Домусчиев: Искам ЦСКА в елита

- Г-н Домусчиев, Вие сте силният човек в "Лудогорец". Като член на Изпълкома на БФС какво смятате за създаването на Висшата лига?
- За съжаление в Изпълкома няма събиране и не е представен никакъв проект. Нямам представа на какво ниво е работата по създаването на една такава Висша лига. Въпросът е принципен. Колко клуба участват и под какви правила. 
С какъв терен, с какво осветление, с какви съблекални, трибуни, за да може всички да имат необходимите условия футболистите да играят футбол и по трибуните хората да се чувстват малко по-прилично от ситуацията, която е в момента. Тази лига няма да може да се реализира без спонсори като мен, Гриша Ганчев, Васил Божков. Важно е да има и в София, и в провинцията хора, които да имат желание да помогнат за този спорт.
Третото най-важно нещо е ролята на държавата. Без нея, този проект няма да се реализира, защото на Монтана им трябват например 1 млн. и 100 хиляди за терен и осветление, на Славия предполагам, че ще е подобна сумата. Ако няма някакъв фонд, от който държавата всяка година да заделя и клубовете да кандидатстват със съответните документи, това няма как да стане.
Трябва да видим какво ще предложат специалистите от футболния съюз като вариант и проект и с него да отидем на среща с правителството и да проведем разговор. Има логика да искаме пари от държавата, защото над 20 години българският футбол много малко е получавал и то по различни програми. Тази трибуна в Разград беше изградена, след като общината кандидатства по развитие на регионите. Можеха да кандидатстват за трибуна, за мост, за кръстовище. Министерството на спорта за футбола нищо не е дало или някакви символични пари. Ние считаме, че държавата е длъжник на футбола. Лудогорец за последните 5 години е внесъл 15 млн. в държавния бюджет под формата на данъци, ДДС.
Ние сме дали и осигуровки, които никога няма да се върнат и да се пенсионират в България, остават в НОЙ. Всички клубове са дали милиони от ДДС, осигуровки, данъци, а не са получили нищо. От тях само се чака да дават, но няма никаква подкрепа. Ако стадионът е в по-добри условия, то и публиката ще бъде повече. Ако футболът е по-качествен и теренът е по-качествен, това значи, че и публиката ще бъде повече. Това е продажба на билети, ДДС за държавата, продажба на фланелки, артикули, телевизионните права. Всякакви пари, които държавата даде аз съм готов да докажа, че  тя ще си ги върне в много кратки срокове. Висшата лига без участието на държавата, не е мислимо.

- Възвърнахте ли си средствата, които дадохте като инвестиция вече пета година откакто "Лудогорец" е в професионалния футбол?
- Баланс по такъв начин не си правя. Не сме давали парите с идеята да си ги възвърнем. Това не е бизнес начинание. Това е един социален проект. Даже не очаквахме, че така ще се увлечем в него. В крайна сметка проектът се развива доста по-добре, когато има повече ресурс, спонсори, средства, идващи от евротурнири. Всички тези средства ние ги реинвестирахме. Разширяваме за 15 млн. детско-юношеската школа, имаме желание да продължим инвестициите по стадиона. Купихме от топ клубове в света играчи. Всичко, което сме взели, сме реинвестирали. Надяваме се проектът да продължава да се развива по такъв начин, че да топли не само нашите сърца, но и тези на феновете.

- Сега се говори, че Лудогорец подготвя звездна селекция. Така ли е?
- Няма подобно нещо. Имаме един пост, на който се нуждаем от подсилване. Дадена е задача на спортния директор да координира с треньора подходяща кандидатура. Това е за лятото. Ще разчитаме на този отбор. Имахме много нови играчи, това ни изигра и лоша шега, но смятам, че сега отборът ще бъде по-добре подготвен за евротурнирите.

- Колко милиона сте отделили за селекция?
- Нямаме предвиден сериозен бюджет, разчитаме да вземем един играч през лятото.

- Не е тайна, че от големите отбори симпатизирате на ЦСКА. Има ли геноцид от страна футболния съюз към ЦСКА, както не малко привърженици смятат?
- Няма никакъв геноцид. Виждате, че даже ЦСКА играе във "В" окръжна, а не в "А" окръжна, където са Локомотив (София). Какъв геноцид може да има, при положение, че в БФС са правени десетки години наред компромиси само и само ЦСКА да остане в "А" група, което за мен е голяма грешка, защото ако не се е правил компромис преди 10 години, проблемите на ЦСКА щяха да бъдат много по-малко и може би е щяло да се намери човек, който да плати тази сметка и ЦСКА сега да не е там, където не би трябвало да е.

- Искате да кажете, че потъването на ЦСКА в аматьорския футбол е могло да бъде предотвратено?
- Компромисите винаги водят до бъдещи проблеми. Компромиси не трябва с никой да се правят. Трябва да се види дали е възможно да има рестарт при ясни правила на нашата "А" група. Ако стане - стане, ако не, жалко за българския футбол.

- Като член на Изпълкома готов ли сте да помогнете за връщането на ЦСКА в елита?
- Аз съм го казвал много пъти. Целта на цялото това мероприятие е да можем да върнем такива имена като ЦСКА в елита. Има много условия. ЦСКА ще си намерят ли спонсор, който да застане твърдо зад тях. Ролята на държавата дали ще помогне на тези клубове също е важно. Трябва да се види и каква легална форма ще бъде предложена от специалистите, за да може това нещо да се реализира. Аз ще застана зад това нещо.

- Кога според Вас българският национален отбор ще играе отново на голям престижен форум?
- Може би след този цикъл, който предстои. Има доста талантливи момчета по школите и ако се направят съответните инвестиции детско-юношеския футбол, в терени, подготовка на децата, може би имаме шанс до тогава да бъде изграден един по-добър национален отбор.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?