61

БФС незаконно е отменил Конгреса от 18 март 2022 година, решенията му са невалидни

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и неговия екип публикуваха във Facebook решението на Софийски градски съд, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от БФС.  

Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС.

Съдът обаче е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено).

 
Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас.

Въпреки че се е съгласил с аргументите, съдът е постановил, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса.

На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд.

С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022г.

БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение.

На конгреса през март бе избран единодушно Димитър Бербатов. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?