Четиво с продължение: Марко Негри - човекът, вкарващ повече от Батистута

Таранът и Перуджа, или история с брилянти, коне, Марко Матераци и още нещо

Продължение от съботния брой

Първият гол на Негри се пръкна в Реджо Калабрия, където той на 17 години дебютира в състава на Удинезе. През първото полувреме на мача с Реджина срещу Марко играха толкова твърдо, че му скъсаха лявата обувка след зверско настъпване, на почивката той се прибра в съблекалнята със стърчащ голям пръст. В съблекалнята обувка в същия размер имаше само полузащитникът Сандро Мацони. Негри започна второто полувреме с нея - не много удобна, но в 75-ата минута той вкара победния гол - първия в кариерата му.

За да реши финансовите си проблеми, Тернана пусна Негри в Козенца. Там Марко стана един от най-високоплатените играчи и започна да се поддава на славата. След като получи чека със заплатата си, той го лепна на челото си и мина така през съблекалнята, за да дразни по-старите играчи, които взимаха доста по-малко възнаграждение. На следващата тренировка ветеранът Уго Наполитано започна да рита яко Негри през краката. Марко търпеше, търпеше, но накрая не издържа, стана от тревата и се изплю в лицето. Наполитано няколко минути преследва из базата на Козенца Негри и никойне се опита да го спре.

Играчите на Козенца дадоха урок на Негри по-късно, по време на обяда. Собственикът на ресторанта каза на Марко, че двама ултраси са го търсили сутринта, той обаче не обърна внимание на думите, а след няколко минути видя пред себе си странен човек с тъмни очила и пистолет. Негри се скри под масата, повличайки със себе си покривката и цялата посуда, започна да вика за помощ, но веднага чу здрав смях и видя, че само той се е паникьосал. Марко вдигна глава и позна в човека с пистолета собственика на ресторанта. 

Козенца прати Негри в Болоня, където нападателят Джузепе Кампеоне стана най-близкият приятел на Марко. Кампеони също бил чудак по природа и на една тренировка се появи по анцуг и каубойски ботуши. Преди гостуванията Кампеоне винаги делеше стая в хотела с Негри, където двамата гледаха превюто на Калчото по телевизията, ядяха шоколад, ядки и сладки, а след това заспиваха под звуците на класическите филми на Дзефирели и Роселини. Няколко месеца след завръщането на Негри в Козенца автомобилът, в който се е возил Кампеоне, излетял от пътя и се забил челно в дърво.Седящият зад волана нападател Антонио Сода седмици по-късно играл за Спал в Серия С1, а 21-годишният Кампеоне загинал на място. Негри отиде при майката на Джузепе, за да изрази подкрепата си, а след това до края на кариерата си носеше под екипа бяла лента в памет на приятеля си.

Завръщането на Негри в Козенца бе инициирано от Алберто Дзакерони, работил с Марко в Болоня. Да зенита на кариерата на Дзка беше още рано, а в сезона 1994/1995 отборът му се влачеше в зоната на изпадащите от Серия В. Феновете на Козенца извикаха треньорите и играчите на разговор - футболистите пратиха Негри като техен представител. Ултрасите заплашиха Марко и колегите му с линч, ако Козенца не се събуди от летаргията. В следващия мач Негри пропусна дузпа, играчите на Козенца мислено вече се простиха с автомобилите си и започнаха да търсят път за бягство от стадиона след мача, когато в последната минута Марко вкара гол. Те този сезон му станаха 19, а Негри го искаха от Аталанта (за заместник на купения от Интер Маурицио Ганц) и в Перуджа, която с всички сили (в това число и конски) бе теглена към Серия А от римския бизнесмен Лучано Гаучи,
Давайки устно съгласие на Перуджа, Негри излетя с приятели на разтоварваща ваканция в Ню Йорк, но бе застигнат от дясната ръка на Гаучи - Ермано Перони. Той се опасяваше, че на почивката Негри ще преосмисли решението си и ще замине за Бергамо, затова долетя в Ню Йорк и предложи на Марко да парафира предварителен договор - "за душевното спокойствие на Гаучи".

Перони определи среща в ресторанта на разкошния хотел "Плаза" в центъра на Манхатън, но Марко дошъл по шорти и раница на гърба, тъй като не си взел костюм за ваканцията.  Служителите на един от най-известните хотели в света спрели Марко на входа на ресторанта, но той и не припирал много-много да влезе - Перуджа няма да избяга, може и в Италия да подпише договор. Седящият на тръни в очакване Перони видял суматохата на входа, притичал и обяснил ситуацията. След 15 минути, с капучино и кроасан на масата, Марко подписал с Перуджа четиригодишен договор.

След Ню Йорк Марко безделничел у дома, поглъщал мамините сладкиши и се излежавал на дивана - травма на крака силно ограничавала мобилността му. В резултат на това Негри напълнял така, че на първата тренировка в Перуджа го приели за масажиста, а един от играчите го помолил да изтича до съблекалнята, за да му донесе нови гети. Единственият, който познал в пухкавия брюнет, новата надежда в атаката на Перуджа, бил защитникът Джанлука Атцори, играл с Негри в Тернана. С вида си Марко шокирал и треньора Всалтер Новелино.

- Ти вече не си в отпуск - викал Новелино на Негри след първата тренировка. -   Кога смяташ да влезеш във форма?
-  Имам за това цели четири години - дръзко отвърнал Негри.

В този сезон собственикът на Перуджа Гаучи се прославил не само с опита да подкупи рефер с чистокръвен жребец, но и с отношението към играчите - той ги премирал със скъпоценности, скъпи часовници и картини, а след загуби заключвал за наказание в забравени и от Бога хотели. Така се случило и след мача с Чезена. Негри го пропуснал заради травма, затова отскочил до Рим, където се срещнал със съотборника си Марко Матераци, който не бил в групата за Чезена. Двамата наели един скутер, за да избегнат задръстванията и да се доберат до Олимпико, където да гледат Удинеза на Дзакерони с Лацио на Земан. Плановете им обаче били нарушени след позвъняване на един от директорите на Перуджа, който им съобщил, че отборът загубил, Новелино е уволнен, а Гаучи събира отбора в покрайнините на Перуджа. Пристигайки там, Негри и Матераци видели мръсни стаи без телевизори. Появил се Гаучи и казал: "Не изпълнихте задачата за сезона и затова ще живеете с този хотел за тираджии!".

В това време у Негри открили частично разкъсване на кръстни връзки, но той от глупост играл срещу Авелино, вкарал победния гол, но задълго излязъл от строя. Няколко дни преди Коледа в Перуджа му направили операция, а възстановяването си Марко решил да проведе у дома - в Монфалконе. По пътя натам Марко и баща му спрели да пият кафе. Телефонът на Негри звъннал, бил физиотерапевтът на Перуджа Ренцо Лукини. Негри му казал, че в Монфалконе връзката на мобилните била лоша и помолил да го търсят на домашния телефон. Той обаче продиктувал номера, написан на салфетката за кафето.
Негри изключил мобилния си, бурно починал в празничните дни, а Нова година посрещнал, държейки оперираното си коляно на хлад в шампаниера. Когато включил телефона си, видял 50 позвънявания и съобщения от Лукини, затова звъннал първо на него: "Ренцо, здрасти, коляното ми е по-добре". "Пука ми за коляното ти - отговорил Лукини. - Тук става революция. Гаучи каза, че ни уволнява целия екип, защото иска новини от нас за здравето ти, а аз знам само, че звъня на теб, а попадам на някакво шибано кафене."

С новия треньор Джовани Галеоне Перуджа се освежи и започна по-често да побеждава. Лидер на отбора стана полузащитникът Масимилиано Алегри, дошъл от Каляри - именно той най-често получавал от Галеони пица и бутилка шампанско за най-добър играч в мача. Тази традиция се появила в клуба с новия треньоор. Отваряйки шампанското, Гелеони винаги целел някой от играчите, но нито веднъж не достигнал целта. Перуджа влязла в Серия А, а Негри вкарал 18 гола.

На секундата след последния мач за сезона Негри избягал от стадиона във фланелка на защитника на Верона Диего Кавердзан, хвърлил си един душ и скочил в скутера зад Марко Матераци, за да идат на площад "Четвърти ноември", където жителите на Перуджа отбелязвали влизането в Серия А. Негри и Матераци били в колоната на обезумели от щастие тифози и в края на пътя в ръцете на Негри имало флаг на Перуджа и тромба. Няколко часа Негри и Матераци скачали с тълпата на площада, а после още две седмици се наслаждавали на статуса си на градски герои.

Негри така се сближил с Матераци, че му посветил един  от головете си в Серия А. За да обяви това, Негри за първи път от три години след мача отишъл при журналистите. Матераци тъгувал на арендно заточение в Капри, и Негри решил по някакъв начин да подкрепи и ободри приятеля си. Както се случва в добрите касови филми, от подкрепа се нуждаел и самият Негри.

Краят на историята? Четете идната събота

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?