64

Кантона: Ставаме все по националисти, а след това? Световна война

Легендарният Ерик Кантона даде пространно интервю за The Athletic. Разговорът с 56-годишния герой от детството на милиони момчета се оказа мащабен - французинът, разбира се, говори не само за футбол.

"Не споделям мнението, че трябваше да бъда пример за другите. Единственото ми задължение винаги беше упорита работа в името на победата. Ако смятах себе си за пример, това би ме направило високомерен. Затова не мога да направя така. През повечето време ролята ми беше много скромна.

Знам, че живеем в цирк. Играя клоун. Така или иначе. Аз съм същият човек като всички останали. Понякога хрупкав. Не ми харесва идеята играчи, политици, певци и други известни хора да бъдат пример за подражание.

Държа се както си искам и никой няма да ми казва как да се държа. Понякога правим нещата погрешно. Смятате ли, че всички постъпват правилно? Мислите ли, че имате тайна за идеалното образование? Може да имате три деца. Родителите са същите, но децата са различни. Говорим - и двама от тях чуват, третият е в стаята, но не слуша. И това е добре. Обичам несигурността.

Не приличаме на роботи. Не сме роботи. Аз съм просто човек. Мога да бъда крехък", признава бившата легенда на Ман Юн.

Стъпка по стъпка ставаме все по националисти

"За повече от 10 години Франция стана все по-националистична. Не само Франция - много страни, от Великобритания до Испания. Опасността е, че през 1929 г. имаше криза, а през 1933-та Адолф Хитлер спечели изборите. След това световна война се случи.

Стъпка по стъпка ставаме все по-национализирани, смятам, че чужденците и имигрантите са виновни за всичко. Това е така, защото никой не поема отговорност. Имигрантите винаги са виновни. Когато държавата е подредена, казваме, че това е благодарение на всеки жител в нея. Понякога идват лоши времена - и имигрантите винаги са виновни.

След това - световна война. Днес изглежда, че големите държави са заинтересовани от световна война. Вместо да извличаме поуки от миналото, ние напълно възпроизвеждаме това, което вече се е случило. Надявам се да няма световна война. Надявам се. Но всеки ден ние се доближаваме до нея", категоричен е Ерик.

Кантона бойкотира Световното първенство в Катар и се кара на Бекъм, че рекламира турнира. „Тук говорим само за пари. Сега футболът е бизнес. Мислех, че това е единственото място, където всеки има шанс.

Начинът, по който се отнесоха към хората, които построиха стадионите, беше ужасен. Хиляди хора загинаха. Ще празнуваме ли това световно първенство? Лично аз нямам намерение да го гледам. По-добре е да карате мотоциклет в Южна Америка или да прекарвате време с малки деца от бедните региони на света - просто гонете топката с тях", препоръчва Кантона.

Ерик беше особено директен в укорите към Дейвид Бекъм. "Изобщо не бих направил като него. Даже сега правя обратното. Още през януари 2022 г. той започна да говори за Световното. Може би беше първият. Има пълното право да го направи. Може би не знае какво се случва - ако знае, значи греши в преценката си. Мисля, че направи голяма грешка и сега съжалява.

Не мога да бъда разочарован от играчи, които не искат да бойкотират Световното първенство, защото политици, президенти, федерации, министри са по-високо в йерархията. Те са тези, които трябва да говорят за турнира и за бойкот. Това е важно. Но футболът все още е бизнес."

Ерик настоява - винаги е необходимо да се чува думата ви

Кантона е разстроен, че договорите принуждават спортните звезди да не изразяват личното си мнение. „Подписвам договор с марка от десетилетия и ми казват, че има момент, в който не мога да изразя политическата си позиция. Забравете този момент. Искате ли да работите с мен? Защо? Заради мен. Всички знаят кой съм, а вие искате да съм някой друг? Не, не става така.

Повечето хора приемат правилата, защото искат да дадат пример на другите. Малък и евтин пример.

Чух мнението, че играчите трябва да бъдат включени в обществото и активно да изразяват позицията си, като артистите. Какво, какво? Около 90% от артистите се занимават с леки неща и не рискуват нищо. Те няма да рискуват нищо. Такива хора са евтини овце. Те просто правят бизнес и говорят за това, срещу което са, но винаги е лесно да се говори.

Днес това е темата за климата. Смятате ли, че някой наистина поема риск, когато критикува политик, че уронва егото му?

Не си мислете, смели хора има във всички сфери. Направихме няколко документални филма за футболни бунтари, но когато ги казвам, нямам предвид момчета с татуировки и гел за коса. Те са фалшиви. Имам предвид онези, които рискуват живота си и се борят за демокрация. Карлос Касели от Чили например се противопостави на диктатурата на Пиночет. Арестуваха майка му и я изтезаваха, но той не промени възгледите си."

Искаше да бъде спортен директор на Ман Юн - Удуърд отказа

В края на 2021 г. главният изпълнителен директор Ед Удуърд напусна Юнайтед. Преди това да се случи, Кантона се срещна с Удуърд и му предложи промени в структурата на клуба.

„Удуърд е брилянтен търговец, но не е толкова добър във футбола. Отборът трябва да има човек, който да отговаря за футболните решения. Предложих моята кандидатура за тази позиция и се срещнах с Удуърд няколко пъти. Предложението ми не беше прието.

Независимо дали съм аз, или някой друг, Юнайтед спешно се нуждае от лидер, който разбира от футбол. Някой, който разбира този клуб и цялата му вътрешна работа.

След напускането на Фъргюсън Манчестър Юнайтед удвои приходите си - и не взе нито един голям трофей. Представете си, че ако успеете на терена, но имате и маркетинг професионалист, тогава вместо двоен доход ще получите троен. Те изобщо не го разбират."

Ако "Олд Трафорд" бъде преименуван, феновете ще спрат да подкрепят Манчестър Юнайтед.

Кантона вярва, че спонсорите понякога променят футбола към по-лошо

„Пътуванията до стадиона са за придобиване на страст към футбола и разбиране на историята на определен клуб. Разберете как се използва футболът. По-рано говорихме за любимите ми футболни стадиони - сега всички стадиони се казват "Емирейтс" или "Алианц". Тези стадиони са загубили душата и историята на клубовете, както в случая с Арсенал и Уест Хям.

Играх на такива стари стадиони като "Хайбъри" и "Ъптън Парк". Говорих с някои фенове на Арсенал - те мразят новия стадион. Тези фенове са загубили душата на своите клубове. Добре че "Олд Трафорд" и "Анфийлд" все още не са съборени.

Но можете ли да си представите "Олд Трафорд" да се превърне в нов стадион, кръстен на марка? Ако един ден направят това, много съжалявам, но повече няма да подкрепям Манчестър Юнайтед и ще напусна футбола завинаги.

Моля, не наричайте този стадион "Nestle" или "Amazon". Моля ви!"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?