Какво ще се случи с футбола у нас и в Европа след COVID-19?

Икономическата криза, обхванала европейския футбол,  скоро ще промени и родната Efbet  лига  - много  вероятно към по-лошо. Колко ще загубят клубовете? Как тези загуби ще свият трансферния пазар и ще увеличат дълга? Защо е жизненоважно клубовете да намаляват заплатите? Може ли кризата да ускори трансформацията на Шампионската лига в Суперлигата? 

Тази криза е най-трудната в историята на футбола като бизнес. Много клубове имат задължителни плащания по заем, задължения за трансфер, заплати. Те може просто да нямат свободни пари за плащане. Не е ясно колко дълго ще продължи това и дали футболът ще се върне изобщо в предишното си състояние.

Сега, най-вероятно, силна рецесия очаква цяла Европа. Много хора ще загубят работата си и няма да могат да си позволят да ходят на футбол, ако цените останат същите, няма да им останат пари и за  абонамент за платен канал. Футболните власти и телевизионните оператори трябва да проявят здравия си разум. При сегашните цени цялата аудитория не може да бъде спасена; отиването на стадиона и абонаментът трябва да са по-евтини.

И за трите основни източника на доход изходът от рецесията няма да бъде лесен, смята главният експерт в областта на футболната икономика в момента Киеран Магуайър. Той преподава в университета в Ливърпул, често се появява в ефира на Sky Sports и BBC, а в началото на годината издаде книгата "The Price of Football".

Мнозина няма да могат и няма да искат да харчат пари за футбол, както преди: хората трябва да плащат наем, да купуват храна, дрехи за деца и т.н. Футболът не е толкова важен. При такива условия доходите на телевизионните оператори ще намалеят, което означава, че по-малко пари от телевизия ще идват за футбола.

В контекста на спонсорството и рекламата е важно да се разгледат проблемите с имиджа. Нито една голяма компания не иска да подпише многомилионни договори и да се хвали с това, ако намали персонала, затвори фабрики, магазини и т.н. Мисля, че компаниите ще ограничат разходите за реклама във футбола.



И тъй като приходите от клуба падат стремглаво, клубовете ще бъдат принудени да харчат по-малко за заплати и трансфери.

Колко време ще бъде отделено за възстановяване зависи от епидемиологичната ситуация. Мисля, че всички във футбола са съгласни, че основното е здравето на хората. Футболът не е сам, има много стотици други сектори на икономиката, които са понесли не по-малко щети. Затова е невъзможно да се създадат специални условия за футбола. 

Не е по-специално от авиокомпаниите, туристическите компании, хотелите и т.н. Футболът се отличава само със силна емоционална привързаност на много хора. Ако хотелът се затвори наблизо, хората ще се почувстват малко тъжни. И ако един клуб фалира на фона на пандемия, това ще бъде огромна емоционална загуба за хората.

Да, ще има жертви във футбола. Можем само да се надяваме, че по един или друг начин местните власти и футболните федерации ще помогнат, ако имат пари.

Нужен е здрав разум. Клубовете трябва да работят заедно. Много често преди това отделните клубове използваха подобни ситуации в своите интереси, а бяха необходими решения в полза на цялата лига.

Сега УЕФА има шанс да подобри правилата на финансовия феърплей и да реши какво точно иска да постигне. Целта е да се предотврати създаването на нов Челси, ПСЖ или Манчестър Сити, тоест клуб, чийто собственик инвестира в развитие колкото иска? Или целта е дългосрочно повишаване на рейтинга на платежоспособност? Моделите за подобрения са обсъждани много, включително същия таван на заплатите. Проблемът е, че УЕФА управлява футбола в цяла Европа - а това, което подхожда на един клуб или една лига, не е факт, че ще работи в други страни.

Тук в няколко лиги те започнаха да говорят за тавана на заплатите. Но може да работи само за къс период от време и в точно определена държава. Таван на заплатите, въведен в цяла Европа, може само да засили разликата между топ лиги като Висшата лига. Те ще определят такъв таван за заплатата на един играч, който в България ще покрие заплатите на целия отбор. Заплатите в лигите са много различни. Мисля, че затова таванът на заплатите само ще ускори заминаването на играчите и ще увеличи пропуските между лигите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?