Иван Василев беше пръв: 35 играчи от двете страни на барикадата

Братята Румен и Красимир Димитрови с по 13 дербита с екипите и на Ботев, и на Локо

Общо 35 футболисти, от които трима вратари, са взели участие в пловдивското дерби с екипите и на двата отбора. Първият е нападателят Иван Василев. Той играе в първите два двубоя през 1951 г. като футболист на Ботев. След година изиграва също два мача, но с цветовете на Локомотив. В тези 4 срещи бележи общо 3 попадения - две за канарчетата и едно за черно-белите. Последният състезател, играл в дербито и за двата отбора, е възпитаникът на школата на Ботев Тодор Тимонов - Лимона. След 4 поредни мача за канарчетата в периода 2005-2008 г. той облича екипа на Локомотив и изиграва 92-рото дерби на стадион "Христо Ботев", завършило 0:0.

С най-много мачове и голове в градския сблъсък и за двата тима е рожбата на школата на Марица Костадин Видолов. Между 1989 и 1993 г. изиграва 8 мача и бележи 3 гола за Локо. След това до 2007 г. с две прекъсвания е в Ботев, с който участва в 10 дербита и се разписва 7 пъти. Паметен за него е двубоят от 1995 г., когато реализира хеттрик за победата с 5:0 срещу черно-белите. Най-скандалното преминаване на играчи между двата отбора е това на черно-бялата легенда Аян Садъков и Коце Видолов през лятото на 1993 г. Тогава двамата не устояват на примамливата оферта на брокерите Христо Данов и Христо Александров.

От настоящите състезатели единственият, който е обличал екипите на двата съперника в дербито, е Мартин Камбуров. Юношата на Ботев изиграва за родния си клуб само един мач срещу Локо - като резерва на Стефан Учиков за двайсетина минути. Това става на 25 май 1999 г. на Лаута, а срещата завършва 2:1 за Локо. С черно-белите Камбуров има 14 мача с три гола, но все още е с негативен баланс - 5 победи срещу 6 загуби и 4 ремита. За съжаление той няма да има възможност да го подобри днес, тъй като пропуска днешното 101-во пловдивско дерби заради наказание. 

Най-нещастният от всички тези 35 футболисти, играли и за двата тима в дербито, е покойният защитник Иван Беделев. Той е играл в 11 градски сблъсъка - 10 пъти за Локомотив и веднъж за Ботев. В тях няма нито една победа - записал е 6 ремита и 5 загуби. При това взима участие в две от най-тежките загуби на черно-белите. Първата е с 2:5 на 22 август 1987 г., втората е с 0:5 на 27 август следващата година. 

Първият вратар, играл за двата тима в дербито, е Паница Хаджийски, който след три дербита с Локомотив играе два мача с екипа на съперника. След него е пазарджиклията Васил Василев с 9 срещи - 6 за железничарите и 3 за канарчетата. Последният е култовият Лилчо Арсов. В дербито той има общо 15 мача, от които 14 с екипа на родния Ботев и 1 за Локомотив. В тях е записал рекордните 9 загуби, допускайки общо 23 гола. Любопитна подробност за тези 35 играчи, обличали екипите и на Ботев и на Локо в дербито, е, че сред тях има братя. Това са Румен и Красимир Димитрови, които имат еднакъв брой дербита - 13, по 9 за Локо и по 4 за Ботев.

ТОВА СА

Иван Василев, Иван Делев, Иван Занев, Янко Джоглев, Иван Кючуков, Паница Хаджийски, Йордан Кичеков, Коста Босаков, Иван Кунчев, Иван Беделев, Атанас Маринов, Кирил Андонов, Иван Говедаров, Атанас Пашев, Тодор Зайцев, Аян Садъков, Костадин Видолов, Стефан Драганов, Румен Димитров, Красимир Димитров, Цветозар Дерменджиев, Лилчо Арсов, Дончо Донев, Росен Петров, Мартин Камбуров, Георги Чакъров, Васил Ушев, Васил Василев, Георги Петров, Иван Танчовски, Мариян Германов, Иван Караманов, Йовко Иванов, Тодор Тимонов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?