Следвайте ни

Колежа ще се издържа сам с 10 000 кв. м търговски площи СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

80 строители наливат бетон на стадиона, работи се на празници и по тъмно. От консорциума с водещ партньор ПИМК планират да завършат първия етап от ремонта за 365 дни. 

 

Трескава работа кипи на Колежа, след като през декември бе подписан договор с ПИМК за продължаване на строителните дейности и с това бе даден официалният рестарт на проекта. След 6 години на застой на стадиона най-сетне кипи живот. Засега той е свързан не със смразяващите контри на канарчетата и скандиранията на бултрасите, а с ритмичните удари на чуковете на майсторите. 80 строители работят от тъмно до тъмно, без да жалят сили и по празниците, за да могат да изпреварят графика. И вместо за 730 дни, както е заложено в договора, реконструкцията да приключи за 365. Работниците бяха на обекта дори навръх Коледа и от ранната утрин на 1 януари. Всеки ден те имат и агитка от жълто-черни запалянковци, които се редят край оградата и наблюдават как върви строителството.

Екип на „Марица“ бе допуснат на стадиона, за да провери как се движат ремонтните дейности. Докато работниците се трудеха, ръководителите на обекта разрешаваха важен проблем. „Не сме сигурни дали при един от оставените отвори не е забравена армировката. Може би е излишен, трябва да проверим в проектите. От другия край има подобен, но армировката е довършена“, докладва един от бригадирите на Цветослав Павлов - проджект мениджър от страна на изпълнителя.  „Ако трябва, ще сложим нова армировка“, отсече Павлов.

Ремонтните дейности в изконния дом на Ботев Пловдив започнаха с разчистване,

а съоръжението й продължиха с грубия строеж, което включва кофражи, арматура и наливане на бетон. В момента се довършват стъпалата на секторите Б и В, както и техните входове и парапети. Напредва и работата по сектор Г, макар засега той все още да е на заден план. „Трябва да се налее пързалката и тогава да се довърши трибуната“, обяснява Цветослав Павлов. Единствено по сектор А все още не се работи.

По план грубият строеж трябва да приключи до 3 месеца. Това означава, че още през април може да се премине към следващия етап. Тогава ще бъдат поставени хидроизолацията, електрически и отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, както и ВиК. Накрая строителите ще пристъпят и към изпълнение на козирката.

„Понеже стойността на целия стадион е по-висока от осигурените в момента пари, планираме да изпълним част от козирката, за да могат да се захванат прожекторите за осветление на терена. Причината е, че по проект те се захващат на челото на козирката, а не е на пилони, както е на Лаута. Така ако няма козирка, няма къде да се монтират осветителните тела, а това означава, че на стадиона няма да се играят мачове в тъмната част на денононощието“, обяснява Цветослав Павлов.

Търговската площ, която е част от сектор А и се простира върху 10 000 кв. м, не влиза в заданието,

което Общината е направила на ПИМК. Ако осигурените от правителството 25 млн. лв. стигнат, трибуната ще бъде затворена само с фасада. „10 000 кв. м търговски площи си е един малък мол, шегува се Цветослав Павлов.

В Централната трибуна ще бъдат разположени още конферентните зали, съблекалните на футболистите, ще има стаи за треньорите и медицинския екип. На втория и третия етаж пък ще има два ресторанта - единият с капацитет 400 места, а другият със 120. Вип ложите и местата за операторите, които ще снимат мачовете, също ще са разположени на третия етаж. Футболистите ще излизат от входа на най-ниското ниво, а мачовете ще могат да бъдат наблюдавани на живо от 18 000 запалянковци.

Закупуване на електронно табло и монтирането му също не влизат в отпуснатите от правителството 25 млн. лв. Средства по това перо ще трябва да се търсят от други източници.

Новият стадион на Ботев Пловдив има претенциите да се мери с европейските. Проектът му е едно към едно със стадионите на Ференцварош - "Групама Арена", и на Славия Прага - "Еден Арена". А в Ботев вярват, че съвсем скоро ще се върнат в голямата игра и ще сложат в джоба си унгарците и чехите, които са редовни участници в европейските турнири в последните години. 

 

Цветослав Павлов: Чакаме експертизата за състоянието на бетона в Сектор А

- Г-н Павлов, работите по трите сектора на стадиона с изключение на Централната трибуна, която изглежда най-готова. Проблем ли има там?  

- Да, по сектор А все още не се работи и причината е, че изграденото 6 години е било без надзор и трябва да се провери карбонизацията, т.е. дали бетонът е годен, както и отговаря ли армировката на съвременните норми. Ако се окаже, че е компрометиран, ще се наложи подсилването му. За целта конструкторът трябва да преработи проекта. Вариантите за усилването на бетона са три ​- или с допълнителна армировка, или допълнителни бетонови сечения, или с по-висок клас бетон.

- Има много коментари и за седалките, които Общината е закупила още през 2013 година. Защо като изпълнители не ги одобрявате?

- Закупените преди години седалки могат да се окажат сериозен проблем, защото са с горно захващане. При монтажа им може да се наруши хидроизолацията на трибуните. Конструкторите препоръчват седалки, които са със странично захващане. Доколкото знам, в Общината вече са се заели с нелеката задача да осигурят експерти, които да проверят качеството на закупените преди години седалки. Едва след това ще се премине към покупката на нови. По-функционални са вдигащите се седалки, с каквите са снабдени много от модерните стадиони в Европа.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (10)

Ангел

Ангел

09.01.2021 | 17:32

Държавата се ,,грижи,, за поданиците си. Вместо за околовръстно парите заминаха за частния футболен клуб. Ние ще дишаме прахоляците и ще гласуваме под строй за светлото ни бъдеще.

Отговори
5 6
Стоичков

Стоичков

09.01.2021 | 18:27

Защо бъркате пътната инфраструктура със спортната?Както се строят магистрали,така и спортни съоръжения,нима Пловдив не заслужава стадион по европейски стандарти и може би първия нов за 30г.преход в България.

Отговори
8 0
Пловдив заслужава

Пловдив заслужава

09.01.2021 | 19:49

За това е стадион Пловдив 9.септември

Отговори
3 6
Майнъ

Майнъ

09.01.2021 | 15:52

Няма ли кой да го светне ИНДЖИНЕРЪ от видеото, че тези седалки за са челно захващане, а не за захващане отгоре... растера на трибуната (стъпалото) е с голяма височина и не може да се слагат отгоре (че да "пробият" изолацията), защото ще ти висят краката инджинере... Моляте само не ме питай, защо седалките имат отвори на седлото :))))) ... Отвори си чертежите... аман от некомпетентни хора!

Отговори
3 6
Така си е

Така си е

09.01.2021 | 18:00

Имах възможността 2014 малко преди да спре строежа да влезна в стадиона. Седнах на трибуна Изток, както съм седял преди на мачовете. Та седнах на бетона и краката ми едвам докосваха долния ред, а съм висок 1.75. и още тогава си помислих, какво ще стане, ако сложат и седалките! Със сигурност краката ми ще висят във въздуха.

Отговори
0 4
Майнъ

Майнъ

10.01.2021 | 18:00

... това е така, защото трибуните са проектирани за челно захващане (така е по целия свят, където са модерни стадионите)... Причината идва от наклона - при седалки отгоре, става много полегат... т.е. всички модерни стадиони, включително и нашия е с челно захващане... И тук вариантите са няколко, но седалките които виждам по снимките, трябва да са на конструкция... изобщо тези седалки НЕ СТАВАТ, но не заради на ИНДЖИНЕРЪ глупостите, че било заради хидроизолацията (голяма глупост)... и май май са го осъзнали, че това което сме купили е тотален щит, или трябва да се прави конструкция, по скъпа от седалките... Да потърсят отговорност от този който ги купи!!!!!

Отговори
2 0
Нали

Нали

09.01.2021 | 15:35

Ако ще се самоиздържа, защо му е руски собственик милиардер?

Отговори
4 9
Стоичков

Стоичков

09.01.2021 | 18:20

Мъчно ти е защото ще се"самоиздържа",или че собственика е руснак?Руснаци притежават отбори в най добрите първенства,защо да нямат и у нас.

Отговори
8 0
Пловдив заслужава

Пловдив заслужава

09.01.2021 | 20:02

Руснак но брат точно този ли? Тотално ще не затрие там харчовете са големи!!! Руснака не е абрамович да влага!!! Този е милионер 350 мил претижава но от Пловдив се надява да стане милярдер значе ще взима(затриване за винаги) 6-0 като падне от пловдивският любимец ще се радваме но и това няма да можем просто няма да ни има аз не съм българин но съм за Ботевъ защото съм за губищите аз съм руснак

Отговори
2 6
коко

коко

09.01.2021 | 11:43

зациментирани са 100 бр флакчета на Локомотив Пловдив

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?