4232

Кметът спаси Пловдив от футболни ексцесии

Протестът на ултрасите можеше да доведе до страховит екшън

Пловдив се размина с взр​ивоопасен протест на фенове от цялата страна срещу 18-годишното управление на Боби Михайлов в Българския футболен съюз. Това, което здравият разум изискваше, се случи - евроквалификацията България - Унгария няма да се проведе на стадион "Христо Ботев"

Седмица след встъпването си в длъжност новият кмет на Пловдив Костадин Димитров извади първия горещ картоф от огъня, обявявайки, че няма възможност да предостави строящото се съоръжение на БФС за мача.  

Градоначалникът уточни, че решението се базира изцяло на фактите.  

Костадин Димитров взе едно от първите си трудни решения като кмет

 

"Още в петък получихме съобщение, че не може да се проведе срещата между България и Унгария. През уикенда получихме различни неподписани писма и с оглед на интереса, още сутринта запитахме изпълнителя дали може да обезопаси обекта. Той ясно отговори, че не може да премести машините, и с оглед на безопасността на хората, ние издаваме този документ, който казва много ясно за невъзможността за провеждането на тази среща в Пловдив.

Тази позиция от петък не е променяна. Ние имаме входирано искане от БФС и с меморандума, който е подписан. Там не е спазен срокът. Имаме комуникация с РДВР-Пловдив, които изразяват притеснения, че 

има риск за живота на гражданите на Пловдив 

и за тези, които ще опитат да посетят мача. Това решение е базирано на фактология", обясни Костадин Димитров.

Той се вслуша и в мнението на медията ни, че пловдивчани не заслужават проблемите, които съпътстват този мач, и най-вече готвения протест, който неизбежно е свързан с ексцесии. Вероятно следва да обясним какво ни чакаше на 16 ноември, ако Колежа беше станал арена на евроквалификацията.

Представете си по 1000 фен​ове на всички водещи клубове в Първа лига и на други, с поддръжници, събрани пред стадион "Христо Ботев". Симпатизантите на "Левски" и ЦСКА пътуват заедно, местните агитки на "Ботев" и "Локомотив" също са на линия. Обединени от каузата да свалят Боби Михайлов, те може да не се бият помежду си, което е оптимистичният вариант. Да, но ядрото на тези ултраси е свикнало да излива енергията си в битки с противниците. В случая противникът е шефът на БФС, но него го няма. Подобна липса ще ескалира в атаки - вербални и физически, с охраняващите полицаи. Ексцесиите са повече от сигурни.  

Като броим, че това става и половин час след залез-слънце (17.30), то агресията ще е пълна. Какво ще последва? Първо, 

обстрелване на  стадиона със сигнални ракети, бомбички и камъни.

Целта? Прекъсване на мача и присъждане на служебна загуба на България.  Всъщност тя ще доведе до изваждането ни от квалификациите и анулиране на всичките ни резултати.  

С отмяната на евроквалификацията Пловдив се спаси и от побоища по улиците, в които участие ще вземат футболните хулигани. Не вярвате? Ами вижте какво се случи в неделя на стадион "Георги Аспарухов" на почивката на мача между "Левски" и "Ботев". Тогава фенове на "сините" с качулки нападнаха с ракети и камъни гостуващата агитка на "канарчетата". В резултат, един фен е в болница след удар с камък. И всичкото това се получава под погледа на бездействащите полицаи. Идеята била, че трибуните се били охранявали от стюарди.  И за капак, когато решиха да се намесят, полицаите влязоха и биха наред в клетката с фенове на "Ботев". 

Нямам идея тези простотии да са генерирани от 40-годишното приятелство на шефа на Левски Наско Сираков с президента на БФС или е било активно мероприятие. Всъщност това не ни и интересува. Само си отговорете на въпроса как тогава феновете на "Ботев" и "Левски" ще бъдат рамо до рамо миролюбиво в четвъртък на протест? Никак! 

 

Общината:

Водени сме единствено от грижата за живота на гражданите

Мачът България - Унгария не може да се проведе на стадион "Христо Ботев", защото има опасност за живота на хората, гласи категоричното становище на Община Пловдив. С вчерашното писмо до Българския футболен съюз градската управа препотвърди решението си от петък.

От Общината се аргументираха и със становището на строителя на стадиона Илиян Филипов, представляващ ДЗЗД „Колежа“. В него собственикът на ПИМК съобщава, че срокът за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати 14-16 ноември.

"Към днешна дата ДЗЗД „Колежа“ извършва строително-монтажни работи на сектори Б и Г и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок. Предвидените СМР се извършват с тежка техника", уточняват от фирмата изпълнител.

 

Скандалът мина през закани и извиване на ръце

Вече седмица футболна България става за резил по света със сапунката около стадиона, на който да се играе евроквалификацията с Унгария. Сагата тръгна от новината, че феновете ще използват мача за организиран протест срещу ръководството на Българския футболен съюз. В търсене на изход Боби Михайлов и компания решиха двубоят да не се играе в София, а за всеки случай - да бъде и без публика.  

Съответно от БФС уведомяват с писмо до УЕФА желанието мачът да е в Пловдив. 

Това обаче не спира протестиращите и агитки от цялата страна насрочват протест и под тепетата в четвъртък. Заявка дават дори унгарски фенове, че ще пристигнат в Пловдив, за да подкрепят българските.

В този момент техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо обвини абсолютно всички, че саботират мачът да се играе в Пловдив.

Заместник изпълнителният директор на футболния съюз Христо Запрянов пък побърза да обяви, че стадион "Христо Ботев" е абсолютно безопасен. 

Абсурдът е, че това твърдение идва само два месеца (11 септември) след съвсем друго становище на БФС: "Домакините от стадион "Христо Ботев" трябва да си оправят козирката и осветлението, за да покрият изискването към телевизията и УЕФА и тогава ще се върнем да играем там". 

В същото време строителят на Колежа Илиян Филипов продължава да монтира козирката, за да се поставят после и осветителните тела по нея. За отбелязване е, че от 11 септември до днес нито един нов прожектор не е сложен, а се работи върху металните конструкции. 

Напрежението скочи, след като в разговор (б.а. - публикуваме го допълнително) с Филипов Христо Запрянов декларира, че "ние като футболен съюз, като институция, трябва да го затворим този стадион за 1 година, докато не стане напълно готов, както и стадионът на "Локомотив". Което се прие като брутален опит за извиване на ръце и доведе до публичен скандал. 

В крайна сметка, според началниците от БФС  Община Пловдив е виновна, че спазва закона, след като не е получила писмо 20 дни преди срещата, както е по споразумение. 

Бившата легенда на Локото и “Левски” Георги Иванов-Гонзо сега е дясна ръка на Боби Михайлов

 

Записа с разправията между Запрянов и Филипов

Заместник изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов бе обвинен от строителя на Колежа Илиян Филипов, че го е заплашвал по телефона, а от своя страна, той отговори, че това е откровена лъжа и ще заведе дело. Ето и телефонния разговор между двамата, огласен първо от БНТ: 

Запрянов: Здравейте, Христо Запрянов се казвам, заместник изпълнителен директор на футболния съюз съм. Чета, че БФС ви е подал някакво писмо, което вие не сте били съгласни да подпишете, и така нататък, а доколкото знам, това не е истина.

Филипов: Не знам къде четете това интервю. Аз казах, че с БФС нямам отношения. Отговарям пред Община Пловдив и не мога да отговарям пред друг.

Запрянов: Аз ви разбирам, ние сме в постоянен контакт. Писмото, което е било изпратено, сте го написали вие. 

Филипов: Няма изпратено писмо до Общината, нещо бъркате нещата. Не знам кой ви е казал такова нещо. Гонзо ми се обади и ми каза да пусна писмо до него. Като видях, че е БФС, казах, че не мога. Изпратих го по вайбър и го е разпространил, като няма никакви подписи и ме е вкарал във филм. Ако ми се възложи какво трябва да направя от Общината, ще се направи. Бяхме в полицията и казах, че се строи.

Запрянов: Аз ви питам за вашето становище, защото нали разбирате, че ако се твърди, че мач между България и Унгария без публика е рисков, ние като футболна институция трябва да затворим стадиона за следващата една година, докато не стане готов, както и този на "Локомотив". 

Филипов: Хайде да не влизаме в този тон, защото и Гонзо ми каза тези думи. Нищо общо няма мач за УЕФА с такъв във вътрешно първенство. В момента говорите като Гонзо и гледайте да не излезе някъде. Ако ще бъде в тази насока, затварям и това е. Ще налеете огън в цялата футболна общественост в Пловдив. 

Илиян Филипов и Христо Запрянов ще изясняват отношенията си в съда

 

В последния момент преместиха мача в Кърджали

В последния момент европейската квалификация България - Унгария беше преместена в Кърджали след отказа на кмета на Пловдив да приеме двубоя на стадион "Христо Ботев". Така ръководството на футболния ни съюз се размина с небивал конфуз и жестоки санкции. 

Новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн сподели късно вчера, че всичко е на 99% готово, като се чака потвърждение на УЕФА. Срещата ще е без публика, както настояват от БФС заради страха от протестни акции на феновете. Според непотвърдена информация футболният съюз ще плати наем от 10 000 лева. Стадионът в кърджалийския парк „Простор“ напълно покрива изискванията за провеждане на европейски квалификации.

Националният тим на "маджарите" ще кацне по предварителен план в Пловдив и оттам с автобус ще измине разстоянието до Кърджали, което е кратко - 95 км. 

Самият градоначалник Мюмюн, който по професия е банкер, заяви пред Дарик, че се надява мачът в четвъртък да се състои на "Арена Арда".

„Информацията за преместването на мача в Кърджали е вярна, работим по въпроса. За нас ще е удоволствие и чест да приемем националите на България и този мач да се състои на нашия стадион, който отговаря на всички изисквания, за да се проведе среща от този ранг. Мисля, че ще се справим с организацията, всичко ще е на ниво. Ще се радваме да приемем футболистите на националния отбор, както и на Унгария“, увери Ерол Мюмюн.

„Чакаме официална информация, че УЕФА приема смяна на стадиона, всичко е на 99% сигурно. С организацията няма да имаме никакви проблеми. Не съм запознат на 100% с логистиката, но мисля, че всичко ще е ОК. Важното е да зарадваме всички фенове от Кърджали и от Родопите, да създадем една хубава атмосфера и празник за града. Стадионът на "Арда" е един от топстадионите в България. Посрещнахме тук "Апоел Беер Шева" в Лига Европа“, продължи кметът на Кърджали. 

„Стадионът отговаря на всички изисквания. Не е моя работа, когато става въпрос за националния отбор, не е времето за протести. Трябва да загърбим всякакви различия и да се обединим около каузата за националния отбор“, завърши Ерол Мюмюн.

Последният ремонт на "Арена Арда" беше направен през сезона 2019/20. Тогава беше сменена изцяло тревната настилка, ремонтираха се подходите на сектори Б и Г. В началото на 2020 г. ръководството проведе конкурс за изпълнител на изкуствено осветление. Последвалите проблеми, свързани с пандемията от ковид, забавиха проекта, но в началото на август 2020 г. осветителната система и таблото бяха завършени и тествани успешно. На 15 август 2020 г. се изигра първият мач на изкуствено осветление, в който "Арда" посрещна "Левски". 

След ремонта стадионът разполага с тревно покритие от ново поколение, съобразено с местния климат. Електронното информационно табло е с LED екран с площ 45 кв.м.

Осветлението включва 4 броя мачти с по 45 бр. LED осветителни тела. 

 

На косъм от служебна загуба и над 100 000 евро глоба

Минимална глоба от 100 000 евро и служебна загуба с 0:3 очакваше България след провала с уреждането на стадион "Христо Ботев", ако не беше намерен в последния момент авариен вариант с Кърджали. 

При това от Община Пловдив извадиха железни аргументи да откажат евроквалификацията срещу Унгария.

Първо, не е спазен срокът от 20 дни за писмо с искане за стадиона, второ, той не отговаря на изискванията на УЕФА. Това е очевадна причина, даже днес трябва да пристигне мениджърът операции и телевизионно излъчване от УЕФА, в случая англичанинът Чарлс Тейлър.  Той е наясно с изискванията за осветеност на терена за излъчване - те не са в норми.

Ако мачът се беше провалил, ни чакаше наказание от поне два мача без домакинство в следващите евроквалификации. Малко вероятно, но все пак като опция според правилника на УЕФА клубните ни отбори също можеха да бъдат изхвърлени от евротурнирите за една година. 

И най-важното, коя "изпразнена от съдържание" глава роди умната идея мачът да е на нестандартен стадион и без публика? Че даже и писа депеша до УЕФА? В БФС трябва час по-скоро да изкарат на светло виновника, за да не говорим за тях в минало време. 

Още доста грижи ще има Боби Михайлов

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Анонимен

Анонимен

14.11.2023 | 13:28

Добре дошли отново в Коматево.

Отговори
4 2
Арх.Гроздев

Арх.Гроздев

14.11.2023 | 12:34

Ще заслужи похвала, ако спре футболните мачове на тази строителна площадка или чакаме да стане някоя злополука? Тука никога няма виновни и винаги го отнасят потърпевшите. Г-н кмете, разпореди се до официалното откриване и рязане на лента, тука да не се провеждат спортни мероприятия, става въпрос за сигурностт и здравето на хората.

Отговори
8 7
заради нас-ра-ния г-ъз

заради нас-ра-ния г-ъз

14.11.2023 | 12:24

на Перуката всички се побъркаха! Ай, да се махат, дърти пия-нгу-ри и корум-пета!

Отговори
14 1
Пловдив

Пловдив

14.11.2023 | 11:42

Тоя па хахахах

Отговори
8 1
Браво,г-н кмете!

Браво,г-н кмете!

14.11.2023 | 11:29

Достойно и професионално решение!

Отговори
17 8
Пловдивчанин, лаута

Пловдивчанин, лаута

14.11.2023 | 11:18

Отговорност и грижа за хората, 12 години го правеше в Тракия. Достойна постъпка, Пловдив не може да става арена на чужди битки.

Отговори
18 8
Кдкд

Кдкд

14.11.2023 | 10:54

Целия цирк го организира Митето Бербатов не предполагах че е такъв мръсник да рискува всичко за да се добере до поста

Отговори
8 24
Неанонимен

Неанонимен

14.11.2023 | 10:39

Целият цирк за това ли беше?

Отговори
14 3
Ще си берем срама 4 години

Ще си берем срама 4 години

14.11.2023 | 10:31

Кога Пловдив ще се спаси от мафиотската фамилия Тотеви ?

Отговори
20 6
Левски 1914

Левски 1914

14.11.2023 | 10:30

И защо тогава се дадоха толкова много пари за ремонт на тая Кънчова поляна ?

Отговори
19 12

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?