64

Футболните ни национали във втора урна за Лига на нациите

Националният отбор на България ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на турнира Лига на нациите, обяви УЕФА. "Лъвовете" завършиха на втора позиция в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кръстаич тимът завърши с победи над Гибралтар и Северна Македония. Именно тези резултати поставят националите във втората урна, а не в третата.

Жребият за следващото издание ще се тегли на 8 февруари, а в Лига С 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири тима. Новото тази година е, че не само първите отбори ще се изкачват в Лига В. Шанс ще има и за заелите вторите места, които ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен отбор от съответната група на Лига В.

Единствената неяснота в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради поредното изваждане на руския национален отбор от международния футбол.

Самият жребий ще бъде изтеглен в Париж по време на редовния конгрес на УЕФА. Конгресът и жребият бяха насрочени първоначално за Мадрид, но след скандала с бившия президент на Испанската федерация по футбол централата реши да го премести във френската столица.

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфика от политически характер - отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на Нациите в Лига С:

Първа урна: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург 
Втора урна: Азербайджан, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови 
Трета урна: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър 
Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия

  
Разпределение на урни в другите дивизии:

Лига А: 

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия 
Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария 
Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция 
Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В: 

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс 
Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия 
Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора 
Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

В Лига D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три отбора и победителите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, загубилият от баража Гибралтар - Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
НЕМАТЕ НУЖДА ОТ УРНА!

НЕМАТЕ НУЖДА ОТ УРНА!

04.12.2023 | 13:45

НА ПРАХ И ПЕПЕЛ, ЩЕ ВИ СТРИЯ И ЩЕ ВИ РАЗПИЛЕЯ ПУМИЯРИ! НА ПРАХ И ПЕПЕЛ!

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?