Италиански депутати се бият заради дузпа на Юве - Интер

Феновете определят този скандален мач като майката на Калчополи

Преди спортът да спре, всеки ден измисляхме няколко истории от миналото, но в крайна сметка не знаехме какво да правим с тях - просто нямаше място. Всеки от нас е натрупал запас от стотици кратки любими истории, които понякога иска да сподели с приятели. Сега е моментът да стартираме поредицата „Моята любима история“. Ето първата от тях:

През 1996 г. бразилският феномен Роналдо се премести в Барселона за 15 милиона евро и през първия сезон постигна нещо фантастично: 47 гола в 51 мача, победното попадение във финала за Купата на носителите на купата срещу ПСЖ.

Роналдо и Барселона изглеждаха перфектен съюз: феновете боготворяха нападателя, а президентът на клуба Жозеп Луис Нунес му предложи нов договор. Но възникна проблем: през пролетта на 1997 г. клубът обеща да включи няколко точки в сделката, които не попаднаха в окончателната версия.

Бразилецът почувства, че е предаден и поиска трансфер. Барса обяви в пространство 28 милиона евро с надеждата, че никой няма да се реши - но такъв човек се намери. Масимо Морати мечтаеше за Роналдо, въпреки че му бе предложено да купи Батистута, и отдели необходимата сума.

Бразилецът бе неудържим в Интер: вкара 25 гола в Серия А, помогна да унизят Милан в първенството (3:0).

Но най-важната битка в Серия А предстоеше . В 31-ия кръг Интер стигна до Торино. Отборът на Луиджи Симони беше на 1 точка зад Ювентус, имаше само 4 мача до края на сезона  - мачът беше най-важният за сезона.

Ювентус вкара през първото полувреме и след почивката учиваше темпото: вместо Индзаги Марчело Липи пусна Антонио Конте - това беше реакция на влизането на Иван Саморано от гостите. В 69-ата минута защитник на Интер подаде към Роналдо, той се пребори с Торичели, топката отскочи към Саморано. Алесандро Биридели не позволи на чилиеца да пробие, а Марк Джулиано се хвърли яростно в краката на пробиващия Роналдо. (Ситуацията е в 25 минута на първото видео по-долу)

Докато всички нерадзури искаха дузпа от съдията Пиеро Чекарини, Ювентус започна контраатака и спечели дузпа - Тарибо Уест свали Дел Пиеро. Алесандро не реализира дузпата и мачът завърши при резултат 1:0. Интер загуби шампионската надпревара. След финалната свирка избухна пожар. Играчите на Интер пламнаха, заглавията на италианските вестници - също, а пламъците стигнаха дори до италианския парламент.

На заседание, три дни след мача, депутатите продължиха да обсъждат неотсъдената дузпа срещу Роналдо. Доменико Грамацио от крайнодясната партия „Национален алианс“ извика: „Всички те са крадци“. Демократът и шампион на Италия с Ювентус Масимо Мауро пиперливо го напсува в отговор. В резултат на това кавгата се превърна в сбиване - вицепремиерът Валтер Велтрони отложи заседанието.

Утехата за Интер беше победата в Купата на УЕФА: на финала миланците отвяха Лацио с 3:0. Но феновете все още наричат мачът срещу Ювентус майката на Калчополи (корупционен скандал през 2006 г.), а сезон 1997/98 - „големият грабеж“.

Между другото, съдият Чекарини все още е убеден, че няма нарушение: „В интернет попаднах на статии, в които пишат за моята грешка. Това не е вярно. Записите показват, че именно Роналдо се блъсна в Джулиано, а не обратното. Бях на няколко метра от епизода, така че видях всичко. Такъв фаул в полза на атакукащия играч се отчита само в баскетбола “, обясни съдията през 2017 година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?