Следвайте ни

Кметът на Бергамо за коронавируса: Използвайте времето, което все още имате

viber icon

Интервю на Франк Хорниг, Der SPIEGEL

Социалдемократът Джорджо Гори  е роден в Бергамо преди 59 години. Става кмет на града през 2014 г.

SPIEGEL: Г-н кмете, каква е настоящата ситуация в Бергамо?

Гори: Много критична. Броят на болните постоянно нараства. За съжаление много хора, нуждаещи се от грижи, умират заради епидемията.

SPIEGEL: Какво можете да направите по въпроса?

Гори: Най-важният фронт минава през нашите болници. Създадохме стотици нови места в интензивната медицина през тези седмици. Извикахме лекари от всички специалности, също така пенсионирани лекари и общопрактикуващи лекари и ги подготвихме за лечение на коронавируса възможно най-бързо. В моя град и в Ломбардия всъщност има отлична здравна система. Но при тези обстоятелства е наистина, наистина трудно.

SPIEGEL: Какво се случва в момента в клиниките?

Гори: Шокиращо е,  приятели казват, че работят почти като в окопите. Те работят денонощно, без да спят. За съжаление мнозина се заразиха и сега боледуват у дома. Освен това няма защитни маски или защитни очила. Но най-вече, ние отчаяно търсим апарати за обдишване и други необходими устройства за интензивна медицина. Ето защо отправихме спешен апел към италианската система на здравеопазване, гражданска защита и международната общност. За щастие, сега получаваме  подкрепа и  от други страни. Но, за съжаление има много стари хора, на които не можем да помогнем и които не могат да бъдат отведени в болницата.

SPIEGEL: Има ли критерии кой да стигне до апарата за обдишване и кой не?

Гори: Знам за някои пациенти, които са имали сложни предишни заболявания и наистина не са били интубирани, за да използват устройствата за други заразени хора. За съжаление, това се е случило на няколко места в Ломбардия. Но не мисля, че това е правилото. На всеки трябва да се помогне.

SPIEGEL: Можехте ли да предотвратите избухването на Коронавируса в Италия с ранно противодействие или поне да забавите темповете на епидемията?

Гори: Можехме да реагираме по-бързо. Например, в района на Бергамо, Вале Сериана, можеше и трябваше да бъде създадена карантинна зона. Поискахме го. Беше ясно, че в съседната болница в Алзано има много случаи на корона вируса. Точно както в болницата на Кодоньо, където на 23 февруари по тази причина беше въведена карантинна зона с 50 000 жители. При нас това не беше направено. Отне няколко дни на правителството да изключи цяла Ломбардия и още 14 провинции на север.

SPIEGEL: Защо Рим се колебаеше във вашия случай?

Гори: Не знам. Нямам никакъв интерес да лансирам политически атаки или да прехвърлям отговорността напред-назад. Когато сте катапултирани в такава ситуация, всеки прави грешки. Като цяло оценявам положително отговора, който междувременно беше даден.

SPIEGEL: Как подготвихте своите граждани за сериозността на ситуацията?

Гори: В началото смятахме, че някои предпазни мерки и правила за поведение може да са достатъчни. Че би било възможно да продължим сравнително нормално  ежедневието си, ако само частично ограничим обществения живот и спазваме минималното разстояние от един метър. След няколко дни разбрахме: това не е достатъчно. Трябва да действаме много по-стриктно. На последната среща на кметовете изяснихме това на премиера Джузепе Конте.

SPIEGEL: Как хората в Бергамо приеха новите правила?

Гори: Добре като цяло. Но две неща наистина ме дразниха. След една седмица, в която никой не трябваше  да бъде навън, ние държахме тютюневите магазини отворени за ежедневните нужди. Но там можете да играете тото/лото и със скреч карти, например. Много възрастни граждани очевидно отидоха на тези павилиони от скука да играят тото/лото. Сега забраних тези хазартни игри. Други са се събирали на публични горещи точки за достъп до Интернет безплатно. Затова изключих комуналния Wi-Fi на площадите. Отговорност на всички граждани е да спазват правилата и да избягват излизането от къщата, когато е възможно. Надявам се сега всички да са го разбрали.

SPIEGEL: Опасността все още изглежда твърде абстрактна за мнозина?

Гори: Не и в Бергамо. Повече или по-малко всеки от нас познава някой тук, който се е разболял или умрял.

SPIEGEL: Какво следва?

Гори: Най-важното е сега да останем непоколебими и всички граждани се придържат към правилата. Мисля, че трябва да бъдем още по-строги. Много компании в бранша все още са отворени. Бих затворил всичко, поне тук, в Ломбардия. Работещо трябва да е само производството  на храни и снабдяването с енергия. И разбира се, всички в областта на медицинските технологии, защото спешно се нуждаем от апарати за обдишване.

SPIEGEL: Какво можете да направите като кмет, за да стане ситуацията по-поносима за жителите?

Гори: Много от възрастните граждани в риск живеят сами и се нуждаят от подкрепа. В допълнение към служителите в градската администрация, сега имаме 500 доброволци, които правят пазаруване от магазини и аптеки за тях. Допълнително разработихме редица по-малки инициативи. Например библиотекарите от градската библиотека четат приказки на децата във Facebook. Също така помолихме всеки жител да се обади на възрастни граждани и да им прави компания по телефона. И ние доставяме стотици ястия на нуждаещите се. Никой не трябва да пропуска нищо.

SPIEGEL: Кога очаквате вълната да достигне връх?

Гори: Не знам, много внимавам за това. Знаем, че повечето заразени хора са без симптоми и затова не могат да бъдат открити от радара. И също така има много, които са болни от треска у дома, не се тестват и затова не фигурират в статистиката. От старите граждани, които умират у дома, също не знаем със сигурност дали те са жертви на вируса.

SPIEGEL: Можете ли вече да прецените икономическите щети?

Гори: Невъзможно е. Но, цената, която ще платим,  ще бъде много, много висока. Италианското правителство вчера прие мерки на стойност 25 милиарда евро. Това е важен принос, но далеч не е достатъчно. И само се надявам, че европейското сътрудничество работи в тази ситуация и сега никой не мисли, че трябва да се спасяваме сами и поединично.

SPIEGEL: Как сте вие ​​и вашето семейство?

Гори: За щастие, децата ми се върнаха от своите университетски градове в неделя вечерта. Но аз не ги прегърнах, поддържаме дистанция. Не мога да си позволя да се разболя сега.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Старите баби

19.03.2020 | 02:38

Имат ли малкото време да използват, че повечето са, се заели с важна, мисия,, на този свят..!

Отговори
1 1

Хасам

18.03.2020 | 19:55

Стига с тия лъжи мърши

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?