Христо Данов - аристократът на пловдивския футбол

На 64 години този свят напусна една от знаковите личности в пловдивския бизнес и спорт за последните три десетилетия. Христо Данов ще остане в историята  като президента на БФС, при който българският футбол достигна най-големия си връх - бронзовите медали на Световното първенство в лудото американско лято на 1994 година. Лично тогавашният президент на ФИФА - легендарният бразилец Жоао Хавеланж, връчи на пловдивчанина отличието за четвъртото място на Мондиала.

Редом до най-влиятелните хора в света на спорта и футбола Хуан Антонио Самаранч и Ленард Йохансон

От Данов за Пловдив остана и най-успешният спортен проект в годините на демокрацията. Христо бе двигател и основен инвеститор в изграждането на най-модерния тенис комплекс в България, финансиран със средства на фирма СТАД и Агробизнесбанк, в която Данов бе съдружник. Тогава той бе президент на ФК Ботев. Данов обаче не страдаше от комплексите на кварталната запалянковщина и остави името на тенис комплекса да е Локомотив.

Христо Данов бе президент на Ботев в продължение на три години. През това време доведе на стадиона край Бирената най-големите звезди, които се подвизаваха у нас. Жълто-черната фланелка облякоха иконата на Левски Наско Сираков, капитанът на четвъртите в света Борислав Михайлов, легендата на Локомотив Аян Садъков, Костадин Видолов, любимецът на Христо Бонев - Стефан Драганов, най-големите сини надежди Велко Йотов, Георги Донков и Димитър Попов. За треньор бе ангажиран наставникът на младежкия национален отбор Павел Панов.

На официалните мачове на Ботев по онова време бе истинско съзвездие от силни на деня личности. За тях винаги имаше отлежало уиски. Дори при тази финансова и организационна мощ обаче Христо Данов не си позволи да пристъпи границите на феърплея. Той можеше, но не прибегна до задкулисни игри, за да направи Ботев шампион. Това някои жълто-черни фенове и досега не могат да му го простят.

Като човек, роден на пъпа на града, Христо Данов безумно обичаше родния си Пловдив. Той е израснал в култовата махала Гюл бахча (района около Пожарната). Данов не е отказвал помощ на Спартак, Марица и дори на Локомотив, въпреки че на Лаута ревнуваха заради финансовата мощ на съседите си. Емблематичен в това отношение е случаят от 1995 г., когато покойният президент на черно-белите Николай Попов (Мартеницата) иска под наем двама играчи на Ботев. Данов откликва и му ги дава. На дербито през март същата година той не иска подобно на другите босове двамата да не играят. Тодор Зайцев и Георги Чакъров са сред най-добрите на терена, а Локо бие с 1:0, което ще коства медалите на канарчетата. 

И понеже няма ненаказано добро, Христо Данов преживя и предателството. На конгреса на БФС през 1996 г. той бе предаден от Иван Вуцов, когото лично доведе в централата като директор. Иван Славков спечели изборите, но с Данов останаха приятели. Със сигурност Батето е усещал, че и него го чака същата Голгота. Затова, когато минаваше през Пловдив, редовна спирка на Славков бе или гаражът на Данов, където бившият банкер караше домашния си арест, или ресторантчето в офис сградата му на ул. "Богориди". 

Със сигурност в земното време на Христо Данов е имало емоции и знакови събития колкото за три обикновени човешки живота. Жени се за една от най-красивите дами на Пловдив - Вера Антонова, раждат му се трима синове, има банка, футболен отбор, президент е на БФС, има приятелства по целия свят. И въпреки това по душа си остана романтичното момче от Гюл бахча. Споделял е, че най-хубавите моменти от живота му са не в мерцедесите, не получаването на медала от Хавеланж и триумфа на Парк де Пренс, а лудориите с шейни по булевард "Руски" и Бунарджика.

Христо Данов прекара последните години от живота си изоставен и сам, предаден от чужди и свои. Като истински голям мъж той не обвини никого за многобройните си фалити. А на въпроса защо не е оставил нищо в Швейцарска банка Данов отговаряше с многозначителна усмивка - марка Христо Данов.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.12.2020 | 10:01

MAYNA I ARISTOKRAT ? PLOVDIV I FUTBOL!

Отговори
0 0
name

name

21.11.2020 | 16:47

Дърт комуняга!

Отговори
5 3
Дона

Дона

14.11.2020 | 16:40

А Дончо е минетчия

Отговори
12 2
Кдкфкф

Кдкфкф

12.11.2020 | 20:26

Остап Бендер ! Голям тарикат лично го познавах знаеше че това което прави не правилно и за това не лежа в затвора

Отговори
13 6
Необходимо ли е

Необходимо ли е

13.11.2020 | 17:58

Да пишеш точно това и точно сега !!??!! Тъпо и ненужно е !!!

Отговори
4 5
Манчев

Манчев

14.11.2020 | 16:39

Деградирал алкохолик

Отговори
12 4
А ти

А ти

15.11.2020 | 00:39

От кои алкохолици си,нещастник и ?

Отговори
4 8

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?