Дилемата: Френските петли или белгийският шоколад

Двата отбора са с най-добрите състави на този Мондиал, затова се борят за медали

Юлиян Ангелов

Настана време да говорим за полуфиналите на световното. Белгия и Франция ги видях на полуфинал още при първия поглед на програмата на Мондиала. Виж, за Англия и Хърватия доста трябваше да се взирам и да търся добрите стечения на обстоятелствата, при които това да се случи. И трите топ отбори - Белгия, Франция и Англия, си приличат по нещо, но имат и кардинални различия. Приличат си, че тяхното главно оръжие са резките скоростни контраатаки. Но, ако при французите и белгийците за тяхното завършване отговарят звезди, то при англичаните това са младоци от калибъра на Лингард, Стърлинг и Деле Али. Да, французите имат младока Мбапе, но това по-скоро е изключение от правилата.

Много се говори за "златното поколение" на белгийците. Сега в състава си те имат истински звезди от световна класа. Еден Азар не за първа година минава за такава. Кевин де Бройне от Манчестър Сити прави втори разпалващ сезон на Албиона. Ромелу Лукаку този сезон премина в гранд като Ман Юн и успя да се наложи като лидер на атаката им. Но това са само трима играчи. Трима, а говорим за цяло поколение! Има още Дрис Мертенс от Наполи - ярък играч, но нещо не му достига.

Но ето нещо, което много забравят. Белгийците имат още цяла плеяда таланти - Торган Азар, Миши Батшуай, Аднан Янузай, Юри Тилеманс, Дедрик Боята, Лендер Дендонкер. Скоро всеки от този списък ще стане истинска звезда, а отчитайки младостта на Де Бройне, Азар и Лукаку, това ще бъде много впечатляващ отбор в близките години. Все пак малко усилване в състава на Белгия не би попречило. Например отбраната на червените дяволи по персонален талант далеч не е бляскава. А в халфовата линия действа играч от китайския шампионат (Вицел) и дълбока резерва в Манчестър Юн (Фелайни).

Преди световното имаше много разисквания за това как Дешан е пренебрегнал доста звезди. Към това се прибави и травмата на лидера на защитата Лоран Кошчелни. Дешан за пореден път разказа играта на недоброжелателите си. Неговите находки, в лицето на младите Павар и Ернандес на фланговете на защитата, се оказаха не само смели, но и удачни. В интерес на истината на двамата им липсва опит, но те го компенсират със своето трудолюбие.

Някак неочаквано лидер в атаката (по-точно контраатаката) на французите стана 19-годишният Килиан Мбапе. Но той вече втора година е в националния тим. В състава на звездното трио на Пари Сен Жермен с Неймар и Кавани той изобщо не се загуби на фона на къде по-звездните си партньори. В Мбапе сега се съчетават две редки качества - той е по младежки хазартен и експлозивен и при това се отличава и със силна увереност (не бъркайте със самоувереност!) в силите си. Такова съчетание го прави не само много полезен за отбора си, но и един от най-добрите играчи в момента. При бразилците например Габриел Жезус не можа да се представи по този начин.

Звездите сега на Франция са Гризман  Погба. В това си качество те не се намират само тази година. И ако Антоан по-скоро го недооценяват, то от Пол, напротив - постоянно очакват чудеса и винаги имат много претенции към играта му. Доколко са основателни? Възможно е отговор на това да ни дадат останалите два мача на Франция в Русия. 

Трудно е да наречеш звезда Оливие Жиру, но той се явява ключова фигура в атаките на своя отбор. Ключов, защото е еднакво полезен както в контраатаките, така и в позиционните нападения. В първия случай той може да даде точния пас (като на мача с Аржентина), второ - майсторски се бори за топката при дълги подавания към него. Този нападател е много опасен и при стандартни положения. Именно наличието на Жиру прави атакуващата линия на французите най-мощната на шампионата. А отчитайки и факта, че центърът на терена "циментира" безусловно най-добрия в света разрушител Нголо Канте, това обстоятелство прави Франция главен претендент за шампионската титла. Е, поне на книга е така!

Какво ще се случи след сблъсъка довечера между Франция и Белгия? Ами двата отбора ще играят за медали! Извън шегата - май малко повече вярвам на младостта в Белгия пред "любимците на цяла Африка" с предводител Дешан. Успех!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?