61
Следвайте ни

Членът на Изпълкома на БФС Димитър Георгиев: Държавата да не се държи като мащеха на футбола

viber icon

Акценти

Обмисляме квоти за чужденци извън ЕС за Първа лига

Конгресът бе според правилата и перфектно проведен

Бербатов говореше едно в залата и съвсем друго пред камерите

 

Преамбюл 

Димитър Георгиев е един от двамата пловдивчани, намерили място в  новия Изпълнителен комитет на Българския футболен съюз, оповестен на конгреса на централата във вторник.

Бизнесменът от Пловдив  е бивш футболист, чиято кариера започва в детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив), където играе до 1989 г.

Димитър Георгиев бе част и от стария Изпълком. Като човек, наясно с процесите във футбола ни, го попитахме за мнението му за проведения конгрес и визията на новия екип на БФС за развитието на най-популярната игра у нас.

Основен текст

- Г-н Георгиев, какво същност се случи на конгреса, всичко беше ли по устав и закон?

- Да, проведохме един напълно демократичен конгрес. Неслучайно Димитър Бербатов два пъти лично благодари за организацията. Тя, не само според мен, но и според наблюдателите от УЕФА, беше перфектна.

Разрешихме по четирима наблюдатели по време на изборната процедура.

Малко съм разочарован обаче от част от така наречената опозиция, донякъде и от самия Бербатов. На конгреса каза пред делегатите едно, а пред камерите на телевизиите съвсем друго. Бившият ни колега Петър Величков също направи лошо впечатление, но всеки сам си решава как да действа.

- А сега накъде? Какви ще са приоритетите ви през новия мандат?

- Основно ще се набляга на развитието на детско-юношеския футбол. Там е разковничето за вдигане нивото на футбола ни. 

Ще ви кажа основните приоритети, които ние и преди сме имали, но поради субективни причини не успяхме да свършим. Спомняте си атаката срещу президента на БФС Борислав Михайлов. Помня точно, че на 1 октомври 2019 г. ние инициирахме една програма за детския футбол. Тя се състоеше в създаването на 20 футболни централи с помощта на държавата. С 14 милиона от бюджета, един милион от БФС и 25 процента от самите клубове мислехме да изградим тези централи. Получава се, че клубовете ще имат бюджет в рамките на 1 милион лева за развитие на детските си школи. Разбирате, че 25 процента самофинансиране означава, че големите клубове у нас биха могли да си го позволят. 

По подобен начин се работи в Сърбия, Хърватия, дори и в Байерн. Точно там виждаме и пътя за българския футбол. Да помогнем на школите, за да можем след 4-5 години да имаме футболисти, които да бъдат конкурентоспособни на световния пазар. Така и за националния ни отбор ще се повиши конкуренцията.

Основните ни насоки в този програмен период ще са за децата и за аматьорския футбол. Но и държавата трябва да помогне. Тя продължава да се държи като мащеха за футбола, който е социален феномен. Това е най-масовото общо занимание за подрастващите, в него се обучават и възпитават стотици хиляди деца. Вярно е, че просперитетът на професионалните клубове е ангажимент на собствениците им, но за детските школи държавата е длъжна да помага, както го прави за останалите спортове. Другото е дискриминация.  

- Как ще успеете да направите това, имате ли вече контакти с правителството?

- В момента ситуацията не е розова. Приемете, че БФС има Х (хикс) бюджет за година. Финансовата помощ в момента от правителството е 0 процента. Затова очакваме с интерес новото правителство. Дано там хората бъдат по-адекватни с мерките и помощите за спорта, и в частност с футбола. В последните две години по едни или други причини се движехме в един тъмен тунел без светлина в края му. 

- Ясно, че основният тласък за развитието на футбола е материалната база. Какви са плановете ви в тази насока?

- Едно от първите ни неща е построяването на нов многофункционален национален стадион. Да ме извиняват феновете в Пловдив, но той ще е в София. Планираме да е за около 30 000 зрители. Като стане, ще успеем да докараме някой финал за Суперкупата на Европа  или Лига Европа. Имаме варианти за постигането. Все пак думата на Борислав Михайлов се чува в евроцентралата. Неслучайно и изпълнителният директор на “Национална спортна база” Пламен Манолов е в състава на новия Изпълком.

Много важен акцент е построяването на терени. За четири години се планират около 30 терена да бъдат изградени с помощ от различни програми.

Важна е и методическата помощ, която трябва да се оказва на треньорите. Планираме поне 40 специалисти да минат обучение в чужбина. 

Ще ви кажа нещо любопитно. Благодарение на Борислав Михайлов успяхме да изградим една онлайн библиотека с помагала за тренировка и програми по холандската система (в частност Аякс). Това е безценен опит. Подчертавам, че това е напълно безплатен продукт онлайн за лицензираните треньори. Просто трябва да се обърнат към БФС, за да получат безплатен код и пароли за достъп и да черпят информация. Ще кажа, че много малко от сегашните треньори в школата са го направили.

Инвестирали сме досега около 120 000 лева за сървър и пособия за предаване на мачовете от аматьорския ни футбол. Цената ще е символична - един SMS.

- Други  мерки спрямо чужденците или други нови изисквания обмисляте ли?

- Обмисляме преразглеждането на квотата за чужденците в Първа лига. Това ще стане след обстоен анализ от страна на футболните експерти. Важно е да поизчистим грешките си около системата ВАР. Инвестирали сме 2 милиона лева там. Смятам, че ще можем да поправим видимите пропуски, които сме открили.

Трябва да отбележим, че ще наблегнем на женския футбол. Там ще трябва да влезем в крак с изискванията на УЕФА. Всичко отбори от професионалния ни футбол трябва да развиват и женския профил. За да не се стигне до ексцесии. Примерно отбор да се е класирал за евротурнирите, а да бъде недопуснат там заради липса на женски отбор и на негово място да играе следващият в класирането.

- Какъв е моделът, който ще следвате?

- Унгария е добър пример. Там нещата са на много високо ниво. Правителството им построи 17 нови стадиона за последните 5-6 години. Моделът на Швейцария също е вариант. Спомняте си кризата при тях преди 15-ина години. Тогава те започнаха от нулата и правеха първо школите си. Сега виждате колко силни футболисти имат и къде играят. 
Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Едър

Едър

14.10.2021 | 20:50

Палячо , винаги търси къде е авантата . Смешник .

Отговори
6 0
"И сега дава акъл?"

"И сега дава акъл?"

14.10.2021 | 20:31

От къде да го вземе акъла, за да го дава този палячо?

Отговори
6 0
Жоро

Жоро

14.10.2021 | 11:46

Какъв футбол бе, юнак, ти май халюцинираш! И левче не заслужавате на ви даде държавата!

Отговори
8 0
ДЕСЕН

ДЕСЕН

14.10.2021 | 11:25

Димитър Георгиев, известен още като Аргира или Митко Френския, още като кум/кумец на Перуката, като депутат от БСП ( феномена 12/12) се меси в българския футбол отдавна. Като какъв точно е избран и в новия изпълком!? С какво точно е допринесъл ( не към себе си) за пловдивския ( българския ) футбол??? И колко пари ( и на кого са парите), които похарчи за изборите тази година- лицето му "ведро" се усмихваше от голям брой билбордове, от електронните страници на сайтове ! Навремето имаше вземане-даване с лица от типа на Панчо Илиев, спомняте ли си? И сега дава акъл?!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?