61
Следвайте ни

ФИФА се отказва от Световни първенства на 2 години

viber icon

ФИФА ще се откаже от намерението да провежда Световни първенства на 2 години. Босът на централата Джани Инфантино е майстор на публичните изяви, но на 19 октомври бе видимо смутен. Той участваше във видеоконференция с участието на всички европейски национални федерации, членуващи в УЕФА.

Инфантино се надяваше да защити идеята си за реформи във формата на световните първенства, при което надпреварата ще се провежда на всеки 2 години, вместо на 4, както е в момента. Основният аргумент в полза на промяната е да се даде възможност на повече страни да стигнат до финалите. В отговор Тиаго Кравейро – генералният секретар на португалската конфедерация контрира с убийствена ирония. „Добре де, нека световното да е две години. На първото ще участват 48-те отбора, които са минали успешно в квалификациите, а на следващото другите 48, които са отпаднали“, обясни Кравейро. Инфантино бе толкова объркан, че имаше сили само да смотолеви, че ще проучи и това предложение.

Според преобладаващите оценки босът на  ФИФА е подценил ситуацията, разчитайки, че ще мине с общи фрази. „Очаквахме, че е подготвил да извади някой коз от ръкава, но той не предложи нищо, освен красиви приказки са солидарност“, разкрива един от участниците във видеоконференцията. Друг пък споделя, че Инфантино е изглеждал изненадан от агресивния тон на опонентите си и факта, че не среща никаква подкрепа. Дори традиционно въздържаните скандинавци и швейцарци в прав текст го заплашиха с бойкот, ако планът за световно на 2 години все пак мине.

Резултатът от контраатаката на УЕФА е, че Инфантино засега даде заден. Съзнавайки, че срещу него стои и конфедерацията на Южна Америка КОНМЕБОЛ той се отказа от първоначалните си плановете да свика извънреден конгрес на 20 декември, на който да бъде гласуван планът му. Вместо това от ФИФА обявиха, че идеята остава на масата, но съзнават, че подобен проект трябва да бъде одобрено от широко мнозинство, което включва Европа и Южна Америка.

Надеждите на Инфантино е постепенно да  разбие монолитния за момента блок на противниците си. Ако подобни индикации се появят, той може да подложи плана си на гласуване при редовния конгрес на ФИФА на 31 март следващата година.

От УЕФА вече излязоха с изследване, според което, реализирането на проекта на Инфантино ще генерира загуби между 2,5 и 3 милиарда за европейските федерации на всеки четири години. Клубовете обаче виждат нещата в още по-черни краски. Според проучване за потенциалния ефект от реформите, възложено от Асоциацията на европейските лиги на одиторска компания, щетите ще са още по-страшни. Става въпрос за загуби между 5 и 8,5 милиарда на сезон от телевизионни права, спонсорство и продажба на билети. От клубовете атакуваха ФИФА, че се интересува само от онези 5% от професионалните футболисти, които стигат до ниво национален отбор, загърбвайки останалите 95%.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?