Два родни търкала са №1 във футбола

Финалът за Купата през 1985 г. и пловдивското дерби през 2009 г. водят в класацията за ексцесии на футболни мачове

Футболът е майсторство, емоция и битка. Често обаче страстите на терена стават неконтролируеми под нагона да победиш противника. Макар и рядко играчите избухват и търсят с всякакви средства да надделеят над противника. Понякога загубилите битката на игрището тръгват с бой да компенсират обидата от поражението.
Два здрави боя на футболни мачове у нас влизат в "съкровищницата" на световните мелета. Разбира се, всяка класация крие своите рискове и по тази причина няма да степенуваме търкалите, а само ще отбележим най-значимите от тях. Със сигурност "отличниците" ще се увеличават, тъй като страстите на терена са неукротими въпреки все по-суровите наказания.
И понеже сме патриоти, ще започнем с два яки боя, които са в златната съкровищница на българския футбол. Безспорно най-големият скандал става след финала за Купата на България между ЦСКА и Левски. Червените печелят трофея след победа с 2:1. Мачът е на литър кръв и метър кожа, а на терена играчите от двата отбора се ритат като магарета. Яшаров, който предния ден е погребал баща си, едва успява да докара срещата до края. 
Двубоят започва нормално и противно на очакванията, „червените“ доминират. Всичко се развива като по мед и масло до 26-ата минута, когато Георги Славков си повежда топката с ръка. Николай Илиев и Борислав Михайлов спират да играят и искат фаул. Реферът Ахмед Яшаров - Мечо не вижда това и признава гола. След попадението Славков дразни синята публика с жестове и искрата на пожара вече е запалена.

В 53-тата минута рейд на Марков завършва със спорен фаул, който е завършен с гол от Илия Войнов - 2:0 за ЦСКА. След това Войнов пада в наказателното поле и е отсъдена много спорна дузпа. Побеснелите левскари моментално се втурват към главния съдия Аспарух Ясенов и Боби Михайлов на два пъти го бута силно. Секунди след това вратарят спасява удара на Славков и интригата остава жива, но нервите вече са взели връх.

След това Николов замахва да удари Славков в центъра на терена. После бранителят на Левски влиза зверски в краката на Ради Здравков, което довежда до кръв на терена и директен червен картон. Играчът на „червените“ моментално е откаран в болница, а най-лошото настъпва в следващите секунди, когато Спасов хваща за гушата фаулиралия го Костадин Янчев. В спора се включва и 19-годишният Стоичков и настъпва здраво меле.

Спасов и Янчев са изгонени моментално, а цяла България става свидетел на грозните сцени. До края Сираков връща един гол от дузпа, но Левски няма сили за равен и губи мача. След неговия край реферът е сблъскан и обиждан и никой не предполага после какво ще се случи.
И до ден днешен не е ясно какво точно се е случило в тунела, но се говори за взимащ страха бой, множество цветущи псувни, за счупено ребро на главния съдия, потрошена на парчета купа, за хващане гуша за гуша от страна на Шпайдела и Симолията. 

„След последния съдийски сигнал Аспарух Ясенов бе обкръжен от футболистите на Левски. Между тях бяха Борислав Михайлов - вратарят на националния отбор, Наско Сираков - също национал и бивш състезател на Сарагоса и Еспаньол. Удряха го, обиждаха го, заплашваха го, бутаха го… докато ние празнувахме успеха и нашият капитан Георги Димитров държеше трофея пред възторжената публика на ЦСКА. На 19 години се радвах на първата си купа, спечелена в първия ми сезон с отбора на армията“, пише Стоичков в автобиографията си „100 на 100 Стоичков“.

Още на следващия ден всички говорят, че Левски и ЦСКА ще получат жестоки наказания. Така настъпва 21 юни, когато гилотината е пусната, а на следващия ден официално обявена. Решението е шокиращо - футболните клубове Левски и ЦСКА са разпуснати, отнемат се треньорските права на Шпайдела и Симолията, а завинаги от футбола са изключени Борислав Михайлов, Пламен Николов, Емил Велев и Емил Спасов от Левски, както и Христо Стоичков от ЦСКА.

Наско Сираков пък е със спрени права за една година. Титлата на „сините“ и купата на „червените“ са отнети, като двата клуба са лишени от евроучастие. Левски приема името Витоша, а ЦСКА става Средец.

Най-потърпевш от всички е Емил Спасов, който три дни преди финала е подписал договор с Порто, който през 1987 година печели КЕШ.

Стоичков пък временно приключва с футбола и отива в Стара Загора, където да изкара военната си служба, а след година е реабилитиран.

С трима осъдени футболисти пък завършва пловдивското дерби, играно на 31 октомври 2009 г. Ботев печели с 1:0 с късен гол на италианеца Морини. До този момент премръзналите 5 хиляди души на стадиона край Бирената гледат може би най-слабото откъм футболни достойнства дерби. На терена има само бясно кюскане на топката, нарушения почти липсват. Играчите се държат кавалерски и нищо не предвещава това, което се случва след последния съдийски сигнал.
Разочаровани от поражението, футболистите на Локо отиват да се извинят на агитката. Там Дани Кики взема едно знаме и докато противниците ликуват, той спринтира към центъра и го забива, както го направи и Васко Камбуров 13 години по-рано. Капитанът Георги Мечечиев явно усеща какво ще стане и прави отчаян, но неуспешен опит да спре Кики.
Искрата обаче е запалена. На терена е нахлул фен на домакините, който удря Дани отзад. В същия миг обаче на помощ на Кики се притичва вратарят Кирил Акалски, който с шутове прави на салата запалянкото, издигнал се впоследствие до член на директорския борд. Дани Кики също удря няколко крошета на нападателя си.
Малко след това на терена става голямото меле. На игрището нахлуват двата щаба и не се знае кой кого бие. Акалски продължава да раздава правосъдие и поваля колегата си Лилчо Арсов. Доста деен в боя е и Мартин Сечков. Полицията едва успява да охлади страстите. Този път униформените имаха повече работа с главните действащи лица в мача, отколкото с феновете.
Футболна България буквално е потресена от станалото след мача край Бирената. Пловдивската полиция започва разследване под наблюдението на прокуратурата. В крайна сметка го отнасят Дани Кики, Кирил Акалски и Мартин Сечков, които са осъдени да платят по 2500 лева за хулиганство. Неизвестно защо нахлулият фен на Ботев се отървава.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?