71

Евро 2024: Веган колбаси на стадионите, лашкат с влак отборите

Организаторите на Европейското първенство са въвели редица мерки за намаляване на въздействието му върху околната среда. Те включват продажбата на веган колбаси на стадионите.

Такъв продукт вече се продава на стадионите на някои клубове от германския шампионат. Асоциацията PETA (Хора за етично отношение към животните) дори състави класация на „най-веганските стадиони в Бундеслигата“. Лайпциг заема първо място, следван от Дортмунд.

„Те са много по-добри. Те не са индустриално произведени. Всичко е много подобно. За някой, който не е свикнал, няма голяма разлика във вкуса (сравнени с месни колбаси). Консистенцията и вкусът вероятно са еднакви, но основата е напълно различна и това е най-важното - дори тук, в Мюнхен, в храма на белия вайсвурст, нашата марка работи много добре. Много е положително, че подобни мерки се предприемат като част от международно състезание“, каза Анди, един от продавачите на вегански колбаси.

„Реакцията на тази новина ме забавлява. Създава се измамното чувство, че искаме да тровим хората. Усилията за намаляване на емисиите на парникови газове са насочени не само към транспорта, но и към храните.

При готвене на месно ястие се отделят около 7 кг CO2. При приготвяне на вегетарианско ястие, дори и невеганско, се отделят 0,5 кг CO2. Така при консумация на месо количеството CO2 се увеличава 14 пъти.

Не мисля, че веган колбасите, които ще бъдат сервирани на феновете, ще убият някого“, казва основателят на Ecolosport Майкъл Фериси.

Организаторите ще предприемат други мерки за ограничаване на въздействието върху околната среда по време на този турнир. По-конкретно, в градовете домакини на феновете ще бъдат осигурени предимства за улесняване на пътуването с обществения транспорт. Феновете могат да получат и билети за влак на дълги разстояния с отстъпка.

На стадионите напитките ще се сервират в чаши за многократна употреба и вода с минимално замърсяване ще се използва повторно. По време на груповата фаза отборите ще трябва да пътуват два от три пъти с влак или автобус.

„Също така искаме да зададем стандарти за следващите големи спортни събития в други страни“, обясни преди няколко седмици мерките шефът на организационния комитет на Евро 2024 Филип Лам.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?