Брат на терорист и подаръци за 2 милиона, в Махачкала: Добре дошъл на Самуел Ето'о

 

Чували ли сте някога за Шамил Лахиялов? За да разберете феномена Анжи (Махачкала), трябва да знаете историята на този невпечатляващ с кой знае какви футболни умения 31-годишен нападател. Доскоро най-известният член на семейство Лахиялови беше неговият брат Мурад - терорист, отговорен за масови убийства на полицаи в Дагестан, застрелян от руските специални части през 2005 г. Шамил прекара по-голямата част от кариерата си в долните дивизии на Русия, класирайки се в един момент за Висшата лига с чеченския Терек. Въпреки че отбеляза няколко гола, той бе по-известен с бурния си нрав и скандалите с противникови играчи на терена. В края на 2010 г., когато договорът на Лахиялов с клуба от Грозни изтече, той премина със свободен трансфер в новака в Премиер лигата Краснодар. И тук се намесва Сулейман Керимов! Един от най-богатите олигарси купи Анжи през януари тази година и веднага си набеляза Шамил за трансферна цел. Той отправи на Краснодар потресаващата оферта от 5 милиона евро, за да вземе нападателя още преди да е изиграл и минутка за новия си клуб. Смисълът на този ход обаче е по-дълбок от просто моментна прищявка на новобогаташ, който не си знае парите.

За разлика от Челси, Манчестър Сити и Малага, Анжи се развива по определена философия. Роденият в кавказката република в състава на Руската федерация Дагестан Керимов е местен човек, който иска да споделя богатството си със своите сънародници. Футболът е един от начините да направи техния живот по-добър и да популяризира Дагестан по света. Така идеята на милиардера е да създаде отбор, съставен от местни футболисти и световни звезди. Затова Лахиялов е толкова важен за него. Шамил е роден в град Махачкала, играл е за Анжи няколко години във втората дивизия на Русия и сега се завръща у дома като блудния син. Затова неговото парченце в мозайката на Керимов е толкова важно. Местните кадри са сърцето на Анжи. Друг президент вероятно би се разделил с треньора ветеран Гаджи Гаджиев - уважаван местен професионалист, който изведе отбора до дебюта му във Висшата лига през 2000 г. и завърши сезона на четвърто място, а през 2001 г. достигна до финал за Купата. 65-годишният специалист е опитен и мъдър, но никога не е водил топотбор и очевидно му липсва съответната харизма. Но на Керимов никога не му е хрумвало да се отърве от него, защото Гаджиев е най-добрият треньор в Дагестан за всички времена и това е напълно достатъчно.

В началото на сезона централната двойка в тима бяха вторият капитан Расим Тагирбеков и младокът Али Гаджибеков - и двамата родени и израсли в Махачкала. Камил Агаларов - друго местно момче, е ляв бек. Енергичното крило Махач Гаджиев - любимец на своя съименник на треньорския пост, без да имат роднинска връзка, дойде от Сатурн след фалита на московския клуб. От юношеската школа също се задават млади таланти, чакащи за своя шанс. И след това идват големите имена. Роберто Карлуш беше първият сензационен трансфер и неговото привличане се оказа отличен ход в няколко отношения. Краката на 38-годишния бивш световен шампион вече не го държат, за да тича по левия фланг, така че той бе преквалифициран в плеймейкър, играещ от дълбочина. Макар че не блесна в мачовете с големите отбори като ЦСКА (Москва) и Зенит, той се прояви страхотно в други срещи в новото си амплоа.

Освен това Роберто се влюби в Русия. И как да не се влюби! Годишната му заплата е 4 милиона евро и в допълнение получава подаръци от клубния президент като “Бугати Вейрон” за 1.8 млн. за рождения си ден. Цял Дагестан е луд по него, той не спира да дава изявления за медиите, учи местните танци и планира да остане в ръководството на Анжи след края на кариерата си. Влиянието на бразилеца върху целия проект е огромно. Той лично убеди обещаващия полузащитник на Коринтианс Жусилеи да дойде в Русия. След него към отбора се присъедини и Диего Тардели от Атлетико (Минейро) - голмайстор на бразилското първенство за 2009 г. Освен това Карлуш през ден звъни на Неймар, за да му обяснява как би било по-добре да предпочете неговия отбор пред Реал (Мадрид) и Челси. Дори споменаването на клуба от Махачкала редом с тези гиганти доскоро звучеше като някаква шега, но вече

  светът добре знае кои са Анжи.

Проектът на Сулейман Керимов е дългосрочен и реален. Той иска да превърне своя отбор във водещ в Русия и Европа. Когато той пое контрола върху Анжи, отборът бе завършил на единайсето място, а тренировъчната база съвсем не отговаряше на високите стандарти на новия собственик. Затова бизнесменът започна да строи нова, наред с 40-хиляден стадион красавец. Общата стойност на инвестициите му надхвърля 200 милиона евро. Междувременно футболистите живеят и се подготвят в базата на Сатурн до Москва, което означава, че летят по 1600 км за домакинските си мачове в Махачкала. За да покаже на играчите си какво ниво иска от тях да достигнат, на 29 май Керимов ги качи на частния си самолет и ги заведе в Лондон на финала на Шампионската лига между Барселона и Манчестър Юнайтед. Не виждам причина и Анжи да не играе в такъв мач скоро, оптимистично заяви Роберто Карлуш. Кой знае? Може пък да има право да го твърди - притокът на звезди към Махачкала не спира. Мароканският национал Мбарк Бусуфа - трикратен футболист номер едно на белгийското първенство с Андерлехт, подписа през април. След това дойде и големият шок - 24-годишният Балаш Джуджак, най-добър играч на холандската Ередивизи през 2010 и 2011 г. с ПСВ, предпочете Анжи пред Ювентус, Дженоа, Ливърпул, Евертън, Нюкасъл, Хамбургер, Шалке и Виляреал! Въпреки че е много просто да си обясним решението на унгареца със заплатата от 2,5 милиона на година, истината е, че толкова обещаващ футболист не би погребал кариерата си в Дагестан, ако не вярва в блестящото бъдеще на проекта. Мечтите за Дженаро Гатузо, Хуан Роман Рикелме и Неймар може би няма да се сбъднат, но Юри Жирков - един от най-добрите руски футболисти през ХХI век дойде от Челси. А в Махачкала сега очакват и Самуел Ето'о - един от най-добрите нападатели в света, който е само на 30 години! Ако прогнозата на Роберто Карлуш се сбъдне, той може да спечели Шампионската лига с трети отбор след Барселона и Интер. Не би било интелигентно да приемаме подобно твърдение без съответното чувство за хумор. Все пак Анжи е на пето място във Висшата лига на Русия и трябва да подобри съществено представянето си, за да е конкурентен на отбори като ЦСКА и Зенит.

  Има и обвинения за нарушения на феърплея, след като дагестанският тим спечели странен мач с Волга през май, а няколко седмици по-рано треньорът на Локомотив (Москва) бе уволнен за “необичайни тактически решения” след домакинската загуба от Анжи.

От Махачкала обаче реагираха гневно на публикациите по темата, като поканиха журналистите да посещават базата им по всяко време и дори да подслушват телефонните разговори на ръководството на клуба! Друг чувствителен аспект около очакваното преминаване на Ето'о е расизмът в Русия. На два пъти Роберто Карлуш бе целен с банан от трибуните - в Санкт Петербург и Самара, а камерунецът е много чувствителен на тази тема, както знаем от престоя му в Испания. Заплатата от 80 млн. евро за четири години обаче ще превърне камерунеца в най-богатия футболист в света, а с неговото привличане Анжи ще направи голяма крачка напред към постигане на амбициозните си цели. Интеграцията на отбора върви добре - Джуджак и Агаларов, Роберто Карлуш и Тагирбеков, Жирков и Гаджиев, Бусуфа и Лахиялов работят заедно за общата кауза. Кой ще е следващият? Ето'о със сигурност не е последният в списъка на Сулейман Керимов.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?