64

Къде отиде Роналдо? Върви по стъпките на Христо Стоичков

Вече е факт - Роналдо премина в Ал-Насър. Запознаваме се с клуба, в който португалецът ще прекара следващите години.

В началото Ал-Насър беше аматьорски тим, стана професионален с помощта на принца на Саудитска Арабия

Ал-Насър е основан през 1955 г. На арабски "Ал-Насър" означава "победа", така че това име е нещо като нашия "Спартак" - среща се при всеки трети отбор. Цветовете са жълто-сини, символизиращи пясъка и морето на Арабския полуостров.

През първите 5 години Ал-Насър съществува много скромно. Мачовете и тренировките се провеждат на обикновен терен в покрайнините на Рияд. Наблизо имало малък навес - там се съхранявали топките и екипите. Всичко се променило през 1960 г., когато Ал-Насър е регистриран в Генералното президентство по въпросите на младежта и клубът получава професионален статут.

Принцът на Саудитска Арабия и синът на крал Сауд, Абдурахман ибн Сауд Ал Сауд, станал президент на Ал-Насър. Той добавил корона към логото (все пак клубът става кралски) и щедро инвестирал в развитието му. През 1963 г. Ал-Насър стига до елитната дивизия, печели шампионата четири пъти през 70-те и 80-те години, събира пет Купи на краля и две Купи на принца.

Има и едно историческо постижение -

това е първият представител на Азия на Световно клубно първенство.

През 1999 г. Ал-Насър отбелязва кралски дубъл: те печелят Купата на носителите на купи и Суперкупата на Азия. През 2000 г. отборът е представител на Азия на първото клубно световно първенство - като действащ тогава носител на Суперкупата. Турнирът тръгва бурно: Ал-Насър губи от Реал Мадрид и Коринтианс, но побеждава мароканския Раджа от Казабланка - трето място в групата и награда за феърплей от организаторите.

Абдурахман ибн Сауд Ал Сауд е президент на Ал-Насър в продължение на три мандата: 1960-1969, 1975-1997 и от 2000 до 2004 г. Абдурахман почина през 2004 г. Но Ал-Насър остава под патронажа на кралското семейство. Сега Ал-Насъром се управлява от бившия шеф на лигата Мусли Ал-Муамар, но принц Халед бин Фахд е силно замесен в делата на отбора.

Ал-Насър не е лидер на местния футбол. Флагманът на саудитския футбол е Ал-Хилал от Рияд.
Той печели националния шампионат 18 пъти, Ал-Насър - девет (повечето през миналия век, през последните 22 години има само три победи). Ал-Насър все още не се е представил на главния клубен турнир в Азия - Шампионската лига. Ал-Хилал го печели четири пъти.

Дербито между Ал-Насър и Ал-Хилал е главният мач за сезона в Саудитска Арабия

и се нарича Класико в местните медии.

„Това е основната конфронтация“, казва президентът на Ал-Насър Мусли Ал-Мумар пред клубния канал. „Имаме задължение да го спечелим и да бъдем по-добри от Ал-Хилал във всеки турнир.“
Засега не се получава много добре. Миналия сезон Ал-Насър завърши на трето място в шампионата, загуби от Ал-Хилал в четвъртфинал за Купата на Краля и беше елиминиран от него на полуфиналите на Азиатската Шампионска лига - боли. Помощта на Роналдо определено ще ни бъде от полза.

Смешно е, но клубовете дори се състезаваха за Кристиано. Както писаха медиите, Ал-Хилал се включи в надпреварата за Роналдо веднага след като разбраха за интереса на състезателя.
„Хората, близки до клуба, са готови да направят оферта“, каза авторитетният вътрешен човек Фабрицио Романо. „Но те не могат да подпишат договори през януари. Ал-Хилал би искал да види Роналдо през лятото."

През лятото е твърде късно, Роналдо успя да акостира в Ал-Насър още преди Нова година.
Ал-Насър е свикнал с големи имена: Христо Стоичков игра там и треньор беше Фабио Канаваро.
Кристиано не е първата суперзвезда на Ал-Насър - и световни шампиони, и носители на Златната топка пробляснаха в историята на клуба.

През март 1998 г. 32-годишният Христо Стоичков напуска Барселона и подписва като свободен агент с българския ЦСКА. Но само 11 дни след дебюта си за армейския отбор той замина за Ал-Насър. Тогава клубът достигна до полуфиналите на Купата на носителите на купи в Азия за първи път в историята. Абдурахман толкова много искаше да спечели, че примами Стоичков да дойде за полуфиналите и финала - българинът получи 260 хиляди долара.

Христо игра на полуфиналите срещу туркменския "Копет Даг Ашхабад" и на финала срещу южнокорейския "Сувон Самсунг" - общо гол и асистенция. Казват, че преди полуфиналите Абдурахман обещал най-новия модел Мерцедес на този, който вкара първи. В петата минута такъв шанс имаше Стоичков - бе отсъдена дузпа срещу Ашхабад, Христо стреля, но вратарят Евгений Набойченко парира.

След победния финал Камата беше увещаван да остане, но той отказа.

Следващата суперзвезда в Ал-Насър беше Фабио Канаваро. Италианецът отдавна проявява интерес към Изтока: той приключи кариерата си в Ал-Ахли от ОАЕ, асистира и тренира в китайския Гуанджоу Евъргранд. А през октомври 2015 г. той беше назначен за старши треньор на Ал-Насър. В Саудитска Арабия не се получи - след 3,5 месеца Канаваро беше уволнен.

По-скромни герои също погледнаха към Ал-Насър: Денилсон, Ахмед Муса, Хулиано, Разван Кочиш, треньорите Валтер Дзенга, Артур Жорже и Руи Витория.

Вярно, сега в Ал-Насър почти няма суперзвезди. Най-голямото име е колумбийският вратар Давид Оспина, който успя да играе за Наполи и Арсенал. Все още там са Винсент Абубакар и бразилците Талиска и Луис Густаво. Много от вас сигурно си спомнят Руди Гарсия, който беше треньор на Рома и Лион, а от лятото на 2022 г. е начело на Ал-Насър.

Тайната мотивация на Роналдо: Футболистите не плащат данъци в Саудитска Арабия


Нигерийският нападател на Ал-Хилал Одион Игало печели £250 000 на седмица, според ESPN, който е проучил саудитския футбол. В Манчестър Юнайтед той получи 150 хиляди, в Уотфорд - 30.
Бонус - специално отношение. Играчите (не само звездните легионери) получават къщи в най-добрите жилищни комплекси безплатно. Източник на ESPN каза, че "футболистите са третирани като рок звезди".

И най-важното, чужденците, които работят в Саудитска Арабия по договор, не плащат данъци. За сравнение: в Англия доходите над 125 хиляди годишно се облагат с 40%. Изключително привлекателно, нали? Особено като се има предвид, че Роналдо ще печели почти 200 милиона долара годишно.

Ал-Насър се готви за пристигането на Роналдо:

Руди Гарсия разказва как почти е работил с Криш преди.

Лигата на Саудитска Арабия е в разгара си след Световното първенство, но изглежда, че всички в Ал Наср мислят само за Роналдо през последните дни.

Например за суперзвездатабе освободена фланелката с номер седем. Сега тя е за фланговия нападател от Узбекистан Джалолидин Машарипов - и човекът я отстъпва без никакви проблеми. „Такива играчи трябва да бъдат уважавани“, каза Джалолидин. "Номер 7 на Машарипов ще бъде взет не от някой азиатски или европейски футболист, а от Роналдо.

"Руди Гарсия показа уважението си като си припомни как вече можеше да тренира Роналдо. „Всеки треньор би искал да работи с такава звезда“, каза Гарсия пред As. „През ноември 2022 г. бях много близо до подписването с Юнайтед. Срещах се два пъти с футболния директор Джон Мърто и техническия директор Дарън Флетчър. Но те предпочетоха Рангник.

Ще се радвам да работя с Кристиано. Винаги съм смятал, че е по-лесно със страхотни играчи, защото са умни. Бях убеден в това, когато срещнах Тоти в Рома.

Дори съперниците мечтаят за пристигането на Роналдо - това каза звездата на Ал-Хилал Одион Игало:

„Бих искал той да дойде в Саудитска Арабия, защото това ще доведе до растеж на лигата, ще привлече вниманието на феновете. Хората, които все още не гледат шампионата, ще започнат да го правят."

А вие ще започнете ли?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Коре

Коре

01.01.2023 | 13:40

Началото на края

Отговори
1 1
Жълто сини

Жълто сини

01.01.2023 | 16:49

Ха,ха, значи украинци

Отговори
0 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?