61

Без изненади: Меси бе избран за №1 на ФИФА за 2022 година

Лионел Меси очаквано бе избран за най-добър футболист на планетата при връчването на наградите The Best на ФИФА. Аржентинецът получи наградата си, която е трета за него, на специална церемония в Париж. 

На тържеството бяха връчени още редица награди на най-заслужилите футболисти и треньори сред мъжете и жените, както и на най-запомнящите се фенове през изминалата 2022 г.

Христо Стоичков представи България като награди треньорката на женския национален отбор на Англия Сарина Вигман, която бе избрана за №1 сред колежките си.

Първи на сцената излезе президентът на ФИФА Джани Инфантино, който изнесе реч. В нея той коментира изминалата година, като не забрави да спомене и личностите, с които футболният свят се е простил през 2022 г. Веднага след това бе излъчено специално видео, обрисуващо емблематичната кариера на Пеле. 

След това на сцената излезе Роналдо, който заедно с Инфантино връчиха специална награда на съпругата на Пеле - Марсия Аоки.

Друга легенда на бразилския футбол - Жаирзиньо, също разказа за спомените си от времето, прекарано с Краля. Вдъхновението си от Пеле изрази и двукратната световна шампионка Карли Лойд. Известният бразилски артист Сеу Жоржи направи специално изпълнение в чест на Пеле. 

Последва връчването на наградите, като вратар №1 на ФИФА при жените стана Мери Ърпс, която стана европейска шампионка с Англия през 2022 г. 

След жените, дойде време за връчването на наградата за вратар №1 при мъжете. Трофеят спечели вратарят на Аржентина Емилиано Мартинес, който бе ключов в селекцията на Аржентина, станала световен шампион на Мондиала в Катар.

Наградата "Пушкаш", връчвана на футболиста, вкарал най-красив гол през годината, бе следващата поред, която бе връчена. Тя отиде в ръцете на поляка Марчин Олекси, който вкара гол със задна ножица на шампионат за хора с ампутирани крайници, като самият Олекси е с един крак.   

Следващата награда, която бе връчена, бе за треньор №1 при мъжете, като нейн притежател стана Лионел Скалони. Той изведе Аржентина до трета световна титла на Мондиала в Катар. 

Специално изпълнение, съпроводено от емблематични моменти от Световното в Катар даде лека почивка на присъстващите в залата от награждаванията. 

Наградата за феърплей отиде при Лука Лочошвили, който спаси живота на друг футболист по време на мач. 

Привържениците на Аржентина спечелиха наградата за феновете с невероятната си подкрепа към своя национален отбор по време на Мондиала в Катар, който "гаучосите" спечелиха. 

Идеалната единасеторка при жените включваше: Кристиан Ендлер, Луси Бронс, Мапи Леон, Уенди Ренар, Леа Уилямсън, Лена Обердорф, Алексия Путеяс, Кийра Уолш, Сам Кер, Бет Мийт и Алекс Морган.

Идеалната единайсеторка при мъжете бе съставена от: Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Върджил Ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Холанд.

След определянето на най-добрите отбори при жените и мъжете, дойде време да бъде изпълнена официалната песен на церемонията The Best.  

Звездата на Барселона и Испания Алексия Путеяс спечели наградата за футболист №1 на 2022 г. сред жените. Тя изпревари Алекс Морган и Бет Мийт. 

Преди обявяването на носителя на наградата за футболист №1 при мъжете за 2022 г. бе излъчено специално видео за финала на Световното в Катар. За наградата спореха Лионел Меси, Килиан Мбапе и Карим Бензема. Победител стана Лионел Меси, който печели тази награда за трети път след 2009 и 2019 г. 

Това бе краят на пищната церемония, която приключи със специално видео с избрани моменти от футболния свят в последните години. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?