64

Ерол Садъков отключи "кутията на Пандора" на "Лаута"

Ерол Садъков отключи "кутията на Пандора" около строителството на стадион "Локомотив" с питане относно качеството на изпълнението. Ден по-рано снимков материал и текстове с подобна насоченост плъзнаха из медийното пространство. 

Общинският съветник от "Браво, Пловдив" твърди, че "стадионът се строи бавно, но явно за сметка на това и некачествено". Ерол Садъков е озадачен от неприемливи неща на трибуни "Бесика" и "Южна", които са видими и с просто око.

Ръжда по огради, парапети и други метални елементи, подпухнали и пуснати стени, колони, течове и влага. Това констатира синът на клубната легенда Аян Садъков по публикациите от медиите и от лични наблюдения.

По повод на своите притеснения той отправя следните шест въпроса като общински съветник: 

1. Кой следи качеството на строителството на стадион "Локомотив"?

2. Правена ли е проверка от Община Пловдив за строителните дейности, извършени дотук?

3. Какво възнамерява да предприеме Община Пловдив, предвид некачественото строителство?

4. Има ли заявени още индексации от фирмата изпълнител?

5. Ще има ли санкции срещу тях?

6. Кога и как смята Община Пловдив да пусне обществената поръчка за централната трибуна и вертикалната планировка?

Всъщност, по мнението на хората, до които се допитахме, цялата офанзива на общинския съветник Ерол Аянов Садъков е заради шестата точка. Тя е точно "кутията на Пандора", която вече е отворена - с думи прости, започва битката по всички фронтове за получаване на обществената поръчка за централната трибуна, както и облагородяването на пространството около стадиона и вертикалната планировка.   

Кметът Костадин Димитров вече подписа споразумение с регионалното министерство за 42 милиона лева, колкото са предвидени за въпросната поръчка. Интерес за получаването имат три бизнес групи, твърдят запознати със ситуацията на "Лаута". Първата е тази около формацията "Браво, Пловдив" и бивш шеф на "Локомотив", втората е на сегашния клубен президент Христо Крушарски и строителя Христо Томов, третата е фирмата "Рудин", която досега строи трибуните, и Костадин Язов, натоварен с ролята на инвеститорски контрол. 

За да се разбере обаче колко сериозни са опасенията на Ерол Садъков, трябва да се разкаже накратко какво се прави на "Лаута". 

Стадион „Локомотив” се строи от старозагорската фирма „Рудин”. Тя спечели обществената поръчка за трите трибуни, за която трябваше да вземе 12 млн. лева. След това средствата бяха индексирани с 5 милиона, взети от заема, теглен от Община Пловдив в размер на 12 млн. лева. Трябва да се отбележи, че към днешна дата фирма "Рудин" и надзорникът Костадин Язов строят още с парите, отпуснати им от кабинета "Борисов 3" - 12 милиона.

Пак според нашите консултанти, проблемът в анонсираното от Ерол Садъков и някои медии некачествено строителство е всъщност проблем на стопаните на съоръжението. Всеки, който се е сблъсквал с новото строителство, знае, че една нова сграда "сляга" поне три години след пускането <210> в експлоатация. Пукнатините по мазилката са неизбежна част от този процес. Отбелязваме, че всяка една от двете трибуни - "Бесика" и "Южна", са пускани като отделна сграда.

За отбелязване е, че феновете на "Локомотив" спряха инициативата, която ги правеше различни от другите агитки у нас - почистването на трибуните след мач. Всичко се оставя на клуба, който има споразумение с Общината за ползване на съоръжението в този му вид до завършването на строителството срещу символичния наем в размер на 4853, 99 лева без ДДС за терен от 81 623 квадратни метра и сгради от 5152 квадрата.

Вече година "черно-белите" не плащат наем за съоръжението и дължат на Общината сума в размер на 58 247,88 лева без ДДС. Поживелите си хора казват, че след като не плащаш, значи и не поддържаш. Та в този аспект, трибуните на стадиона се почистват от служители на Общинска фирма "Чистота". Ако се чудите защо не са ви помели улицата, да си знаете - метат "Лаута" може би.

И за капак, има и един голям проблем, който тепърва набира сила. Става въпрос за осветлението на стадиона. При строежа на новите трибуни е имало условие за преместването на изградените през 2013 година пилони за осветлението. Предполагам помните, че то бе платено от Община Пловдив и пуснато в експлоатация на 10 април 2013 година ("черно-белите" паднаха с 1:0 от врачанския "Ботев" с гол на юношата на ФК "Векта" Иван Коконов в 89-ата минута). Положението с него към днешна дата е, меко казано, тревожно. По време на мач се запали единият от пилоните с лампи, та се наложи да бъде гасен. Почти една четвърт от лампите не работят. За отбелязване е, че моделът на тези тела е спрян от производство през 2022 година и няма как да бъдат набавени резервни. 

При строителството на трибуна "Спортклуб" стана ясно, че поставянето на козирката <210> ще пречи на телевизионните излъчвания заради огромни полета от терена, оставащи в сумрак. Може би и затова се забави самият монтаж. Преместването, с оглед амортизирането на осветителните тела, е безсмислено. Сега с проектантите на стадиона ще се обсъжда дали не може осветлението да се сложи като на Колежа - по ръба на козирката. Ще се изчислява и дали тя ще издържи тежестта. 

И накрая, осветлението на двете построени трибуни е свързано с пилоните за терена. ВиК също е проблем, тъй  като то е в прерогативите на вертикалната планировка, която е в частта на новата поръчка за 41 милиона. Строителят от "Рудин" е направил частта от нея за своя сметка съгласно с идейния проект за стадиона. Това е и причината феновете на "Локомотив" да гледат мачовете от новите трибуни.

Към днешна дата решението с осветлението и захранването на "Спортклуб" е като "Параграф 22".  Помните дилемата пред героя Йосарян - "Ако летеше, щеше да бъде луд и нямаше да трябва да лети; но ако не искаше да лети, значи беше здрав и трябваше да лети".

И така, предполагам, че и на Ерол Аянов Садъков е ясно, че пукнатините може да бъдат замазани, ръждивата ограда - изчистена и боядисана, но въпросите, извън онези правилните 6 за строителството, са още два - какво правим с осветлението и след като стадионът е на локомотивците, те трябва да си го поддържат. "Чистота" в случая не е безплатна  фирма за почистване, а състояние на духа. Феновете на "Локомотив" (Пловдив) знаят за какво иде реч. А и надявам се, са добри стопани - "Лаута" е техният дом!

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?