само на клубовете, но и на състоянието на базите и взаимоотношенията с Общината. Както е известно, в българския футбол собствеността често се сменя. И обикновено новите инвеститори заварват дългове и разруха. В този смисъл Общината трябва много сериозно да поработи върху договорите, в които ясно да са разписани ангажиментите на бъдещите концесионери или наематели. За да не се налага общинските предприятия да косят терените и да чистят базите, а от данъците на неизкушените от футбол граждани да се плащат токът и водата на милионерите от зеления терен. Този филм в Пловдив вече сме го гледали и в черно-бял, и в жълто-черен вариант. 

Като червена лампичка по въпроса от Дания тази седмица дойде следната информация за начина, по който актуалният собственик на акциите в ПФК "Ботев 1912" АД е водил и  приключил делата си в местния клуб "Фремад Амагер"

ФАЛИТ ПО РУСКИ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС ПО БЪЛГАРСКИ МОДЕЛ  

Датският "Фремад Амагер" премина през много бурна година с флирт и смяна на собственици - руски, американски и датски. От новинарския сайт B.T. разкриват, че при предишния собственик - руснака Антон Зингаревич, клубът е измамил датската хазна с над 4,5 милиона крони (608 878.57 евро).

За девет месеца от октомври 2020 г. до ноември 2021 г. "Фремад Амагер" натрупва голям данъчен дълг месец по месец. Най-тежка е била ситуацията през април 2021 г., когато Министерството на финансите на Дания губи над 800 000 датски крони (108 245.08 евро) само за един месец.

Неплатените данъчни сметки, в крайна сметка, доведоха до молба за несъстоятелност от Националната агенция за управление на дълга. Фалитът идва на 28 февруари тази година, това става ясно от документите по делото в търговския съд, до които колегите от Б.Т. са  получили достъп. 

Антон Зингаревич, който закупи "Фремад Амагер" чрез компанията SCP Waterfront през май 2018 г., е син на руския олигарх Борис Зингаревич, пише изданието. По онова време Forbes изчислява, че състоянието на бащата Зингаревич е малко над 8,5 милиарда датски крони (1,15 милиарда евро). Това му отрежда място под номер 2354 в списъка на най-богатите хора в света - богатство, което е постигнал с производството на хартия и дървен материал.

В годините Зингаревич-баща демонстрира топли връзки с руския президент Владимир Путин. Милиардерът е сред ВИП гостите на Путин още когато президентът отпразнува 63-тия си рожден ден през 2015 г. с мач по хокей на лед с участието на олигарси и бивши звезди на НХЛ. 

Следователно фамилията трябва да има достатъчно рубли за изпиране, а инвестициите във футбола са идеален начин за това. И наистина - Зингаревич хвърля много милиони във "Фремад Амагер". И в същото време клубът фалира, а хазната в Дания ще има да взима. От B.T. се свързват с 40-годишния руснак по повод на данъчните задължения, но той отрича да носи отговорност. Според него "Фремад Амагер" си има оперативно ръководство. За него от лятото на 2020 година отговаря главният изпълнителен директор Алън Равн. „Вижте, това е въпрос към ръководството на клуба. Не е за мен. Не участвах в ежедневното управление“, казва Зингаревич.

От B.T. обаче настояват: ​Но когато "Фремад Амагер" получи данъчна сметка за деветте месеца под ваша собственост, не мислите ли, че това има нещо общо с вас? "Слушайте. Казвам ви каквото аз искам. Няма да бъда принуден да кажа нещо, което вие бихте искали да чует​е. Това не е в мой интерес. Искам само да кажа, че клубът работеше, всеки получи заплащането си и всичко беше наред", настоява Зингаревич.

B.T. продължава с въпросите: Въпреки това сте изтеглили данъчен дълг от 4,5 милиона крони (608 878.57 евро) под ваша собственост. Явно не всичко е наред, нали?

"Отговорих на това няколко пъти и няма да променя отговора си", завършва Зингаревич. 

ДАТСКАТА ИНВЕСТИЦИЯ  НА ЗИНГАРЕВИЧ - ИСТОРИЯТА 

Май 2018 г.: ​Базираната в Монако компания SCP Waterfront, където Антон Зингаревич е основен акционер, купува "Фремад Амагер" от датските бизнесмени Флеминг Олаф Розенкранц и Флеминг Келеруп, след като двамата притежават клуба от малко повече от четири години.

Декември 2021 г.: Антон Зингаревич продава "Фремад Амагер" на американците Джош Уолъс и Ричард Фингър. По-късно се оказва, че двамата имат присъди за измама от САЩ и не могат да изпълнят финансовите си задължения.

Март 2022: Danske Velkommen A/S купува "Фремад Амагер" от двамата американци и спасява клуба от фалит. Енергийната компания поема делото за данъчните задължения в наследството, но те все още не са разплатени на датската държава.

В същото време, когато Антон Зингаревич се оттегля от "Фремад Амагер" миналата зима, се оказва, че руснакът е оформял като заеми част от парите, които е давал в клуба, както често правят и някои от българските бизнесмени, инвестиращи във футбола. Според В.Т. при раздялата клубът е дължал на вече бившия си собственик повече от 40 милиона крони (5 412 253.97 евро). И Зингаревич, и Равн, и новите собственици на клуба твърдят, че Зингаревич е опростил този дълг, но датският НАП все още чака да получи милионите си.

Дано историята не се повтори и в България, а след време Община Пловдив да си чака по същия начин концесионните такси за стадиона, а българският НАП - пари за данъци и осигуровки на служителите в ПФК "Ботев 1912" АД. 

Между другото, на Лаута също има поне 3 истории, които много приличат на тези със Зингаревич в "Фремад Амагер".  

Футболистите на Фремад Амагер нямаха много поводи за радост през тази година, но запазиха мястото си в Първа дивизия (второ ниво в Дания)

 

Алън Равн:

Проблемите в клуба започнаха, когато Зингаревич купи българския "Ботев"

- Г-н Равн, г-н Зингаревич твърди, че не носи отговорност за данъчните задължения на "Фремад Амагер" и тя е изцяло ваша като изпълнителен директор на клуба. Вашият коментар?

- Не съм съгласен с това твърдение. Да, към онзи момент клубът нямаше борд, защото г-н Зингаревич бе едноличен собственик. Изпълнявах оперативни задачи като директор, но отговорността за неплатените данъци не е моя. Уведомявах постоянно г-н Зингаревич за ситуацията, но той не изпълни отговорността си като собственик. Бил съм наясно с условията на работа, които имахме, и аз не съм бягал от преките си отговорности в нито един момент. Няма момент обаче, в който той (Антон Зингаревич - б. р.) да не е бил наясно със ситуацията. Осведомих го за проблемите безброй пъти - почти всеки ден - така че когато това идва от него, звучи като син на милиардер, който сега абдикира от отговорност.

- Антон Зингаревич очевидно е вложил много пари във "Фремад Амагер" през годините. Не трябваше ли да има пари за вас като мениджър, за да плащате данъците?

- Антон Зингаревич управлява финансите на клубовете си месец за месец. Винаги плащаше твърде късно и твърде малко.  Така че това бяха условията, в които изпълнявах задълженията си.

- Защо се стигна до фалита? 

- Собственикът винаги плащаше твърде късно и твърде малко. Проблемите обаче ескалираха през януари 2021 г., когато г-н Зингаревич купи българския ПФК "Ботев 1912" АД и премести там повечето наши играчи и треньори. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Юро

Юро

24.06.2022 | 14:26

Жълтите шалвари искат или не искат ,фактите са такива . Защо не пишат за друг , а за руския олигарх на Ботявъ . Така е жълти блядки , на вас не ви е за първи път . Но вие сте алащисали , винаги наведени .

Отговори
5 9
Марко

Марко

24.06.2022 | 14:15

Жълтите шалвари пак плачат , като вдовица . Това измислено , онова не така , само една Шлюха може да мисли така .

Отговори
4 7
Магарица

Магарица

23.06.2022 | 17:42

Пишман писарушките от магарица отдавна са се показали като буфери. Не еднократно са плюли по Ботев и никога не критикуват Локото, колкото и мушингии да се случват там. Споменават ги така някак между другото от немай къде, но са видимо пристрастни. Сега особено много ги е яд, когато Ботев върви напред, а Локото едва крета и търсят под вола теле. Даже и нагласена анкета с манипулирани резултати са пуснали от злобичка. Смешна работа.

Отговори
17 11
Човек

Човек

23.06.2022 | 18:07

Глупак, това е текст на датски журналисти. Празната ти глава не го вижда, явно...и да си криеш глава в пясъка, проблемът не изчезва....просто да си знаеш... това се е случило и в Рединг и в Дания....мисли, ако можеш

Отговори
13 12
Магарица

Магарица

23.06.2022 | 21:20

Глупак може да викаш на тоя дето те е направил. Колкото до това дали се е случило или не - докато не се докаже значи нищо не се с случило, а само група писарушки си правят изкустен пиар. Така че като ще говорим за празни глави погледни първо своята - като ти гледам писанията не само, че е празна ами има и пробойни.

Отговори
11 7
Чери

Чери

23.06.2022 | 11:59

Когато писах че руския олигарх в Ботевъ пере пари ,някой ми се смееха .Сега дойдохте ли на моя . Човека е възпитен да краде . И тук намери почва при жълтите шалвари . Както и италианците .Крадът и бягат на други балами .

Отговори
16 18
Драган

Драган

23.06.2022 | 13:48

Абе честен плъх кажи къде си писал за чистите пари на този където ви купи титлата че съм пропуснал! Просто това е действителноста .Щом си запознат с темата дай да видим и бизнеса на новите ви собственици вярвам че не си пропуснал да ги проучиш детайлно.

Отговори
20 6
До Драган

До Драган

23.06.2022 | 14:20

Ти кого визираш, че нещо си в грешка. Това тук е статия от датска медия, която е провела разследване и фактите са ОК.

Отговори
7 15
Бай Цингаревич

Бай Цингаревич

23.06.2022 | 11:28

Фрамаг го опрасках, да се готви ботяфффф.

Отговори
12 17
Драган

Драган

23.06.2022 | 11:10

За поздрава на Любо Пенев сте чували нали мишки от марица и дребни локо душички!

Отговори
19 10
Петкан

Петкан

23.06.2022 | 11:19

Прави го, той и Любо се прави на ощипана мома, пък лапа на всички...

Отговори
11 6

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?