61

Честит рожден ден, Локомотив! Една голяма любов стана на 96! ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО

Един от най-обичаните и емблематични футболни клубове у нас става на 96 години днес. На 25 юли 1926 г. група будни младежи от центъра на Пловдив започват историята на една голяма любов, която съпъства живота на милиони през това почти столетие. Тази любов шества триумфално, както Старото Локо (игрището край Асеновградско шосе), Голямата къща и Лаута, така и по световните стадиони, разнасяна от най-свидните клубни рожби - Христо Бонев, Аян Садъков, Христо Колев, Гочо Василев, Едуард Ераносян, Ружди Керимов, Георги Йорданов, Димитър Илиев и много други.

Мястото, където това се случило, читалище „Иван Вазов”, бе известно – но доскоро не се знаеше много за него, дори точното му местоположение, нито изгледът на сградата или пък ликовете на различните хора, влагали сили за неговия разцвет. И това – на фона на грамадната културно-просветна, родолюбива дейност на читалището годни наред!

За клубни цветове се избрали червеният, черният и белият, а като официален патронен празник на новооснования клуб бил определен Петровден. Датата 25 юли 1926г. била утвърдена като дата на основаване на Спортклуб, а впоследствие годината 1926-та щяла да бъде вписана и в неговата емблема.

Съобщението до обществеността тогава гласи: „Спортклуб се роди, за да осъществи волята на болшинството от гражданите на източната част на Пловдив. Нека създателите му – онези млади, пълни с енергия и пламенност ентусиасти, не забравят тази воля, тя е: чрез физическо възпитание да онравственим младежта. Да калим тялото, да поставим в него здрав дух и желязна воля – да създадем от младежта изискани във всяко отношение граждани – утрешни пионери за обществена и културна дейност, които ще ратуват за издигането на забравената от всички източна част на Пловдив – някогашен извор на творчество и напредък. 
Ето, това е нашето вдъхновено начало. Раждането на Спортклуб донесе израза на нов обществен живот за нас.” 

Пътят на Локомотив през три различни епохи не е никак лек. Черно-бялата общност обаче винаги е оцелявала, заради идеалите, които първопроходците от Спортклуб положиха здраво в основите.
Още от самото начало черно-белите се изправят пред огромни трудности. След ужасяващото земетресение, разтърсило Южна България през април 1928г., Спортклуб останал без игрище, тъй като там се заселили пловдивски граждани, чиито домове стихията погубила. Въпреки настоятелните си постъпки пред Общината и централните спортни институции да изпълнят тяхното законово задължение относно отпускане на градски парцел, клубът преживял без собствено игрище повече от две десетилетия.

Съвременната история на Локомотив започва през 1951 година след серия от обединения, вследствие на кардиналните промени в държава и общество след 1944 г. Плеяда мастори на топката радват десетките хиляди привърженици на тима през годините. Истинският възход обаче започва с две големи имена. Футболният гений Христо Бонев и великият треньор Димитър Григоров. Именно Григоров вижда уникалните качества на Зума и започва да го налага. Двамата начертават пътя на Локомотив за десетилетия напред. Христо Бонев пък извежда Локомотив от рамките на Пловдив и го прави национално и европейски значим клуб.

Няма да бъде честно, ако тук не споменем първопроходците Атанас Велчев, Климент Гичев, Тодор Атлиев, Христо Бъчваров, Ито Попов и останалите им сподвижници. Голямото обаче започва от Зума!
За по-малко от десетилетие с капитанската лента Христо Бонев извежда Локо до сребърни медали и три пъти до бронзовите. Самият Бонев става първият пловдивчанин, който е капитан на националния отбор. Зума е с основен принос за класирането на държавния ни тим на световните финали в Мексико 1970 г. и Германия през 1974 г. Неговият световен талант е признат от гениите Йохан Кройф и Франц Бекенбауер. 

В началото на 70-те години са поставени здравите темели и на великата черно-бяла школа. Красимир Манолов става европейски шампион за юноши през 1974 година. Академията ражда големите майстори Ружди Керимов, Николай Курбанов, Георги Фиданов, Красимир Чавдаров (Джикана), Веселин Балевски. Идва и златното юношеско поколение на Аян Садъков и Едуард Ераносян, следвано от Георги Йорданов (Големия чесън) и Христо Колев (Бащата). Триумфът на школата е през 1986 година, когато в националния ни отбор са трима представители на академията от Лаута - Садъков, Бащата и Йорданов.

Първият трофей в клубната витрина идва на 1 юни 1983 година, когато Христо Бонев вдига Купата на Съветската армия. Треньор на отбора е легендарният Атанас Драмов.
 
Фортуна нямаше да бъде справедлива, ако не бе донесла и шампионската титла на Лаута. Това стана 21 години след първия трофей. На 8 май 2004 г. Локо бие Славия с 3:2 у дома и се окичва със златните медали. Никаква случайност няма във факта, че честта да изведе родния си тим до жадувания от поколения локомотивци блян, се пада на неговата рожба Едуард Ераносян. Голмайстор на първенството става Мартин Камбуров. След това Камбуров още шест пъти става стрелец №1 на първенството.

На 15 май 2019 г. идва и безценният триумф.  Димитър Илиев и компания стигнаха четвъртият връх в клубната история, печелейки Купата на България. Всеки трофей е безценен сам по себе си, но последният има особена сладост, тъй като бе спечелен в пряк двубой с вечния съперник "Ботев" на Националния стадион "Васил Левски". Той показа за сетен път, че
черно-бялата идея ще пребъде, защото десетки хиляди по цял свят я носят в сърцата си.

Година по-късно Локомотив за втори път печели Купата на България след победа с дузпа на финала срещу ЦСКА на 1 юли. Месец по-късно черно-белите сразяват Лудогорец в Разград и носят втора Суперкупа на България на Лаута. Бляскавите успехи продължават и през 2021 г. като воденият от Александър Тунчев обогатява витрината с втори комплект сребърни медали. Междувременно Димитър Илиев два пъти е избран за Футболист на годината като се нарежда до Христо Бонев и Георги Иванов (Гонзо).

На многая лета, Локомотив!

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Историк

Историк

25.07.2022 | 13:04

Уж "Локомотив", а сега "Спортклуб"... Винаги е бил Локомотив 1936. Поне до 23.07.2001., когато на общо събрание беше взето решение за заличаване на регистрацията на Локомотив 1936 и за преименуване на Велбъжд Кн в Локомотив Пд.

Отговори
3 8
Човекч

Човекч

25.07.2022 | 14:20

Жълтите тролове сте като руснаците - живеете в паралелна лъжлива реалност и за вас не е проблем да лъжете. Неслучайно всичките ви ръководители са червени партийни клубове.

Отговори
6 1
191?

191?

25.07.2022 | 14:20

Кажи кога е първият официален мач на Путяф, господин историк?

Отговори
3 1
гого

гого

26.07.2022 | 11:40

Кое от написаното от историка е лъжа ?

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?