Следвайте ни

Държавата рязко намали парите за футбол

viber icon

Държавата е намалила силно парите, отпускани на Българския футболен съюз (БФС), съобщава "Сега".

За 2020 г. са оставени единствено 336 000 лева по "Програма за развитие на детския футбол". В последните години през министерството на спорта (ММС) на БФС бяха давани по малко над 1 млн. лева.

Часове след расисткия скандал на мача с Англия министър-председателят Бойко Борисов заяви, че държавата повече няма да работи с БФС, докато не се промени ръководството.

"След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста", написа Борисов във "Фейсбук" в средата на октомври 2019 г. Той беше подкрепен и от министъра на спорта Красен Кралев. Скоро след това дългогодишният президент на БФС Борислав Михайлов подаде оставка.

По-късно министерството на спорта започна разследване за начина, по който са разходвани средствата, отпускани за детско-юношеския футбол.

Според данните общата сума, отпусната за спортните федерации за 2020 г. е 26 960 000 лева, което е с около 1 милион по-малко спрямо 2019 г.

Въпреки кризата в резултатите федерацията по борба остава начело с 3 милиона лева. Общо седем са спортовете, на които са отпуснати над 1 млн. лева. Федерациите по художествена гимнастика и лека атлетика получават по 2.05 млн. лева, а тази по волейбол - 2 милиона.

При федерацията по олимпийско таекуондо средствата са свити почти наполовина до 400 000 лева.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?