64

Как да дадеш на Меси $50 млн. и $10 млн. на Бускетс при таван на заплата от 5 милиона?

Интер Маями ще се изправят един срещу друг срещу Арабската лига на трансферния пазар това лято. И го прави супер успешно.

Вече има Лионел Меси, Серги Бускетс и Жорди Алба​!

В същото време Интер, за разлика от клубовете от Саудитска Арабия, живее в строга рамка, в MLS - една от най-строгите тавани на заплатите в съвременния футбол.

Но как е? В крайна сметка само Меси ще получи от повече играчи от Реал Солт Лейк, Орландо Сити, Ню Йорк Ред Булс, Сейнт Луис Сити и Монреал взети заедно. Възможно ли е да се ​дава такава заплата при таван за тях?

Паричните правила на северноамериканските лиги често са много объркващи, MLS не е изключение.

Подгответе тетрадките си, нека се заровим в клубните списъци: старши и средни отбори, поколението на adidas, международни и местни играчи

Изискванията към клубния списък на MLS са отделна наука, която трябва да се преподава в университетите. Няма да овладеем целия курс в рамките на един текст, ще се опитаме да прехвърлим основата и да анализираме примера на Интер.

Първо, нека се съсредоточим върху основните категории играчи.

Местни играчи (Domestic Players) - граждани на САЩ (Канада за канадски клубове), притежатели на зелена карта или специален статут (например бежанец), както и чужденци, които са навършили 15 години в местна академия и са подписали своите първи договор с клуб от MLS (неговата ферма). Футболисти, които са получили разрешение за пребиваване в Съединените щати (Канада) или са се записали за интервю за имигрантска виза преди крайния срок за регистриране на отбор за сезона, се считат за местни.

Броят на такива играчи в отбора не е ограничен.

Примери в Интер Маями: Деандре Йедлин, Виктор Улоа.

Домашно израснал играч - Играчите са били в младежката академия на клуба от поне една година.

Примери в Интер Маями: Едисон Аскона, Ноа Алън.

Поколението Adidas (Generation Adidas) е съвместна програма на MLS и adidas за развитие на млади таланти. Всяка година лигата подписва с някои от най-добрите студенти и играчи от младежкия национален отбор, повечето от които влизат в лигата чрез драфта.

Пример в Интер Маями: Роби Робинсън

Международни играчи (International Player). През 2023 г. 233 слота в международните списъци са разпределени между 29 клуба. Тези слотове могат да се разменят с други клубове, така че всеки отбор може да има различен брой слотове. В допълнение - всеки канадски клуб има право да добави трима допълнителни международни играчи към своя списък.

Примери за Интер Маями: Лионел Меси, Серхи Бускетс, Жорди Алба, Сергей Кривцов.

Но! В допълнение към категориите играчи, има и категории отбори!

Активният списък на клуба може да включва максимум 30 играчи, от които 20 се наричат ​​"старши състав". Само старшият отбор се брои за тавана на заплатите, който този сезон е 5,21 милиона долара.

Може би сте забелязали, че максималната заплата и таванът на заплатата не са много конкурентни с договора на Лионел Меси за 54 милиона и 10 милиона на Серджи Бускетс годишно. Но все още има (все още не са обявени) милиони за Жорди Алба. Тук нещата стават интересни.

Възможно е да подпишете със суперзвезди отвъд тавана. Правилото на Бекъм!

В средата на 2000-те MLS реши, че има нужда от световни звезди, за да се развива. В същото време твърдата граница на заплатите за целия отбор през 2006 г. беше $1,9 млн., а през 2007 г. беше $2,1 млн. Няма резерв за маневри.

От 2007 г. MLS спечели правилото за "определени играчи" (Designated Player), разходите за които не се вземат предвид при тавана на заплатите. „Назначеният” може да бъде както местен, така и чужденец.

Лос Анджелис Галакси се възползва от това правило през 2007 г., като подписа с Дейвид Бекъм със заплата от 6,5 милиона долара годишно. Оттогава нормата има неофициално име - "правило на Бекъм".

Първоначално всеки клуб от MLS имаше едно място за определен играч. Може да се търгува, но с лимит от не повече от две звезди извън тавана на отбор. През 2010 г. клубовете получиха два слота по подразбиране, а за третия трябваше да се плати 250 000 долара данък лукс.

Настоящите правила изглеждат така.

• Три слота за големи звезди.

• Няма ограничения на заплатите, при изчисляване на тавана за всяка звезда, те просто въвеждат максималната сума на договора, приета за останалите в MLS (този сезон 651,25 хиляди долара).

• Ако звездата е под 20 години, то заплатата от 150 хиляди долара е таван. Ако е по-млад от 23 години, тогава 200 хиляди.

• Ако играч отиде под наем, слотът остава зает.

Сега има четирима назначени играчи в състава на Интер (звезди според критериите за заплати): в допълнение към Меси и Бускетс, това са също бразилският полузащитник Грегоре и еквадорският нападател Леонардо Кампана (млад играч).

Да, да, има четирима играчи и само три места, така че Интер ще трябва да измисли нещо преди следващия мач от MLS (21 август) или крайния срок за регистрация на отбора (13 септември).
Интер Маями вече беше глобен за измама с тавана на заплатите.

През август 2020 г. Интер подписа с Блез Матюиди като свободен агент. В същото време клубът вече имаше трима "назначени" играчи: Гонсало Игуаин, Родолфо Писаро и Матиас Пелегрини.

Клубът заяви, че играчът е подписан със заделени средства - тогава възможната горна граница на такъв договор е 1,61 милиона долара (като се вземе предвид използването на средства от TAM). Но лигата подозира плащания, надвишаващи договора.

Присъда: Интер е виновен, глоба от 2 милиона долара за клуба плюс 250 хиляди долара за управляващия собственик Хорхе Мас и намаление от 2,27 милиона долара в целевите средства за сезони 2022 и 2023.

Как изглежда положението на Интер сега?

За договорите на новодошлите Жорди Алба, Диего Гомес и Факундо Фариас все още има минимален марж от $420 хиляди, но е възможно Интер да има поле за маневриране с допълнителни средства (GAM и TAM), подробностите от които не се разкриват.

Какво ще измисли Бекъм? Изглежда, че Алба вече е намерил място, но няма надежда за преминаването на Суарес и Рамос

Очевидно е, че двама млади новодошли - парагваецът Гомес и аржентинецът Фариас - ще бъдат регистрирани като U22 (това се потвърждава от уебсайта на Интер), което ще позволи да не се вземат предвид разходите за придобиването им (общо около 8,5 милиона долара) и дава възможност да се броят 150 хиляди под тавана годишно за всеки.

Но много по-интересно е какво ще се случи с договорите на звездите.

Преди летния трансферен прозорец Интер Маями изобщо нямаше свободни места за "назначени" играчи.

Лионел Меси

За да освободи определеното място за играч, договорът на мексиканския полузащитник Родолфо Писаро на стойност 3 милиона долара беше прекратен.

Серхи Бускетс 

Годишната заплата от 826 000 долара на бразилския полузащитник Грегоре за сметка на GAM за тавана ще бъде намалена до стандартното максимално ниво от 651,25 хиляди, той ще бъде премахнат от списъка със звезди и Серхи ще бъде вписан там.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 4 оценки
3.5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
колко струват умните,  млади и красиви шорошляци взети заедно

колко струват умните, млади и красиви шорошляци взети заедно

05.08.2023 | 13:51

за последните 20-30 години : "Америка за България" наля 400 милиона лв., колкото Меси примерно за един месец, толкова за Булгаристанския "елит", жалка картинка!

Отговори
2 1

Анкета

Кой искате да е новият треньор на Ботев?