64

Финалът в Париж: Полицейски провал, фалшиви билети и други щуротии

Трепетното очакване за красив футбол във финала на Шампионската лига между Реал Мадрид и Ливърпул беше помрачено от скандал извън стадиона. Мачът беше забавен с 36 минути: не всички фенове на Ливърпул стигнаха навреме до трибуните, тъй като много входове бяха затворени. По време на объркването възникнаха сблъсъци между полиция и фенове, служителите на реда използваха сълзотворен газ.

И какво се случи? Има различни версии.

От УЕФА твърдят, че всички проблеми са заради феновете на Ливърпул с фалшиви билети. Те създадоха хаос и забавиха преминаването към стадиона
Още по време на финала УЕФА излезе с официално изявление, в което подчерта, че проблемите са възникнали изключително с трибуната на феновете на Ливърпул, където „турникетите бяха блокирани от хиляди фенове, закупили фалшиви билети, които не работеха на входа“.

„Това доведе до тълпа от фенове, които се опитваха да влязат вътре. Началото на мача беше отложено с 35 минути, за да се даде възможност на колкото се може повече фенове с истински билети да влязат на стадиона.
Но тъй като броят на хората извън стадиона продължи да расте след началото на мача, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ и ги принуди да напуснат стадиона."

УЕФА обеща спешно разследване с френската полиция и всички организатори на мача


Френското вътрешно министерство - срещу фенове на Ливърпул без билети
Френският вътрешен министър Жералд Дарманин туитира накратко: „Хиляди британски „фенове“ – без билети или с фалшиви билети – се опитаха да проникнат на стадиона и в някои случаи дори нападнаха стюардите. Благодаря на полицията за работата им в тези трудни условия.”

Версията за фалшиви билети не изглежда неоснователна.

Фенът на Ливърпул Тайлър, който купи билет за 1000 британски лири (независимо дали е автентичен или не), казва пред BBC Radio 5 Live: „Билетът ми не проработи – опитах се да го сканирам три пъти. След това изтласкваха хората, биеха ги - правеха всичко, за да не ги пропуснат. Пръска се сълзотворен газ не върху единични фенове, а върху цели групи, където всички се качваха - имаше и хора в инвалидни колички, с бастуни. 45 минути преди мача ни казаха, че секторът ни е пълен. И на улицата имаше още хиляди."

От друга страна има много въпроси към полицията.

От Ливърпул са недоволни от действията на парижката полиция - и настояват за разследване

Английският клуб защити феновете на официалния сайт:

„Изключително сме разочаровани от проблемите с влизането на стадиона и сигурността, които феновете на Ливърпул изпитаха на „Стад дьо Франс“.
Това е най-важният мач в европейския футбол и феновете не трябва да се притесняват от това, което видяхме тази вечер.

Ние поискахме официално разследване на причините за тези неприемливи събития."

Голямата медия Le Parisien критикува полицията за агресия и организаторите за липсата на система. И авторите на публикацията открито се съмняват: готова ли е Франция за Олимпиадата?

Цитати от репортажа на Le Parisien от стадиона:

• „Ходя на „Стад дьо Франс“ повече от 20 години, но никога не съм виждал такива опашки“, казва един фен пред Le Parisien. - Неконтролирани движения на тълпата, детски плач. И има само един 20-годишен стюард, който отговаря за проверката на билетите.

• Стотици фенове на Ливърпул, които така и не успяха да преминат през контролите, стояха отчаяни. Според полицейското управление всички фенове с истински билети са влезли на трибуните едва към края на първото полувреме. Сред тези засегнати зрители беше и олимпийската шампионка по бокс от Рио 2016 Естел Мосели: „Качих се на трибуните след час объркване. Два пъти ме обляха със сълзотворен газ, имаше вторични трусове. Една бутилка падна до мен. Събитията около "Стад дьо Франс" са неприемливи, това е скандал. Когато държим хората с билети навън толкова дълго…”

• На площада до най-близката до стадиона метростанция продължиха схватките по време на мача. Полицията отново използва сълзотворен газ и разпръсна тълпата. Задържани са общо 53 души, от които 24 са задържани в полицейски участъци. Леко ранени са 115 фенове. Тези няколко часа хаос оставиха организаторите с привкус на фиаско. И те поставят под въпрос готовността да бъдат домакини на Световната купа по ръгби във Франция след една година и на Летните олимпийски игри след две години.

Репортерът на Асошиейтед прес Стив Дъглас казва, че от охраната на "Стад дьо Франс" са го принудили да свали видеозапис от инцидента с фенове на Ливърпул

„Видях съобщения за проблеми от феновете 40 минути преди официалния старт на мача. Излязох на арената и заснех няколко клипа - как няколко фенове пробиват охраната с надеждата да бъдат на трибуните.

И двата пъти стюардите и полицията ги хващаха, слагаха ги на земята и след това ги избутваха. Вторият път бях близо до снимането на момента, но един от охранителите ме сграбчи, каза нещо на френски и ми нареди да изтрия всичко заснето.

Той ми взе акредитацията и се притесних, че не мога да покрия самия мач. Прегледа медийната ми галерия, където има снимки на децата ми и други лични неща, след което ми върна телефона и акредитацията. Той не ме удари, но беше изключително неприятно.”

Журналистът от Мърсисайд Анди Кели пристигнал на стадиона в 18:30, а се качил на трибуните в 21:16. Вярва, че феновете на Ливърпул трябва да съдят полицията в Париж и УЕФА

„УЕФА първо обяви, че мачът е отложен поради късното пристигане на феновете. Това е абсолютна лъжа. Феновете около мен пристигнаха два часа и половина преди сигнала. Забавянето е заради действията на полицията и непростимото затваряне на входовете на стадиона за притежаващите билети.

Освен това – нулева комуникация с публиката. Няма съобщения за случващото се: защо стоим толкова дълго, защо се използва сълзотворен газ, защо мачът най-накрая се забави?

„Непростима грешка при планирането“, „Не съм сигурен, че финалът може да се организира по-зле“ и други оценки

В тълпата фенове на Ливърпул беше и братът на защитника Жоел Матип с бременната си съпруга. „Организацията около и вътре на стадиона не е достойна за финал на Шампионска лига! Използването на сълзотворен газ на места, където има деца и фенове е опасно!“ каза Марвин Матип.

„Не съм сигурен, че събитието може да бъде организирано дори по-лошо, дори и да опитате. Пълна бъркотия и при това опасна“, написа в Туитър бившият нападател на Англия, а сега топ експерт в медиите Гари Линекер.

„Тези срамни моменти нямат нищо общо с масовото опиянение. Това е резултат от непростими грешки при планирането“, пише сътрудникът на The Telegraph Оливър Браун.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Така де

Така де

30.05.2022 | 01:45

Ама тия същите фенове от Мърсисайд на острова нали помните какво направиха преди години на Хейзъл, трагедия, а сега да не се правят на света вода ненапита. Хората правилно са взели мерки срещу лумпенизираната пасмина от острова.

Отговори
0 0

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?