64

Ето защо съм радостен, че Ботев и Локо не са на финал за Шампионска лига

Седмица по-късно финалът на Шампионската лига, за съжаление, не напомня само със снимките на Джак Грийлиш от парада на победата на Сити. Има все повече и повече истории за това колко неудобно е било за феновете.

Чухме, че автобусът на Манчестър Сити е бил забавен за мача, но той проби през трафика с ескорт. На повечето фенове обаче бързо им стана ясно, че задръстванията са такива, че е по-лесно да вървиш няколко километра по пътя.

Английските фенове казаха: два часа с метрото, след това чакахме дълго време за обещаните безплатни автобуси, след това - още два часа, за да стигнем до арената с тях, ако изобщо се получи.

Английският журналист Алекс Брадъртън публикува снимка на опашките на входа на олимпийския стадион "Ататюрк" и грубо атакува УЕФА: 

„Нека играем финала на Шампионската лига на стадион, до който може да се стигне само по шосе, в покрайнините на град с отвратителен трафик. О, и да оставим феновете без тоалетни преди двучасовото пътуване до местата. УЕФА класика. И хората се чудят защо феновете на Ман Сити освиркват химна на Шампионската лига. Причините са много и постоянното третиране на феновете като добитък е само една от тях. Хиляди фенове на Манчестър Сити си проправиха път към вратата през паркинга и празнини, широки около метър. Срамно и опасно.“

След мача той добави: „Какъв начин да провалиш една невероятна вечер - 30 000 фенове на Сити напуснаха стадион „Ататюрк“ в 1 сутринта местно време и видяха, че няма автобуси до центъра на града. Това е шест часа пеша до Истанбул...

УЕФА, ти си адски безполезна организация".

Авторът на Телеграм канала „Можех да си седя у дома“ каза, че е стигнал до стадиона за три часа, и след мача отбеляза проблеми с пътя обратно:

„Има хиляди хора, които чакат на опашка за така наречените шатъли. Те просто стоят там, натъпкани, със затворени врати. Никой не знае къде да отиде. Няма таксита. Оттук се стига до метрото за около 30 минути, а до центъра на града с това метро отнема около час и половина“.

Още няколко истории, които е важно да чуете дословно (предупреждаваме ви, че в тях няма най-приятните подробности).

Журналистът Ник Стейпълтън ходи на мачове на Сити със сезонна карта и знае как трябва да работят нещата. Ето какво видя в Истанбул:

„Към четири следобед имаше огромна опашка за автобусите и нямаше никакви удобства, за които ни казаха. Донесохме вода и се подготвихме за факта, че няма да има тоалетна. Но ние стояхме на жегата 45 минути и когато най-накрая се качихме в автобусите, полицията и стюардите отнеха водата, защото нищо не можеше да се внесе на стадиона.

Нашият автобус пътува два часа, но други пътуваха три и през цялото това време нямаше вода и тоалетни.

Едно момче повърна в автобуса от жегата,

след което всичко се разпръсна по пода. Други имаха такава нужда от тоалетна, че пикаеха от прозорците и пукнатините. Казаха ни за друг автобус, където някой някак е накарал шофьора да спре. 

Първото нещо, което направихме, когато пристигнахме, беше да отидем до фен зоната, за да използваме тоалетната. Моят 77-годишен баща беше потен, слаб и уморен. Имаше само 10-15 тоалетни на 20 хиляди души. Жените не можеха просто да пикаят на оградата, затова стояха на опашка цял час. Една жена ми каза, че по някое време избухнала в сълзи от отчаяние.

След това отидохме на стадиона, имаше претърсване на чанти, проверка на билети и пак обиск. В този момент всичко беше наред и казах на баща ми да отиде да седне, а аз да донеса вода. Нямахме такава, откакто ни я взеха преди три часа. Нямаше и храна.  

Бяхме в блок 333, най-вляво на долния етаж, където имаше 10 000 до 15 000 фенове на Ман Сити. Търговските щандове бяха само два - обслужваха по шест души, а машините бяха само четири. Това събитие е спонсорирано от Mastercard. Имаше четири картечници за вода - и едната се счупи. Отне ми час и 45 минути, за да купя вода. Хората полудяха. 

Съчувствах на момчетата, които работеха в павилиона, защото бяха напълно депресирани. Купуването на две парчета евтино месо, две бутилки вода и бутилка пепси струва почти 50 евро“, каза Стейпълтън пред The Independent.

Ирландският телевизионен оператор Jer Gilroy имаше други проблеми:

„Трябваше да оставим нашия микробус и да се изкачим по стръмен склон, обрасъл с диви рози, за да стигнем до входа. Преди да стигнем там, трябваше да слезем по каменна стена и да прескочим отворена канализация!“.

Последният финал в Шампионската лига закъсня с 36 минути

Финалът на Шампионска лига 2021/22 беше преместен от Санкт Петербург в Париж, а мачът бе неочаквано забавен с 36 минути.

Хаосът на "Стад дьо Франс" доведе до това. На входа феновете бяха проверявани много дълго време: имаше много съобщения за голям брой фалшиви билети. 

Когато хората разбраха, че не могат да стигнат навреме до стадиона, мнозина започнаха да щурмуват входовете. Това направиха дошлите без билет и дори притежателите на билети - само за да са на трибуните за уречения старт на мача. 

За да спре хаоса, полицията използва сълзотворен газ. Полицията го пръска дори по време на мача - споровете с фенове около периметъра на стадиона не стихват. Стигна се дори до сблъсъци между фенове и полицията. 

В Истанбул всичко мина много по-спокойно, но проблемите все пак се натрупаха.  

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Цеко

Цеко

18.06.2023 | 08:16

Бях на мача и мога да кажа, че всичко си беше на ниво. Това, че пияните англета вечно си хленчат е друга тема...Автобуси си имаше, но те решиха да останат на стадиона до сутринта. КОЙ ИМ Е ВИНОВЕН??? Също така с метрото се стига за минути. Има спирка точно до стадиона...Авторчето да си пренапише домашното.

Отговори
5 3
Цецо

Цецо

17.06.2023 | 14:07

Управнеците от УЕФА са виновници за станалото,защото по политически причини взеха решение мача да се играи вИстамбул вместо в Сан Петерберг.

Отговори
5 6

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?