64

"Drie Linden" в Брюксел: историята на стадион "Пловдив", но в сърцето на Европа

Спомняте си, че наскоро в Народното събрание гласуваха 100 милиона от държавния бюджет за инфраструктурни проектив Пловдив, като 74 милиона от тях са за довършването на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Рекордни пари във време на рекордна инфлация.

За сравнение ще ви кажа, че от ноември 2021 година цената на тон цимент се е повишила с 84 лева на тон (70 процента). Ако следваме логиката, значи държавата отпуска еквивалент на 43 милиона през 2021 година.

Както и да е, двата стадиона ще бъдат довършени някога. А какво ще се случи с рушащия се исторически стадион "Пловдив", политиците от този мандат също не знаят, явно. Съоръжението е като казуса с Альоша - мнозина искат да го бутнат, но не им стиска. Затова ще ви разкажа историята на един стадион, който има подобна съдба на стадион "Пловдив" - "Drie Linden" ("Трите липи") в Брюксел.

И така, в близост до стадиона "Drie Linden" в жилищния район на белгийската столица Watermaal-Bosvoorde има малко неща, които възпроизвеждат у случайния минувач впечатлението, че има изоставен футболен храм, скрит между тихите улици.

Името идва от три липи, които разстели на кръговото кръстовище, където свършват седем улици. В началото на 20-те години на миналия век на това място останали само две липи: едната загинала.

Стадионът е построен през 1948 г. за футболния клуб Расинг, който се задушавал на бившия си стадион "Stade du Viviers d'Oy". За това време съоръжението било истински шик: трибуни за 40 хиляди зрители, модерни съблекални и естествен терен.

Но само веднъж стадионът бил напълно разпродаден. Това се случва в първия мач срещу Торино на 11 ноември 1948 г.

Сега това е обикновен италиански средняк, в сянката на Ювентус или Интер, но ненапразно преди време го кръстиха "Il Grande Torino". По това време "биковете" били един от най-добрите клубове в Европа. Но нямало Шампионска лига, в която клубът да докаже това.

Мачът срещу Расинг, който италианците спечелили с 0:3, е легендарен и по друга причина - 6 месеца по-късно, на 4 май 1949 г., почти целият отбор на Торино загива в самолетна катастрофа. На връщане от приятелски мач в Лисабон самолетът се разбива в базиликата Суперга, източно от Торино.

Преди десетилетия нещата също завършиха зле и за Расинг. По-малко от десет години по-късно клубът трябвало да предаде стадиона на общината. Някогашният славен клуб Расинг вече бил изпаднал във втора дивизия и вече не можел да изплаща големия заем за построяването на стадиона.

Клубът се премества в Хейзъл, но също без успех, а през 1961 г. Расинг се слива с Уайт Стар, за да създаде нов клуб - Расинг Уайт.

Ами "Drie Linden"? За щастие, стадионът е жив. Секцията по лека атлетика "Расинг" винаги е работила тук. Сега това е и домашната арена на втори провинциален клуб "Расинг Бойцфорт".

Всяка прилика със стадион "Пловдив" не е случайна - просто времето унищожава всичко, но инатът на лекоатлетите от Брюксел и Пловдив спасяват от разпад и изчезване двете емблеми - "Drie Linden" и "Пловдив". Досега! А  докога?

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 7 оценки
4.3/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гуню

Гуню

11.02.2024 | 15:26

КОЙ Е ТОЗИ СТАДИОН "ПЛОВДИВ"??? АЗ ЗНАМ ЗА " ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ" !!!!

Отговори
3 6
Грую

Грую

11.02.2024 | 18:46

То за това си Гуню!

Отговори
3 0
раЗстел

раЗстел

10.02.2024 | 17:00

звучи като разстрел, но всъщност е раСтел.

Отговори
3 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?