Следвайте ни

Дълговете на "Ботев" надхвърлиха 30 милиона лева

Клубът търси спешно 800 хиляди, за да избегне бърз фалит

viber icon

ПФК "Ботев" се намира в един от най-трудните периоди в историята си, тъй като дълговете на клуба надхвърлиха 30 милиона лева, обяви председателят на Сдружение ПФК Ботев Радослав Кошински на пресконференция, свикана от управата на организацията. На нея освен Кошински присъстват членовете на Управителния съвет Борис Гиздаков и Теодор Бочев.


"След фалита на КТБ имаше една сума като дългове, която се спрягаше – 52 до 54 милиона. Основният проблем е половината от тази сума - 26 милиона лева. Синдикът си ги иска. Осъдени сме на две инстанции и предстои трета. Само таксите за разноски по делата са 3 милиона лева. Ако искаме клубът да съществува след Нова година, трябва да намерим спешно варианти. Ако не се обединим и не обединим усилията си, закриването на клуба е съвсем близо", каза още Кошински.

Към днешна дата оперативните задължения са около милион и 300 хиляди. Всяко едно задължение е разсрочено. Най-голямото е към местни такси и данъци. Към НАП имаше доста, но в момента са под 200 хиляди. Когато изчезнат, ще бъдем един от малкото клубове, които нямат задължения към НАП. Към доставчици имаме около 300 хиляди.

Направихме одит, защото знаехме, че ще трябва да водим разговори за нови спонсори. Направихме такива срещи още в началото на август, но ни искаха одит за финансовото състояние на клуба. Бяха наети специалисти за този одит.

Анализът ще бъде достъпен за всеки човек, който иска да инвестира в клуба. Виждате как в годините след 2017 година приходите намаляват. Другите приходи са пари от Самуилов. Преди десет дни синдиците на КТБ заведоха ново дело срещу клуба за същите 26 млн. лева. То ни нанася щета от още милион лева. Сами си даваме сметка това до какво може да доведе в клуба.

Решението на тези дела и на средствата, които ще дължим, е закупуването на дълга. Този дълг беше с първоначална цена около 1 милион. Сега той струва 565 хиляди лева. Ние трябва да изкупим този дълг. Трябва да предприемем кампании за закупуването на дълга. Не знам дали имаме времето, енергията и духа за това.

Друго задължение, което е много спешно, е към бившия треньор Желко Петрович. Той ни осъди за около 220 хиляди лева. Дължим ги до края на октомври, а в този период, в който се намираме, ни идва малко прекалено. Предстои да търсим нов финансов благодетел. Второто, което предстои, е редуцирането на текущите разходи в клуба. Това вече е започнало и хората в клуба са запознати с това нещо. Предстои сключването на рекламни и спонсорски договори. Наясно сме, че това може да помогне. Ще стартираме различни маркетингови инициативи.

Предстои да организираме една поредица от инициативи за организиране на средства. Най-важното е да съберем тези 565 000 за изкупуване на дълга", допълни Радослав Кошински.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Колежа

Колежа

13.10.2020 | 17:39

Какво стана със стадиона? Държавата даде пари на Самуилов,той изведнъж забегна.

Отговори
0 0
Само  БОТЕВ

Само БОТЕВ

05.10.2020 | 13:24

Ясно е , че няма и няма и да има пари в клуба.Не знам кой е виновен, новече ме е срам да гледам жалкия футбол , който играем от година-година и половина. Отбори -джуджета като Монтана, Ботев Враца, Арда и новото ЦСКА да те унижават до безкрай. И да имаме дългове към ИМЕ и др. ПО-добре в аматьорския футбол, да останат наши момчета в отбора и когато ( и ако) се намерят някога пари да влизаме отново в професионалния футбол.Ако има спонсори да дават парите си за децата от школата и за запазване на тренировъчната база. Колкото и да ме боли, това е верният път. Другото е да дойде човек с чували парички, да се наредят кредитори, мениджъри, футболисти от втори и трети страни със спорни качества и ...... после пак мъки.

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?