64

Днес баскетболният Моцарт щеше да навърши 58 години

На днешния ден, 22 октомври, но през 1964 г. е роден един от най-великите европейски баскетболисти, лицето на този спорт в Хърватия, баскетболният Моцарт - Дражен Петрович. Легендарният баскетболист днес щеше да навърши 58...

На 7 юни 1993 г. Петрович губи живота си в трагична автомобилна катастрофа близо до Инголщад, Германия, и светът остава без един от най-великите баскетболисти, които Хърватия е дала, играч, който в ранна възраст надрасна границите си и скоро границите на Европа.

Дражен е роден през 1964 г., започва баскетболната си кариера в редиците на Шибенка, продължава в Цибона и Реал Мадрид и накрая в лигата на НБА, която по това време е доста неоткрита от европейските баскетболисти. Портланд Трейл Блейзърс (не) му дадоха шанс, с фланелката на Ню Джърси Нетс той доказа не само, че принадлежи към баскетболния елит, но и че може да го води.

Синоним на баскетбол

По време на кариерата си той спечели множество медали, както и индивидуални награди, а фактът, че беше приет в Залата на славата в Спрингфийлд, място, където живеят легенди, ще свидетелства най-добре какво е означавал той за баскетбола. Бил е световен и европейски шампион с Югославия и никога няма да забрави 1992 г., когато спечели среброто на Олимпийските игри с Хърватия.

Той изведе Цибона до европейския връх, а изявите му в НБА отвориха пътя за европейски играчи. По негово време беше трудно да се играе за отбор Отвъд океана и малцина можеха да предположат, че европейците ще спечелят титлите за MVP...

Той ще бъде запомнен като един от най-добрите стрелци, човек с желязна воля и желание, брилянтен баскетболист и още по-велик човек.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?