64
Следвайте ни

Боби Михайлов:Футболът ни е на средно ниво

viber icon

Президентът на БФС Борислав Михайлов отговори на въпроси на фен във Фейсбук като засегна важни теми за футбола ни.

ЕТО КАКВО НАПИСА МИХАЙЛОВ:

"Футбол на ниво в България не може да има без активно участие на държавната и общинската власт. Казвал съм го много пъти, казвам го и сега - в деня на изборите за президент и Народно събрание.

Днес правим този избор с надеждата много скоро да има редовен кабинет с всички правомощия, който да се справи с кризите в държавата.

 Очаквам и се надявам най-накрая да бъде сформирано стабилно правителство, с което веднага да можем да продължим работата в посока подновяване и модернизиране на инфраструктурата във футбола. В тази област само съвместната дейност между БФС и държавното управление може да доведе до кардинални промени и съответно до много добри резултати за футбола.

Използвам изборния ден, за да отговоря и на Денислав Аксиев, който ми зададе смислени въпроси преди няколко дни тук, в страницата ми във Фейсбук. Те са по теми, които са много подходящи за коментар в ден, като днешния.

Ще отговоря на въпросите в реда, в който ми бяха зададени.

 Денислав ме пита защо темпото на шампионатните мачове в България е толкова ниско и как може да се промени.

Аз не бих казал, че в българското първенство се играе бавен или слаб футбол - напротив. Първенството ни е интересно, конкурентно и доста атрактивно. Повечето клубове в Първа лига предлагат доста високо професионално ниво за нашите стандарти. Мерилото за силата на едно първенство винаги са били европейските клубни турнири. За втора поредна година България има два отбора в груповата фаза на европейските клубни турнири, което е отличен резултат. А в ранглистата на УЕФА България е преди страни като Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Финландия, Ейре и др. и непосредствено след Гърция, Турция, Дания, Норвегия и Швеция. Затова смело може да кажа, че първенството ни е на средно европейско ниво. Това говори както за качеството на футбола, така и за бързината, техническите и физическите способности на футболистите ни.

 Вторият въпрос е каква стратегия бих предприел за обучението на треньори, които да са конвертируеми дори на европейския пазар.

Обучението и развитието на треньорски кадри на всички нива във футбола ни е сред приоритетите в работата на Българския футболен съюз. Неслучайно преди няколко години интегрирахме методологията на Аякс в нашата електронна система, която в момента е достъпна и напълно безплатна за над 400 български треньори. Отделно вече взехме решение да финансираме сериозна част от обучението на треньори категория "C", т. е. тези специалисти, които ще участват активно в създаването на кадри в детско-юношеския и масовия футбол, или основата на футболната пирамида. Работата в Треньорската школата също се реорганизира и предстои да бъдат интегрирани още повече програми за подготовка на футболни специалисти.

Третият въпрос е защо всички мачове на националните гарнитури се играят в София, след като явно интересът в столицата е нисък.

 За да бъда конкретен и изчерпателен, ще отговоря с факти. Представителният мъжки отбор играе в София, на националния стадион, тъй като това е естественият му дом, макар че БФС вероятно е единствената национална футболна федерация в световен мащаб, която трябва да плаща наем, за да се играят мачове на националния отбор в собствената му държава. Дълги години младежкият отбор домакинстваше извън София - в Стара Загора, в Благоевград, в Разград и т.н. Сега домакинства на стадион "Славия", където има отлични условия, но това не изключва да се помисли в бъдеще да изнесе двубоите си отново извън столицата. Всички останали гарнитури - юношеските и девическите формации, както и женският национален отбор, домакинстват предимно извън София. Сега например България U19 е домакин на четиристранния квалификационен турнир за Евро 2022 в Албена.

 Четвъртият въпрос е каква стратегия бихме предприели за подновяването на голяма част от инфраструктурата в българския футбол.

 Ние многократно сме проявявали инициатива в тази посока и сме водили разговори на всички нива - не само за построяването на нов национален стадион, но и за обновяване на футболната инфраструктурата в големите и малките градове. В някои случаи сме имали успех, в други - не толкова, но няма да се откажем да призоваваме държавната и местната власт да инвестира в спортни обекти. Касае се за здравето на нацията и за бъдещето на децата. БФС успя да осъществи със сигурност най-мащабния проект в това отношение - вероятно от 1990 година насам. Националната футболна база "Бояна" е факт благодарение на дългогодишната работа и усилия на всички в структурата на федерацията и аз се горде

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

jjj

jjj

15.11.2021 | 09:31

Средното ти е отзад в г-ъза пияндурник такъв!!

Отговори
3 1
Митко

Митко

15.11.2021 | 08:37

Да, на средно ниво сред всички слаби отбори - резултатите (фактите) говорят !!!

Отговори
2 1
Перуканчо

Перуканчо

15.11.2021 | 07:33

Шегобиец голям е.......

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?