Благо Александров: Не бях на САЩ 94 заради покер с Наско Сираков

„Бях доста луда глава, отивах на мач направо от дискотека, но вкарвах по два гола“, сподели Благой Александров, който днес навършва 50 години

Благо Александров навършва днес 50 години. Той е от златното поколение на Ицо, Любо, Емо и компания. Юноша е на ЦСКА, но кариерата си продължава в Славия. Има два мача за България на турнето в Кувей преди Световното първенство в Щатите през 94-та. Един от доста талантливите нападатели за онова време, но както самият той казва, „бях луда глава“. Кариерата си приключва на 28 години, когато за последно играе за Велбъжд Кюстендил. Тогава тимът е собственост на Георги Илиев, който е кръстник на Благо. По негова молба той изиграва няколко мача, след което отново по молба на боса на „ВИС-2“ Александров прекратява своята кариера. Благо Александров даде специално интервю пред топрепортера на Лайфспорт Филип Петрунов, което е едно от малкото в неговата кариера.

Благо, честито ставаш на 50 години, как се чувства един мъж на половин век?
- Благодаря. Чувствам се перфектно. Живея по същия начин, както преди 20-30 години. Не се лишавам от нищо, както от удоволствията на живота, така и от начина ми на живот.

 Липсва ти обаче футболът?

- Разбира се. Човек, който е израснал с футболната топка е хубаво да се връща от време на време в годините назад. Следя големите първенства, както и българското.

За по-младите фенове трябва да уточним, че ти си юноша на ЦСКА, но твоя талант се разви с Славия.
- Да, така беше.


Ти беше доста добър нападател, но пък се славеше с доста буен нрав. Такъв ли си и днес?
- Както споменах, не съм претърпял голяма промяна. На младите футболисти бих им казал да мислят повече за футбол и да не повтарят моите грешки от времето, когато играех. Сега им е момента да мислят за футбол, за развлечения и изкушения има време.


Ти бе в ЦСКА заедно със Стоичков, Любо, Емо Костадинов, каква е разликата от футбола сега и този, който играехте вие през 90-те години?

- За съжаление сега липсват такива имена като Ицо, Любо. Няма тези лидери, каквито бяха те.

 Защо сега повечето футболисти мислят за прически, татуси, манекенки, а не колко гола да вкарат на мачовете?

- Точно това исках да апелирам -младите да мислят за футбол, а не за прически и манекенки. Както казах в началото, аз бях доста буен и като тях. Точно поради тази причина доста често влизах в конфликти с треньорите. Появявах се на тренировка чак в средата на седмицата.

Да де, но като вкараш два гола на мач всичко ти се прощава?
- Да, така е.


Хайде, разкажи някоя история.
- На първо четене помня за един мач с Миньор Перник, аз тогава играех за Габрово. Бях на един рожден ден вечерта, прибрах се на обяд, а мачът беше от 14 часа. Започнах титуляр, вкарах първото полувреме два гола и поисках смяна, понеже не бях спал цяла нощ. Смениха ме и на полувремето легнах на масата за масажи да си доспа.


В Славия си бил под ръководството на Стоян Коцев и Иван Вуцов. Там сигурно също си имал интересни случки? С Георги Караманов бяхте доста близки, няма как да не сте направили нещо.
- Да, с него правехме доста бели. Спомням си преди един мач с Берое се качихме на Простор на дискотека. Отидохме вечерта, там се случи един инцидент и се наложи преди мача да мина през Пирогов да ми гипсират един пръст, който си бях счупил. Господин Вуцов като видя гипса, изпадна в паника. Не му беше приятно, имаше малък конфликт с него. После той ме наказа съвсем заслужено.


Ти беше в разширения състав за Световното първенство през 1994 година, бяхте на лагер в Кувейт. Защо обаче отпадна от групата?
- Това беше последният лагер преди Световното и трябваше да заминат 22-ма футболисти, а ние бяхме 24. Една вечер бях заловен от Димитър Пенев в малките часове да играя карти и това повлия за моето освобождаване от групата.


С кой си играл карти?
- Бяхме аз, Сираков, Мъри Стоилов и Златко Янков. И ние с Мъри отпаднахме.

После не си ли питал Пенев защо те е освободил?
- Тогава враждата между ЦСКА и Левски беше голяма. Това което разбрах от други хора е едва ли не, защото съм играл карти с левскарите.


Ти си отпаднал от групата за Световното, но тези, които бяха там сега управляват родния футбол. Според теб справят ли се, имайки предвид, че не сме се класирали на голям форум от 2004-та?
- По принцип аз съм далеч от тези хора, които ръководят футбола. Но мисля, че те нямат вина за това състояние. Вината носят самите действащи футболисти. Както споменах в началото липсват тези лидери каквито имаше преди.


Липсват Ицо, Любо, дори и Трифон Иванов, лека му пръст, който също бе доста луда глава.
- Трифон бе един от големите лидери по онова време.


Ще се роди ли втори Димитър Бербатов?
- Той е един от последните таланти на българският футбол. Надявам се да има много като него, Ицо, Любо, Емо, Лечков, Балъков....


Да разбирам, че си доста близък с Наско Сираков, имате ли закачки двамата на тема ЦСКА и Левски.
- Наско е един от най-големите ръководители в България, има доста качества и определено много липсва на Левски. Той е човек врял и кипял като ръководител и е най-ценен като такъв в даден клуб.


Ако те поканят да се занимаваш с футбол, би ли приел такова предложение?
- Не, не. Далече съм от такова нещо. Просто вече съм само един фен.


Как ти се струва безумното изваждане на ЦСКА, Литекс и Локомотив София от „А“ група?
- Ти сам каза, че това е безумно изваждане. Можеше да се направят компромиси.


Гриша Ганчев се е заел с ЦСКА, според теб ще успее ли, ако реши да пренесе модела Литекс на „Българска армия“? Виждаме колко играчи има на Литекс във всички национални гарнитури.
- Според мен ще успее на 100 процента. Той е доказан ръководител. Както ти каза виждаме от Литекс колко футболисти има при мъжете, юноши и другите национални отбори. Методите на работа да Гриша Ганчев са доказали, че имат резултати.


Според теб моделът Лудогорец успешен ли е за България? Малък град, но пък се привличат футболисти с големи заплати. Не се ли убива футбола в България по този начин?
- По принцип не съм привърженик на големия брой чужденци, които играят в отборите.По този начин се спира развитието на младите българчета. Но пък виждаме, че това дава резултат. Малко или много апелирам повече българи да играят в отборите.


Какво си пожелаваш в личен план?
- Преди всичко да съм жив и здрав, както аз, така и близките ми. За мен това е най-важното на тези години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?