Иван Класнич - футбол и живот назаем с бъбрека на татко

Иван Класнич погледнал към майка си само часове след като тялото му отхвърлило нейния бъбрек. И разбрал, че я е въвлякъл в нов ад. Днес хърватският футболист има запазено място в историята - той е първият и единственият, играл на голям футболен турнир след трансплантация на бъбрек. Не само това - той вкара два гола на Евро 2008 срещу Полша и Турция. Всичко обаче можеше да е различно.

Класнич научил, че има проблеми с бъбреците, преди три години, когато играеше за Вердер. Станало случайно, докато преглеждали апандисита му. Оказало се, че само донор от семейството може да спаси живота му. Страданията на Класнич изглеждали към края си, когато майка му Сима се съгласи да си дари бъбрека и се подложила на тежка операция в болницата в Хановер. Тялото му обаче не приело органа. Останал само един човек, който можел да го спаси - баща му Джон.

През март 2007 г. хърватинът се събудил в болничното си легло след втората операция. Новината този път била добра - бъбрекът функционира нормално. След шест месеца той отново игра с екипа на Вердер в Бундеслигата.

Не беше лесно да се намери донор, разказва Класнич. Имаше дълъг списък с чакащи. Когато опитът с майка ми се провали, изпаднах в шок. Помислих си, че тя е направила всичко това напразно. Мога да я разбера защо го е сторила, тъй като и аз бих направил същото от любов към дъщеря си. Бях притеснен, че ще страда, но тя бе още по-притеснена за мен. Мога само да благодаря на Господ, че бъбрекът на баща ми проработи, а с майка ми днес всичко е наред. Дотогава бях напълно здрав, поне така си мислех. Чувствах умора след мачовете, но това е нормално след 90 минути тичане по терена. Даваха ми някакви лекарства, но когато те не подействаха, разбрах, че операцията е наложителна.

Класнич винаги е обичал баща си, но сега думите му не стигат да изрази какво чувства. Баща ми ми помогна по начин, по който никой друг не би успял. Винаги съм знаел, че е забележителен човек. Преместихме се в Германия, когато аз и брат ми бяхме още деца. Родителите ми направиха много жертви, за да ни нахранят и изучат, разказва Иван.

В първия си мач след операцията за Вердер през ноември 2007 г. Класнич вкарва два гола. След края на сезона отива във френския Нант, а през януари тази година преминава в английския Болтън под наем. Кошмарът обаче не е напълно забравен. В момента той води дело срещу лекарския екип на Вердер, който - по неговите думи - не успял да открие проблемите му навреме. Не пожелавам на никого това, което ми се случи. Всичко, което те направиха, бе да ми предпишат нов метод за тренировка. Ако бяха разбрали какво ми е, нямаше изобщо да се стигне до трансплантация. Сега съм доволен, че съм жив, и се боря с новите предизвикателства в Болтън, споделя Класнич.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?