64

Герман Чистяков: Ботев ще е най-добре организираният клуб в страната

Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) - Герман Чистяков даде обширно интервю пред официалния сайт на пловдивчани, в което говори за стратегията за развитие на клуба, принципите на работа, неуспехите при старта на сезона и завръщането на собствен терен.

Вие заемате поста на изпълнителен директор вече пет месеца. Какво успяхте да постигнете за това време?

- Аз бих формулирал въпроса иначе - не "вече", а "едва" пет месеца. Това е нищо в сравнение с тези, които живеят тук и работят здрво отдавна. Аз все още наблюдавам местната специфика, тепърва се уча да разбирам тукашните нрави, обичаи, традиции и начин на живот.

Рано е да се говори за успехи и би било странно да докладвам за постижения след пет месеца. На първо място беше необходимо да се установи какви хора работят в офиса ни, що за специалисти са подбрани и най-важното - да се разбере кой от опитните колеги е готов да приеме нови методи и правила на работа, нови задачи.

Наистина не разбирам хората, които, макар да работят във футбола, гледат да избягат от работа точно в 17.00. Искрено вярвам, че футболът е уникална възможност за това работата да е удоволствие и вечер човек да си тръгва със съжаление, а сутрин да бърза да се върне. Във всеки случай, аз самият работя така и ми се иска да мога да разчитам на също толкова отдадени на футбола и на Ботев хора. И именно такъв колектив формираме постепенно.

Впрочем, бих искал персонално да изкажа благодарност на всички в офиса ни, които приеха новия екип от мениджъри, новото ръководство; на тези, които не се предадоха, а се съгласиха с новия обем задачи, и помагат на клуба да се развива, работейки неуморно. Това са Асен Караславов, Анна Теллиева, Гергана Грозева, Надя Ничева, Таня Чалъкова и Тодор Благов.

До този момент успяхме значително да подобрим много неща, свързани с инфраструктурата; да преустроим напълно медийната работа на клуба; да навлезем плътно в работния процес и комуникацията във връзка със строежа на новия терен; да изготвим икономическа стратегия и да изведем работата по домакинствата на друго равнище.

Стартирахме процес по търсене на нови партньори. Всеки ден лично аз пътувам с колегите на срещи с потенциални партньори на клуба. И знаете ли кое е удивителното? Всички, които някога са сътрудничели с Ботев, в един глас твърдят, че за пръв път клубът лично идва при тях. Няма значение дали става дума за търговец на плодове или за доставчик на вода - ние не отиваме просто така, а с индивидуално подготвени презентации и предлагаме голям избор от разнообразни съвместни проекти, а не просто размяна на едни пари за един банер. Нашите планове са изключително амбициозни и възнамеряваме да следваме стратегията си точно и последователно.

Кои бяха главните ви открития за времето на работа в Ботев? Кое предизвика приятна изненада, и кое - не чак толкова приятна?

- Изключително харесвам самия град Пловдив. Аз ходя много из града пеша. Поставих си за цел всеки уикенд да изминавам пеш разстоянието от центъра на Пловдив до Коматево, гледам, наблюдавам. Този град има собствена ДНК, има своя душа и именно това много ми допада. Такива неща задължително трябва да се вземат пред вид в работата ни. Нищо лошо не мога да кажа, само дето е топличко доста. По едно време малко ни пречеха и кучетата, които се чувстваха като у дома си на територията на базата ни, но решихме проблема. Направихме мрежите по оградите малко по-високи и в момента те са на своята територия, а ние - на нашата. 

Неприятно ни изненада качеството на футболния продукт в България. Сякаш инфраструктурата, маркетингът, икономиката и работата с медиите е заседнала някъде в 90-те. И засега няма много хора, желаещи реални промени и реформи. Но без създаването на силна лига, без необходимите икономически условия и с ограничени медийни права е много по-трудно да се увеличат доходите на отделните клубове.

Как получихте поканата за работа от господин Зингаревич и какви задачи ви постави той?

- Наш общ познат го е посъветвал да разгледа моята кандидатура. С Антон дълго обсъждахме възможното ми прехвърляне тук - почти половин година. Проектът, с който се занимавах в Москва, се развиваше добре и не ми се искаше да изоставям започнатото. Освен това, знаейки от опит какво е да работиш в чужбина - далеч от дома и семейството, нямах желание за заминаване.

Но Антон умее да убеждава, като нямам пред вид пари. Неговите амбиции, подходът му, желанието му да направи един солиден и атрактивен футболен клуб нямаше как да не ме запали. Освен това, аз обичам футбола. Да работя в тази област, във футболен клуб, това е моя мечта и за мен е чест и гордост да работя в Ботев.

Как бихте описали основните принципи на работата си в клуба с няколко думи?

- Ако се опитам да формулирам накратко нашите основни ценности, то това са Динамичност, Уважение, Отдаденост, Подкрепа и поставяне на клуба на първо място.

Нашата цел като ръководен екип е да развиваме клуба във всички направления и непрекъснято да се движим напред. Първият ни отбор е само върха на системата, която градим в Пловдив. Отделяме огромно внимание на Академията на Ботев - на втория ни отбор, на работата с деца и собстените ни възпитаници. Още на този етап можем да кажем, че Академията на Ботев се превръща в притегателен център не само за момчетата от Пловдив, но и от други региони на страната. Нашата задача в тази посока е да приобщим максимално количество момчета към футбола. Такъв вид работа никога не дава бързи резултати. Това е инвестиция в не само в бъдещето на Ботев, но и на целия български футбол. Убеден съм, че само след няколко години нашите фенове ще могат да видят плодовете от тази работа в лицето на възпитаници, които ще израстнатдо нивото на основен отбор, а по-нататък - и на национален.

Стремежът ни е да превърнем Ботев в устойчив икономически механизъм, който да печели сам и да привлича независими източници на финансиране, като по този начин намалява зависимостта си от "финансови инжекции" в бюджета си от страна на собственика. 

Дори към настоящия момент могат да се видят промените в маркетинговата политика на клуба. Нашите социални мрежи работят на нивото на големите европейски клубове и дават възможност на запалянковците да виждат живота на отбора в ежедневен режим. Планираме до края на годината да бъде готов и новият ни официален сайт, благодарение на който значително ще се подобри потребителският опит на феновете ни.

Ние, разбира се, очаквахме повече зрители на трибуните при страта на новия сезон след големия успех в миналото, когато отборът за първи път от 27 години насам завоюва бронзови медали. 

Разкажете ни за своя предишен опит. Къде сте работили досега, какво полезно могат да научат за вас българските любители на футбола?

- Изминах дълъг път. Освен футбола, в който това е третият ми клуб, работил съм в спортна телевизия 5 години, в банковата сфера, реализирал съм собствени проекти, а също така съм заемал длъжност и в Руския футболен съюз. Работил съм в Дагестан, във ФК Анжи - Махачкала по времето, когато за Анжи се говореше в цял свят.

По-късно успешно работих в Гърция, във ФК ПАОК. За съжаление, зная, че има трагична тема в историята на Ботев, свързана с феновете на ПАОК, но тази беда се е случила, когато вече отдавна не съм бил там и в момента мога само да съжалявам за случилото се.

Преди да дойда да работя в Ботев ръководех Проектния офис на Руския футболен съюз. 

Защо подготовката за новия сезон беше претупана? Може ли да се каже, че неудачната предсезонна подготовка е причината за лошото начало на сезона?

- Имаше отчасти обективни причини за това. Последният ни мач беше на 28.05 а на 06.06 играчите вече трябваше да са готови за началото на подготвителната работа за сезона. Освен това, самите организатори на подготвителния лагер в Турция ни подведоха​ с приятелските мачове. 

Треньорският щаб настоя да изберем Турция, тъй като имаха предишен положителен опит от там. Но тази година обстоятелствата бяха различни. Хотелът се оказа неподготвен да ни посрещне, макар че правехме всичко възможно да отстраним всички неуредици - буквално със собствените си ръце. Турските партньори също не изпълниха ангажиментите си навреме. В крайна сметка, смятам, че отборът не успя да се подготви пълноценно.

Нямаше как да не се отрази и ситуацията с Тошко Неделев, разбираемо е за всички. Не е моя работа да правя анализ на неудачния старт на сезона, имаме си опитни хора, които отговарят за спортната част и съм сигурен, че те ще намерят причините и ще оправят нещата. Знам със сигурност едно нещо, което постоянно повтарям на всичките си сътрудници - ние сме най-добрият отбор, нашите играчи са най-добрите, нашият треньор е най-добрият. А грешки се допускат винаги и от всички. Важно е правилно да се реагира и да продължаваме да се движим напред, да намираме начини да излезем от ситуацията.

Доволен ли сте от трансферната кампания? С кои играчи не успяхте да подпишете и каква е причината?

- Както вече казах, аз винаги съм доволен. Не е в мой стил да мърморя или да се оплаквам, още повече публично. Бихме ли могли да работим по-добре? Разбира се. 

Всички новопостъпили се нуждаят от време. Това е аксиома. Но дори сега се забелязва, че и Рой Херман, и Елвис Ману, и Яспер Ван Хертум, и Мартин Секулич ще помогнат на отбора да стане по-силен. Малко по-сложна е ситуацията с Перера. Леката травма, която е получил практически на път за насам, се оказа по-сериозна, отколкото изглеждаше при диагностиката на медицинския преглед.

Защо в състава са малко българските футболисти?

- Очаквах да ме попитате. Причината е, че има дефицит от качествени български футболисти по принцип. Даже да се "приближиш" до интригуващ български играч е безполезно. Предявяват завишени изисквания и неадекватни финансови условия. Но в Академията ние отглеждаме свои играчи. Нужно е време. Нашите млади играчи получават отличен опит, играейки за Ботев ӏӏ, макар това да са допълнителни разходи за клуба. Всички виждат от резултатите - че те все още не са готови да се конкурират с възрастните утвърдили се футболисти дори на равнището на втора лига, а какво да говорим за първа.

Какви са целите и задачите на клуба за този сезон?

- Целите и задачите са неизменни - да бъдем в топ 6, да се опитаме да стигнем максимално близо до купите, да сме отново в Европа през пролетта и да организираме търговската работа така, че да увеличм доходите от нея. И най-важната ни задача - адаптацията на клуба за завръщане на роден стадион. Това е нещо важно, над което вече се работи. 

Разкажете още малко за клуба. Кой дойде заедно с вас в Пловдив? Вярно ли е, че в клуба преобладават сътрудници от Русия?

- С мен не дойде никой абсолютно. От новите сътрудници, които по-късно пристигнаха в Ботев, има още двама руснаци. Това са търговският директор - изключително опитен мениджър - Алексей Киричек и нашият медиен директор - Сергей Расулов. Горд съм, че успях да го убедя да се присъедини към нас. Освен тях, при нас работят двама украински мениджъри. Единият е ръководителят на проекта "Нова арена" Алексей Жуковин - човек с огромен опит, който е откривал нови арени в Харков, Лвов, Краснодар, ръководил е дейностите по увеличаване на печалбите на Зенит Арена в Санкт-Петербург на мачовете от световния и Европейския шампионат. Другият е нашият финансов аналитик и системен мениджър Валерий Малев.

А всички останали са нови хора - български специалисти. Това са новият мърчъндайзмениджър Божидар Караджов, мениджър по работата със спонсори Мими Вишева, мениджърът на бизнес-клуба и маркетинговата програма Ани Михайлова, новият експерт в социалните мрежи Евгени Добревски, новият ръководител на службата по поддръжка на тревните площи Антон Стефанов и офис-мениджърът Лин Шадфан.

Нов е и методистът на Академията, един много успешен за нас трансфер, - Даниел Коен от Израел.

Така че, както виждате, няма нахлуване на "руската мафия". Ние сме голям мултинационален управленски екип.

Разкажете за базата в Коматево. Какви условия се създават за отбора?

- Истински късмет е, че клубът има толкова хубава инфраструктура. Да, разбира се, с течение на времето някои неща се амортизират и стават негодни. Много неща вече подобрихме и ще продължаваме да го правим. 

Какво е отношението ви към критиките по ваш адрес? Как се отнасяте към изказванията на бившия генерален мениджър?

- Много просто. Към конструктивната критика се отнасям с внимание и благодарност .Научих се на това с течение на времето и с помощта на съпругата ми, която ми даде много по отношение на правилните реакции към критика и ме учи на адекватни ответни такива. Дълбоко съм и благодарен за това. Правя нужните изводи и адаптирам подхода си с оглед на чутото.

А колкото до нападки на засегнати хора, които навремето вместо да действат, са говорили постфактум - старая се да се отнасям с хумор. Както се казва: "Кучетата си лаят, керванът си върви". Ако човек толкова няма какво друго да прави (не си обяснявам иначе наличието на свободно време за постоянни негативни коментари относно нашата дейност), то нека си пише и говори, това си е негов избор. 

В какво състояние се намираше клубът към момента, когато го поехте вие?

- В най-добро състояние беше спортната част. Беше крайно изненадващо за мен, че дори основни, съвсем елементарни процеси не работеха в клуба. Хората в офиса не знаеха какво правят колегите им, които се намираха в същия кабинет. Никой с никого не комуникираше нормално, липсваха елементарни протоколи относно финансовата уреденост, работата с медии се водеше от някаква съмнителна руска агенция при крайно неизгоден за нас договор. Като се има пред вид, че аз самият съм от Москва и познавам всички в бранша, дори аз не бях чувал за тази фирма. Друг е въпросът как са се оказали тук и на какво основание е подписан такъв договор с тях. Нямам представа с какво се е занимавал предишният ръководител. На предложението ми да се срещнем лично, за да поговорим, за да ми разясни някои неща, изхождайки от опита си, той отказа. 

Общувате ли с феновете? Какви са отношенията ви с Бултрас?

- Общувам, да. Отворен съм за всякакъв вид разговори, винаги съм готов за диалог. Най-важното за мен е да не бъде обиждан отбора и клуба. Всичко останало може да се реши и да се намери компромис във всяка ситуация. Като цяло, ние сме готови да вземем на работа в офиса представител на запалянковците, за да има контакт всеки ден и да се решават оперативно важните въпроси. Това е практика в много клубове, такъв човек търсим.

Защо избрахте за нов главен треньор Желко Копич? Какъв трябва да бъде футболът на Ботев?

- На първо моясто Ботев трябва да играе агресивен, атакуващ и приятен за окото футбол. Желко Копич умее да построи именно такава игра. Друг важен фактор е умението му да работи с младите футболисти, способността да ги довежда до високо ниво и не просто да ги тренира на терена, но и да ги приобщава към определени ценности, да ги възпитава. Копич има чудесен опит на работа с младежи в Хърватия, прекрасно се вписва и по този критерий в нашата визия. 

Каква е ролята на Азрудин Валентич в клуба след оставката му?

- Валентич е съветник на собственика на клуба по системно развитие на футбола и по всички спортни въпроси. Валентич вече е записал името си в историята на клуба - той и неговият щаб завоюваха за клуба бронзови медали, изведоха го отново в Европа. Това трябва да се оценява и прави треньора достоен за уважение и благодарност. Неговата задача в момента е построяването на цялостната пирамида на спортния блок, разботката на всички протоколи и регламенти за безпроблемна работа в това важно направление. Ще помогне също така в работата със системата на младежките и юношески отбори на Ботев. 

Какво се прави за развитието на младите футболисти? Какви промени се случиха в Академията за последната половин година?

- Изградихме нова организация и система на работа за всеки отделен играч. Това е т.нар.подход, насочен към играча. Интересува ни развитието на футболистите, а не постигането на резултати от детски отбори. Основно за нас е да възпитаваме местните играчи за основния състав.

Защо му е на Ботев платена футболна школа?

- Този проект има две основни задачи - спортна и социална. От спортна гледна точка - това е възможност да привлечем в Ботев деца от петгодишна възраст нагоре, които с помощта на тренировки в платената школа да могат да се подготвят за постъпване в Академията на Ботев и да развият своите навици. Освен това, знаем, че много родители искат децата им да се занимават с футбол отрано и с помощта на тази школа ще им предоставим такава възможност. И то не само на момчетата, но и на момичетата. Доколкото знам, ние сме първият от професионалните клубове в България, който представя такава възможност на момичета, а следователно имаме шанс да станем център за привличане на деца от други градове.

Получава ли клубът достатъчно внимание от собственика си? Доколко той е информиран за текущото развитие на нещата, колко често гледа мачовете?

- Антон е постоянно на връзка, в течение е на всички проекти. Има система за отчети във връзка с делата на клуба, има си финансов модел и KPL-формати за мениджмънта. Всичко е както си му е редът. Антон често идва на мачовете, това са обикновено посещения за няколко дни, когато той се информира на място по всички текущи въпроси.

Какво интересно да очакват феновете до края на юбилейната за клуба година?

- Концерт на чудесния Античен театър. В момента го подготвяме съвместно със Сдружението. Феновете могат да очакват и други приятни изнендади до края на годината, за които скоро ще разкажем.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Нека си говори фантасмагории

Нека си говори фантасмагории

30.08.2022 | 17:18

Готов е на всичко мужика само да не при путин

Отговори
1 1
Готин

Готин

30.08.2022 | 16:09

Руска пропаганда!!!

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?