64

Финалът на Шампионска лига довечера: Вижте кой, какво и как

Време е Европа да научи кой се е новият носител на трофея в Шампионската лига. На финала в Истанбул един срещу друг ще се изправят отборите на Манчестър Сити и Интер, а срещата днес е с начален час 22:00 българско време и ще се предава пряко по bTV Action и MAX Sport 3. Мачът между двата тима ще бъде първи помежду им в историята, а наградата за победителя е трофеят от най-престижния европейски клубен турнир.

Сити влизат в сблъсъка в страхотна форма и в търсене на исторически требъл. „Гражданите“ спечелиха вече титлата на Висшата лига и Купата на Футболната асоциация, а при успех над „нерадзурите“ ще се превърнат в първия английски клуб след градския съперник Манчестър Юнайтед, който завоюва требъла от Висша лига, ФА Къп и Шампионска лига в един сезон – „червените дяволи“ го сториха през 1998/99. „Небесносините“ за втори път ще имат възможността най-накрая да ликуват в надпреварата, след като през 2021 загубиха от Челси.

От своя Интер ще гони спечелването на трофея от турнира на богатите за четвърти път в своята история. „Нерадзурите“ триумфираха в надпреварата през 1964, 1965 и 2010 – тогава за последно тимът от Милано стана европейски клубен шампион, след като се наложи над Байерн Мюнхен с 2:0. Освен това, Интер има и два загубени финала – през 1967 и 1972 години. Възпитаниците на Симоне Индзаги направиха силен сезон, като завършиха трети в крайното класиране на Серия А и защитиха трофея си за Купата на страната, побеждавайки Фиорентина. Триумф над Сити ще ги изравни по брой отличия от ШЛ с отбора на Аякс, и на една купа пред Манчестър Юнайтед.

„Говорим за футболен мач, няма никакъв страх. Имаме огромен респект, но сме горди да играем в този финал, защото го искахме с всяка част от телата си“, каза Индзаги на пресконференцията си преди финала. Колегата му начело на Сити Пеп Гуардиола е наясно с опасността, която представлява съперникът на „гражданите“. „Свикнали сме с това да бъдем фаворити. Защо да бъде по-опасно? Приемаме ролята си и излизаме на терена, знаейки качеството на съперниците. Приемаме това, което казват хората, няма проблем“, коментира испанският мениджър на манчестърци.

И двата отбора вече си гарантираха място в най-престижния европейски клубен турнир догодина. Главен съдия на утрешния финал ще бъде полякът Шимон Марчиняк, който ръководи и спора за световната титла между Аржентина и Франция в края на миналата година в Катар. Помощници на Марчиняк ще бъдат Павел Соколницки и Томаш Листкиевич. Четвърти съдия ще бъде румънецът Ищван Ковач, а на ВАР-а ще оперира друг поляк – Томаш Квятковски.

Вероятни състави:

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уокър, Рубен Диаш, Нейтан Аке, Джон Стоунс, Родри, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш, Ерлинг Холанд

Интер: Андре Онана, Матео Дармиан, Франческо Ачерби, Алесандро Бастони, Дензъл Дъмфрис, Николо Барела, Хакан Чалханоглу, Хенрих Мхитарян, Федерико Димарко, Лаутаро Мартинес, Един Джеко.На 8.06.2023г навършва 85години.
Роден е в Хасково.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?