Има ли пилот в самолета, или всичко е пунта мара в националния?

Трябва ли да се ядосваме след поредния резил на националния тим по футбол

Чудни хора сме, ама честно - нямаме футбол, а искаме да сме на топниво. В Ботев феновете събират пари, за да платят дълг от потрошени пари за пишман футболисти, в Левски е същото от месеци. На двете места обаче продължават да прибират ​сульо и пульо. В Лудогорец толкова няма българи за националния отбор, че даже почнах​а да ги натурализират. Не че Сисиньо е нещо особено, за да му се дава тази привилегия. Там става въпрос за клубен мениджмънт и квотата за чужденци.

В ЦСКА-София чужденци бол, а българи също почти няма. Подобно е и положението в Локомотив Пловдив. Който шава от черно-белите, е с повиквателна за България. Това, че не пускат най-добрия, май-май също е въпрос на мениджмънт. 

Наистина в мен битува идеята да предложа българския национален отбор за Нобелова награда за мир. Просто през тази странна 2020 година не сме били никого на терена. Изиграли сме общо 5 контролни мача (Лигата на нациите с​и ​е официални контролни мачове) и една квалификация за европейско в тях имаме една точка - равен (1:1) с Ейре и загуби от Беларус (0:1), Уелс (0:1), Унгария (1:3), Финландия (0:2).

Убеден съм обаче, че тези футболисти не са толкова некадърни, колкото изглеждат. Царят е гол и виновен, затова е точно шивачът (Георги Дерменджиев). Благодарение на неговата нерешителност стигнахме до махленско ниво на терена. Не вярвате? Ето ви само един пример. Помните като деца, че в махалата слагахме винаги най-дебелия на вратата, а умникът с очилата стоеше край поляната и пазеше чантите. Нима сега не е същото в националния ни отбор? Николай Михайлов свали 20 килограма и все още е най-тежкият измежду националите, навярно по-тежък и от Георги Дерменджиев (онзи, с очилата, който пази чантите). Все пак Ники не е бил вратар през всичките тези мачове.

Навремето баба ми имаше страхотен часовник, с кукувичка. Скъса се пружината и нямаше същата нова, та и купихме един страшен стенен часовник с батерия. Няколко месеца по-късно баба се оплака, че стрелките са спрели някъде си и часовникът е точен само два пъти в денонощието. Оказа се, че батерията е приключила курса. А стрелките си ги биваше - едни хубави, лъскави, не бяха за изхвърляне. Точно с тях направих асоциация след срама срещу Уелс.

Не са за изхвърляне футболистите, просто това имаме в момента. Идеята е да се смени батерията, стрелките да покажат точното време и часовникът да бъде пуснат в действие. И повечето от играчите няма да са като спрели в нищото, както в тези 5-6 мача под ръководството на Георги Дерменджиев. 

Апропо, точно в това е проблемът на националния ни отбор​. Селекционерът е повече занаятчия, отколкото човек с мисия. Благодаря на Георги Дерменджиев за стила в обличането, който наложи край тъчлинията, но само толкова. Той не е национален селекционер. Не може да надскочи клубната си карма. Пуска играчи, за да са доволни силните на деня в БФС. Как иначе да си обясним натискането на Георги Терзиев?

Безпардонно и безочливо. Изваждането на Кристиян Димитров (не че формата му е оптимална, но при Терзиев никаква я няма) в най-важния мач за нас - срещу Унгария. Липсата на Божиков  в последните мачове. Няма смисъл да се спирам на Карабельов. Селекционерът Дерменджиев явно го раздава обиден и наказва играчите си след всяка грешка с изваждане от състава за следващия мач. 

А всъщност най-важният проблем на Георги Дерменджиев е, че така и не разбра - България  има нужда от национален отбор, а не  от клубен тим "България". Не се обслужват интереси, а играят най-добрите.

Спецът, който е юноша на Локо Пловдив, едва ли има разумно обяснение защо не играе Димитър Илиев. Без съмнение той в последните 15-16 месеца е сред най-добрите родни футболисти. Прокрадват се негови лаишки обяснения, че Тодор Неделев и Димитър Илиев не можели да игра​ят по едно и също време на терена. Щуротии на кълбета. Просто националният тим е заложник на мениджърски интереси и Георги Дерменджиев послушно ги обслужва. Ако не е така, то провалът му в националния отбор тогава е катастрофален.

И за финал, не знам на кого биха му плащали, ако не работи. Националите взимат по 750 евро на повиквателна. Обидно на фона на продукцията им. Днес научих, че феновете на Локо Пд събират помощи за приюта на отец Иван. Има фалиращи отбори. Толкова ли не може тези 20-ина хиляди евро на мач да бъдат дарени за нещо по-истинско. И така ще си проличи на кои футболисти не им пука за националната фланелка, а гледат само парите от повиквателните.

Снимки: sportal.bg


 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?