Следвайте ни

Днес е денят Х за стадион "Христо Ботев"

viber icon

Общинският съвет в Пловдив ще подложи на обсъждане и гласува на извънредната си сесия днес прекратяването на концесията на стадион „Христо Ботев”. Това ще е първата стъпка към възраждането на съоръжението, което от няколко години е в замразен строеж. През лятото се очакваше собственикът на Ботев Георги Самуилов да завърши изграждането на съоръжението край Бирената. Сериозни дейности обаче така и не стартираха и стана ясно, че ще се търси друг вариант за бъдещето му.

Преди около 20 дни премиерът Бойко Борисов лично взе отношение по казуса с „Христо Ботев” и обяви, че иска стадионът да стане общинска собственост, след което държавата ще помогне с финансиране за изграждането му. За да премине стадионът в ръцете на градската администрация обаче, първо трябва да се развали настоящата му концесия, на която е отдаден на Ботев. Днес ще е последната сесия на Общинския съвет за 2019-а и в дневния ред е предвидено да се разгледа казусът със съоръжението. Процедурата по развалянето на концесията на практика е по взаимно съгласие.

Ботев обаче не са плащали концесионно възнаграждение за „Колежа“ за 2016, 2017, 2018 и 2019 г., което е в общ размер от 289 354, 65 лв., както и лихва за забава от 34 687,52 лв. При развалянето на сделката концесионната гаранция от 482 000 лв. ще се прихване от общината срещу дължимите концесионни възнаграждения и лихви. Инвестиционният проект и направените до момента инвестиции остават в полза на община Пловдив. Стадионът обаче на практика ще си е пак на ФК Ботев, тъй като президентът на Локомотив Христо Крушарски заяви, че дори и в по-предна фаза в евротурнирите черно-белите биха пътували до друг град, но не биха играли на Колежа.

Сред черно-бялата общност изникна мощно недоволство, тъй като неофициално им бе предложено изграждане на база за около 3 милиона лева, а за евентуалното довършване на "Христо Ботев" ще отидат минимум 30 милиона лева.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (1)

Възмутен

Възмутен

28.12.2019 | 10:20

Кмета разбира ли в какъв филм се вкарва.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?