Следвайте ни

Консорциум предлага национален стадион срещу летище

България може да се сдобие с нов национален стадион без дори да похарчи стотинка бюджетни средства. Това може да стане, ако се приеме офертата на Консорциум "Витоша". Предложението е изграждане на нов национален стадион към концесията на летище "София".
Във  "Витоша" влизат Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG). Консорциумът планира "независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро", се казва в информация до медиите.
Разширеното предложение е подадено пред Министерството на транспорта. Консорциумът изразява готовност да се включи в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), част от който да е нов национален стадион, отговарящ на категория 4 по стандартите на УЕФА. В допълнителния проект влизат още търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, "за да се създадат допълнителни бизнес зони в София, както и такива за развлечения".

От агенцията, която обслужва консорциум "Витоша", обявиха, че целта е Airport City Sofia да бъде до летището и да е в близост до метрото. Темата за изграждането на нов национален стадион в София се обсъжда все по-усилено от септември насам. Преди дни главният архитект на столицата Здравко Здравков заяви, че има четири възможности за местоположението му.

През есента министър-председателят Бойко Борисов обяви настоящия "Васил Левски" за ненужен и призова за обществено обсъждане за преместването му. По-късно Кралев заговори за друга възможност - с 30 млн. лева той да бъде пригоден дори за домакинство на световно първенство. Към днешна дата отговорните институции отново говорят за промяна.

Проектът на консорциум "Витоша" предвижда новият стадион да е мултифункционален и да е готов за евентуалното домакинство на България на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Дончо Донев

Редактор-репортер екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?