Следвайте ни

Дани Каназирева: При съдебно дело Общината ще дължи 5 млн. лв. на Ботев

viber icon

Общината трябваше да плати 5 милиона на Ботев, а строежът да бъде блокиран при разваляне на концесията за Колежа по тяхна вина, обяви областният управител Дани Каназирева след срещата си с фенклуба на Локомотив Пловдив. Черно-белите запалянковци се обявиха против решението на Общинския съвет за разваляне на концесията по взаимно съгласие. Според тях това било незаконосъобразно.

По думите на областния управител обаче  развалянето на концесията на стадион „Христо Ботев“ не само, че било законно, но е и по-безболезнено. 

 „Ако общината беше тръгнала да разваля договора по съдебен ред по вина на концесионера, а не по взаимни съгласие, можеше да търси 1 200 000 лева. 750 000 лева  от тях са 10% обезщетение от размера на неизпълнените инвестиции. 450 000 лева са от дължимите концесионни такси заедно с лихвите. При така подписания договор единственият вариант в полза на Пловдив е прекратяване на договора по взаимно съгласие“, категорична е Каназирева. 

Според договора при вина и неизпълнение на контракта концесионерът ПФК Ботев АД има правото на получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, които са 6 576 500 лева. Освен това концесионерът може да упражни право на задържане върху построеното до приключване на съдебните дела и до получаване на обезщетението. По този начин щяло да се блокира строежа на обекта. 

При пректратяване на договора по взаимно съгласие пък в полза на общината остават вложените инвестиции в размер на 6 576 500 млн. лв., инвестиционен проект в размер на 929 496 лв и внесената гаранция в размер на 482 000 лв.

Каназирева подчерта, че общественият интерес не е нарушен. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?