Испанският шеф в Ботев: Работим за българския футбол

Новият изпълнителен директор на Ботев (Пловдив) сподели мнението си по актуалните теми в отбора. Новият шеф говори за стратегията на новите собственици за развитието на Ботев не само на терена, но и от маркетингова гледна точка пред "Спортал". Сереидо отговори на всички важни въпроси, касаещи феновете на "жълто-черните".

Здравей, Дани! Преди всичко поздравления за пристигането ти в Ботев! Как се случи всичко?

Благодаря ти много! Щастлив съм да бъда тук. Всичко беше процес. Получих обаждане с много добро предложение. Преди идването ни в Пловдив бяхме анализирали много внимателно статуса на клуба и решенията, с които да помогнем на клуба да се подобри както на терена, така и от бизнес гледна точка.

Работил си в Москва и Източна Европа в опит да развиеш продукта "Ла Лига". Разкажи ни повече за това.

Отговарях за пазара на Ла Лига в Източна Европа (Русия, Беларус, Украйна и балтийските страни). Моята работа беше главно да развия и осъществя 360-градусова стратегия, с която да приближа Ла Лига по-близо до феновете в тези територии чрез повишаването на интереса им към първенството. Също така се занимавах с повишаването на търговската стойност на испанския футбол, ТВ правата и спонсорските договори.

След пристигането ти в Пловдив сигурно си видял много объркани неща. Каква беше икономическата ситуация, която завари?

Икономическата ситуация не беше оптимална. Въпреки това от самото начало получихме огромна подкрепа от пловдивчани, нашите спонсори, местни компании, които наистина ни помагат да направим устойчив проект. Без помощта на тези компании, които полагат огромни икономически усилия, за да ни помогнат в тези трудни времена, всичко би било много трудно.

Ботев преминава през тежък период и се бори за своето оцеляване. Говорите ли си често за това, или предпочитате да се концентрирате върху следващите мачове?

Още от самото начало разбрахме, че основната цел през сезона ще бъде оставането в Първа лига. Отборът имаше наистина отрицателни резултати в края на 2020 година, а също така започнахме с поражение от Арда у дома. Въпреки това виждаме само подобрение след този мач. Подобрение на всички нива и резултатите започнаха да се подобряват. Играчите, спортно-техническият щаб и ръководството сме уверени, че играейки така, както играхме в последните два мача, отборът ще изпълни поставените цели. Мачът в София миналата седмица срещу Левски е още едно доказателство, че с това ниво на терена можем да постигнем много добри резултати.

В България футболът не е продукт, както в Европа. Как може да се развие нашият футбол от маркетингова гледна точка?

Футболът е продукт навсякъде. В България също. Понякога продуктът е добър, понякога не е толкова добър. Проблемът, който забелязах тук, е липсата на обща стратегия, с която да направим продукта ни страхотен. Клубовете трябва да се организират, за да създадат лига, която се бори за интереса на всички, а не само за интереса на малцина, както се случва в момента. Трябва да създадем и организираме силна институция, способна да създаде стратегия за подобряване на продукта не само от маркетингова гледна точка, но и по отношение на ангажираността на феновете и качеството на терена. Трябва да се подкрепяме заедно, за да създадем силна конкуренция, способна да привлече спонсори и да повиши телевизионната аудитория. Трябва да работим по стратегия за развитието на академията. Тези неща обаче не се случват веднага - от днес за утре, а се изисква много упорита работа, за да се случат. Трудно е, но не е невъзможно. Много други първенства са го правили преди. За да го осъществим, се нуждаем от подкрепата на всички заинтересовани страни във футбола у нас и от волята за промяна и подобрение. От Ботев сме готови да водим тези необходими промени и да помогнем за модернизирането на българския футбол.

Сега си в Ботев. Колко важни са социалните мрежи за маркетинга на даден клуб?

Много са важни. Вече разработваме нашата стратегия за социалните мрежи и много скоро ще имаме нов модел, който се надяваме, че ще помогне на отбора да се доближи до феновете и до нашите партньори.

Много фенове на отбора се притесняват, че младите футболисти от школата няма да получават шанс или пък ще играят, но по-малко. Имат ли основание да се притесняват?

Ако не се лъжа, средната възраст на нашия отбор е около 24 години. Мисля, че това отговаря на въпроса ви. Аз също мисля, че възрастта е важен фактор. Искаме да имаме силна база от млади футболисти, които да бъдат водени от качествени и по-опитни играчи, способни да бъдат лидери на терена. Мисля, че ключът към успеха е правилен баланс.

Имаш много опит в Европа. Кое е най-трудното предизвикателство, с което си се захващал?

Работих по различни проекти с различни нива на участие. С времето и опита научих, че няма лесна или трудна работа, а добри или лоши екипи. Ключът към успеха е да се заобиколиш от хора, които са в състояние да стигнат до такива места, където самият човек не може да достигне. Да намериш правилните хора, които работят в различни области за постигането на общата цел. Това се опитах да изградя в предишните си проекти и това се опитвам да направя тук. Ботев определено е едно от най-големите предизвикателства в кариерата ми.

Разбрахме, че обмисляте да създаде дублиращ отбор на Ботев, където юношите на клуба ще имат възможността да се обиграват. Докъде стигна тази идея?

Вярно е! Това е нещо, което имаме предвид, но не искаме да бързаме. Трябва да намерим точното време и момент, за да създадем солиден проект без колебания. Този проект включва отбор "Б".

В момента в България се развива женският футбол. Обмисляте ли да развиете и женски отбор?

Това определено е част от стратегическия ни план, който имаме за Ботев. Отговорът обаче е същият, както на въпроса за отбор "Б". Не можем да бързаме. Трябва да изградим солиден проект.

Как може да се развие още повече базата на отбора в Коматево? Виждаш ли някакви недостатъци?

Имаме една от най-добрите бази в България, ако не и най-добрата, но всичко може да се подобри. Коматево не е само текущият терен, който използваме за мачовете на първия отбор, но също така и дом на нашата академия. Академията е един от стълбовете в нашия проект. Имаме предвид няколко проекта, които дори да повишат качеството на Базата и с това да привлечем най-добрите таланти в страната. Това означава не само футбол, а и съоръжения, с които да дадем на нашите футболисти по-високо образование на всички нива.

На един добър клуб му трябват и добри служители. Искате ли да привлечете нови лица в ръководството, маркетинга и така нататък?

Разбира се! Оптимизираме екипа си, който имаме в момента. Това означава, че включваме хора с енергия, талант и капацитет, които да ни помогнат да развием проекта ни.

Нека си поговорим за Антон Зингаревич. Той не говори често, даже никога. Какъв човек е той?

Нали? Постоянно сме във връзка и си говорим всеки ден. Говорим си дори с часове за стратегията на клуба и как да я осъществим. Той има много опит във футбола и бизнеса. Фокусиран е денонощно в проекта. Антон е съществена част от този проект и аз го подкрепям в личен и професионален план.

Колко важно е за един клуб да притежава модерен стадион? Какви са плановете ви за стадион "Христо Ботев"? Наскоро в Милано Интер и Милан планираха да изградят нов модерен стадион, но икономическата ситуация с COVID-19 блокира проекта им.

Стадионът е ключова част от проекта. Трябва да изградим място, където нашите фенове и играчи да се чувстват като у дома си и където нашите фенове да усещат натиска на почти 19 000 души, които ще присъстват на мачовете. Нашият стадион трябва да бъде нашата крепост, но и символ на развитие и съвременния футбол с изключителните съоръжения, готови да отговорят на изискванията на всички фенове - от деца до възрастни. Трябва да бъде безопасен и технологично оборудван. Да е готов да приема важни европейски мачове. Той е символ за клуба и възможност за растеж. Работим с всички заинтересовани страни за изграждането на стадион-еталон на европейско ниво.

Получавали ли сте предложения за ваши футболисти? Атанас Илиев се представя отлично и може би скоро ще го видим в националния отбор. Младите футболисти също са доста обещаващи.

Щастливи сме от представянето на нашите играчи. По-специално Илиев има страхотни показатели и определено заслужава да бъде в националния отбор. Както казахте и вие, имаме фантастични и много обещаващи млади играчи, които трябва да продължат да работят както сега, за да повишат нивото си. Сигурен съм, че ще дойдат още оферти, ако продължат да работят по този начин.

Забелязваш ли прогрес в представянето на отбора и как би го оценил?

Налице е ясната тенденция към подобрение. Това е нов и млад отбор, който трябва да расте и за това му е нужно време. Вече виждаме резултатите и то особено в последните два мача. Отборът изигра добър мач срещу ЦСКА 1948 въпреки слабото представяне на съдията и контузиите на Генев и Сисе. Срещу Левски само липсата на късмет ни лиши от заслужена победа в София.

Какво се случва с Тодор Неделев? Договорът му изтича, а от клуба планирате ли да му предложите нов?

Водим разговори с Тодор и се надяваме скоро да намерим разбирателство между двете страни за удължаване на договора му.

Загубихте от ФК ЦСКА 1948 в турнира за Купата на България. Днес се изправяте срещу тях в шампионата. Какъв мач очаквате?

Това е вторият път в рамките на две седмици, в които се изправяме срещу ЦСКА. Този път очакваме да играем 11 на 11, а не 11 срещу 12, както стана за Купата. Очакваме положителното представяне на отбора да продължи. ЦСКА 1948 е солиден отбор с качествени играчи. Справят се добре в първенството и очакваме труден мач. Те имат качествени играчи като Георги Русев, който се представя страхотно този сезон.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?