Битката за Пловдив? Не, дербито на дънните риби

На 55-годишнината от обединението си двата отбора отново един срещу друг

Часът е 14.30, днес 31 октомври. Времето - облачно със слаб дъжд, температурата 9 градуса. Това е синоптичната прогноза за днешния мач в Пловдив между Ботев и Локомотив. Всъщност това е един от поредните дни, обозначавани от хората с буквата Х.

Може де звучи еретично, но след сблъсъка край Бирената ще проличи има ли смисъл двата ни отбора да се мъчат, или да приключат всичко с едно обединение.

На всички, които вече изригват срещу подобна мисъл, ще спомена един факт. На днешният 31 октомври се навършват точно 55 години от обединението на Ботев и Локомотив в един общ отбор. В далечната 1954-а, в рамките на Есенния младежки профсъюзен крос, се провеждат състезания по гребане, спортна стрелба и футболен мач. Срещу гостуващият на стадион "Девети септември" китайски отбор Ба И се изправя сборен тим, съставен от играчи на (ДНА - тогава Ботев и Локомотив). Екипът е червено-бели фланелки и черни шорти. По това време окраската ДНА е в червено и бяло.

Сега, 55 години след това събитие, на терена край Бирената - за ужас на гастролиращите в момента там попови прасета, ще се изправят поредните варианти на Ботев и Локомотив.

Отдавна този мач загуби хипнотичното си привличане за хората извън твърдото ядро, посещаващо неотлъчно двата стадиона. Атмосферата е повече от приповдигната, но това е предимно заради спомените, които хората очакват отново да се сбъднат. Падането на нивото на терена стана причина за ескалиране на напрежението по трибуните и около стадиона. Не вярвам някой нормален човек да е доволен от факта, че на едното от двете дербита бива набутван в клетка и във всеки един момент е на косъм от удар - от някой разбеснял се фен или от полицай, няма значение.

Битката за Пловдив? Да, ама - не! Този лозунг отдавна е изпразнен откъм съдържание. Аз лично не приемам за пловдивски тим тази селекция на все още Димитър Христолов, която е нещо средно между балнеосанаториум и автосервиз. Идват безработни играчи, изправят си кривините и ще си идат. Все пак да вметна, че отборът се казва Ботев, а не Гарибалди, което предполага, че в него би следвало да играят българи. А там единственият заслужаващ внимание нашенец е Иван Караманов, но той пък е юноша на Локо Пд.

Ситуацията на "Лаута" е подобна. Четирима бразилци, един от Бенин, един от Сърбия, един от Ямбол (Мечечиев), един от Бургас (Кюмюрджиев), един от Кюстендил (Сечков) и един от София (Йошев). Ето точно тук на човек му е трудно да разбере защо хората продължават да наричат това дерби - Битката за Пловдив. Чували сте вица: Защо петлите нямат ръце? - Защото кокошките нямат гърди.

Как да има пловдивско дерби, като почти няма пловдивчани в отборите? Въпрос на гледна точка, казват управляващите двата клуба. Бих приел, че чуждата инвазия в Ботев и Локо е правилна, ако те бяха в челото на класирането. Сега положението е страхотно - черно-белите са на 13-то място, на точка от изпадащите, а Ботев - "червен фенер" с точка повече от валата.

Интригата в днешния мач определено е сблъсъкът между треньорите, които се оказват и набори. Отличникът от Коверчано Енрико Пичоне срещу един от най-резултатните защитници в България Иван Маринов. Най-вероятно е в този сблъсък ремито да устройва и двамата, въпреки че Пичоне би търсил успеха, ако има и най-малката идея да продължи с Ботев. Хороскопът на двамата обаче показва учудващо благоприятно партньорство между Стрелец (Пичоне) и Лъв (Маринов).

Дъждовно и студено? То такова отдавна е времето в двата пловдивски отбора. Не съм пророк, но мога да ви спестя слушането на интервютата след мача. Общо взето, всичко ще се свежда до изреченията: Стана хубав мач за българските стандарти. Благодаря на нашата публика, тя доказа, че е номер едно в България.

Само да уточня, че и двете публики ще са най-великите след мача, което си е напълно отговарящо на манталитета на футболистите ни.

Отдавна насладата, която хората изпитваха от изпълненията на Христо Бонев, Динко Дерменджиев, Христо Колев и Петър Зехтински, е отстъпила място на омразата и плюенето по противника.

14.30 часа, студено със слаб дъжд. Ако сте на стадиона край Бирената по това време, стоплете човека до вас на трибуната с една добра дума, че от терена няма как да го направят.

Вятърът на промяната в Ботев и Локо? Да, но след дербито днес 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?