64

Факт! От Локо Пд продават билети за "Бесика" без да имат право

Локомотив продава билети за трибуна "Бесика" на "Лаута" за втори пореден мач без да има законово основание за това, установи репортерска проверка.

Общо 4800 запалянковци на Локомотив посетиха трибуната за мачовете с Ботев (Враца) и Локомотив (София), което генерира приход от билетите в размер на 50 000 лева. Проблем с Акт 16 за съоръжението няма, тъй като същият бе подписан на 8 февруари от Държавна приемателна комисия на дирекция “Национален строителен контрол”, в която участваха представители на 14 държавни институции. Направеният оглед установи, че  "Бесика" е изпълнена по одобрените технически проекти и екзекутивна документация. 

Проблем идва с правото на Локомотив (Пловдив) да ползва съоръжението. По силата на старите договорености с Общината, футболният клуб ползва стадиона срещу ангажимент за поддръжка и издръжка на съоръжението. Това вариант е бил възможен, тъй като например наскоро издълбаната трибуна "Спортклуб" е била от типа насип с настилка и седалки. Сега построената обаче трибуна "Бесика" променя  смисъла на договореностите между Общината и клуба. 

Причината е, че това по своя смисъл вече е спортна сграда и веднага след Акт 16 генерира данъци за финансовата 2023 година, които трябва да бъдат плащани, както и амортизационни отчисления, които трябва да бъдат правени. Съгласно закона за спорта подобно съоръжение не може да бъде давано срещу условие за поддръжка и издръжка като старите насипни трибуни.

Формата за ползване на "Бесика" е единствено наем. Подобно нещо обаче не е дискутирано все още между страните и фактът, че Локомотив продава билети за ползване на нещо , което не му принадлежи граничи със самоуправство.  Няма и разумно обяснение как е разрешено да се продават билети за трибуната, как от полицията са позволили несанционирани действия на хора по трибуните по време на мачовете без разрешение. Това са неща, които са неправомерни.

Единственият възможен начин за ползването на трибуна "Бесика" от Локомотив е форма на наем. Според закона за спорта минималната сума, която е заложена за подобен вид плащане е 15 стотинки на квадратен метър. Най-бързият и законен начин е подписването на договор за наем на зрителната част на трибуната, за да могат феновете да си плащат и да гледат мачове оттам. По плановете разгънатата площ на зрителната част е 2500 квадратни метра, която по "най-тънката" тарифа прави наем от 375 лева на месец.

Засега обаче подобна договореност между Общината и Локомотив няма. За ползването на помещенията под трибуната ще може да се говори след приключването на всички етапи на строителството и уточняването на формата и размера на наема за съоръжението, срещу който Общината ще предостави стадиона за ползване от футболния клуб.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 5 оценки
3/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Бай Никола от Кършака

Бай Никола от Кършака

28.02.2023 | 20:27

Инициативата за подписване на нов договор е на собственика, в случая Общината. Редно е журналистът да отправи съответните въпроси към кмета. От написаното лъха на омраза към футболния клуб, поне на мен така ми се струва. А що се отнася до продажбата на билетите – редно е да се потърси мнението на данъчните. Имам и една задачка за 1-ви клас: Ако Общината определи наем на Локомотив, в размер на 5000 лв. месечно /цифрата е примерна, само за онагледяване/, при стойност на стадиона от 25 милиона лв., то, г-н журналист, какъв следва да е наемът за Колежа, построен за 100 милиона /включително разходите на Цв. Василев, двойните разходи за седалки, трева и т.н. недомислици/?

Отговори
12 4
Фактите

Фактите

28.02.2023 | 21:07

'Бай Каршак",този журналист изнесе истината!Един футболен клуб -любим на малцинствените етноси продължава да паразитира на гърба на Община Пловдив и държавата !!!Факт.

Отговори
6 12
Бай Никола от Кършака

Бай Никола от Кършака

01.03.2023 | 03:18

Да ФАКТИТЕ: Юнако, докато косите ми станаха изцяло бели, се нагледах на каква ли не наглост. Вие, ботевистите, нямате право въобще да си отваряте устите, поради ред причини, като: 1. Неморалните цесии, с които ощетихте държавата с много милиони. Апропо, платихте ли си данъка върху тях? 2. С години получавате противозаконно лиценз за тренировъчното ви игрище. 3. Съчинявате сами "историята си", а всъщност сте едно отборче без минало, без настояще, и без бъдеще срамите името на великия българин... А относно журналиста – той е изнесъл истината, но журналистическото му разследване не е пълно. Освен това показва пристрастие, което е недопустимо за гилдията, но какво да се прави, това са реалностите. Аз обаче уважавам мнението му и с нищо не съм го обидил...

Отговори
5 0
До господин Ангелов

До господин Ангелов

28.02.2023 | 16:45

Всичко много обре сте го описали. Сега остава да ни обясните и че Общината трябва да плати глобите, които БФС наложи на Локомотив за поведението на феновете от Бесика. И още еди въпрос: защо като стадионите са общински се боядисват в жълти и черно и съответно бяло и черно? Доколкото знам знамето на Пловдив е светлосиньо и би трябвало стадионите да са изпълнени основно в този цвят? Ще чакам с нетърпение отговора ви. Балгодаря.

Отговори
14 4
Фен на Марица.бг

Фен на Марица.бг

28.02.2023 | 16:18

Пречите на спортните новини, г-н "Журналист"! Както в баскетбола, явно така и във футбола отразявате само глупости. Съжалявам, че чета ваши статии....

Отговори
17 7
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

28.02.2023 | 18:55

Имате право на избор, защо да съжалявате...не съм пенкилер, за да ви угодя. Просто това са фактите, това ви обяснявам. А за баскетбола...лично не вярвам вие да гледате баскетбол и да се изказвате толкова неподготвен(а)....

Отговори
9 6
До автора

До автора

28.02.2023 | 16:18

Какъв е проблема ,Локомотив да плати с задна дата наемът?Това не е интернет и телевизия ,че да е предплатена услуга…..

Отговори
14 5
Локомотивец

Локомотивец

28.02.2023 | 15:37

Абе ЮЛИАНЧО, що не си гледаш коматевският катун, ами си тръгнал на Локото кусури да намираш. Вие цял живот крадете от държават 70 милиана лева не ви стигнаха за Строежа на Колежа, на нас кусури намираш. твоето е Крадеца вика дръжте крадеца. всичките жълтури сте такива нагли, безочлеви и аморални хора.

Отговори
24 11
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

28.02.2023 | 15:42

Ти определено нещо си се сбъркал, приятел. Нито съм ти Юлиянчо, понеже сигурно съм и по-голям от теб, нито съм от Ботев. Просто е добре да четеш, за да научаваш нещата. Това е самата истина...всичко едно към едно! Хубаво е за знаеш какво коментираш, а да не чукаш по клавиатурата само, за да коментираш. Това е положението с "Лаута". И запомни - не винаги човек на противното на твоето мнение е в грешка. А ти са това че съм жълтур си на 50 процента прав, но при мен е "жълто-син" и се гордея с това... Запомни го, поне да имаш полза от комуникацията ни....

Отговори
13 16
Пловдив

Пловдив

28.02.2023 | 17:50

Господин журналист, щом е така подайте сигнал към ик.полиция и нап

Отговори
10 2
Иван Савов

Иван Савов

28.02.2023 | 18:31

Г-н Ангелов , благодаря,че си спазихте обещанието да проучите как, срещу какво и за колко се експлоатира новата трибуна на"Лаута"!Не съм изненадан...Приятна вечер!

Отговори
9 6
Локо

Локо

01.03.2023 | 08:42

Я журналиста да заповяда на следващия домакински мач и да ни обясни какво да правим

Отговори
3 0

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?