Следвайте ни

Честито, цар Футбол!

viber icon

По инициатива на ООН 10 декември се отбелязва като Световен ден на футбола - онази интелигентна, благородна, хазартна, изящна, завладяваща, стремглава игра, която е демонстрирана от крале на топката като  Пеле и Марадона, Яшин и Роналдо, Стоичков и Меси.

Футболът е най-популярният спорт в света, омагьосал близо 240 милиона души на планетата. Създадени са 1.5 млн. отбора и 300 хиляди клуба, а професионалните играчи са 120 милиона. 

Корените на футбола отвеждат преди повече от 2000 години. Игри, посветени на ритането на кръгли предмети, са били популярни в Китай, Япония,  в Древна Гърция,  Рим, Египет, сред славянските народи.

За официална родина на футбола се смята Англия. В началото играта е била доста жестока и често завършвала с улични мелета и дори със смърт на футболисти. Крал Едуард II дори се опитал да забрани "богуомразната игра".

Независимо от височайшите забрани и заплахи от затвор, хората продължавали да ритат топка и да се наслаждават на играта.

„Футболът е най-същественото от най-несъществените неща”, казва Франц Бекенбауер (Кайзера) - легендарен германски състезател и треньор по футбол, световен шампион от 1974 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?