64

Бербо: Искаме оставката на цялото ръководство на БФС

Голмайстор №1 в историята на националния отбор на България по футбол Димитър Бербатов е специален гост в предаването Гостът на Sportal.bg. Той ще говори за загубите на “лъвовете” в изминалите две европейски квалификации от Черна гора и Унгария, както и за ситуацията в родния футбол.

 "Искаме оставката на ръководството на българския футболен съюз, а не на един човек. Ясно, че има хора, които имат качества, но ръководните фактори е видно, че взимат грешните решения. Резултатите са красноречиви и човек трябва да си каже, че ще отстъпи. Длъжни сме да подсетим, че е дошло време за такава оставка", започна Бербатов.

"Всеки трябва да понесе вината си – едни повече, други по-малко. Ако започнем от футболистите, всеки съм сигурен, че си прави оценка след мача. Те сами си поемат вината. Оттам следва треньорът. Всеки ще изрази мнение как е наредил състава, кой е повикал и кой не е повикал. Щом сме загубили и двата мача, той си носи отговорността. Негова е по-голяма вината. Следват ръководните органи, които са поставили този треньор. Те правят това за пореден път – назначават треньор и след няколко мача започва обратната песен, че той не става. На всички хора вече им омръзва. След като толкова пъти си правил грешните избори, значи, че времето ти като ръководител е отминало".

Бербатов засегна и темата с подмладяването на националния ни отбор: 

"Един по-опитен футболист ще е бил кален в такива двубои. Той ще знае как да реагира, когато губи. Направило е впечатление на повечето хора, че това го няма при нас. Това също е свързано с опитността. Черна гора са 600 000 души, а ние сме 6 млн. и половина. Държава с 600 000 побеждава държава с 6 млн. и половина. Не казах, че заслужавахме да загубим, а просто, че загубихме. Бам, грешка и гол. Това е опит. Някой път годините на играч не значат опитност непременно. Трябва да се търси този баланс, за да може младите да растат покрай опитните. Неподготвеността на самите футболисти идва от клубовете. За да имат ясна и конкретна стратегия, клубовете трябва да имат спусната стратегия от футболния съюз. Клубният отбор печели от това да имат подготвени национални състезатели.

Ситуацията е толкова трагична, че след толкова много време ти трябва да започнеш от най-ниското ниво, което е ДЮШ. Това се е получило след толкова време на управление. Ти даваш пример с мен, Марто, Стилиян и момчетата, че сме били по-подготвени. Бяхме по-подготвени, защото подготовката ни в клубовете беше по различен начин. Тя ни помогна да излезем в чужбина и да се развием по различен начин. Самите клубове трябва да работят с БФС в унисон. Всички трябва да работят заедно, а не на парче. Трябва да посочваме грешките, защото те са факт".

"Борим се с екипа ми да покажем на клубовете, че възможността е там. Имам екип, които са с мен и целият футбол копнее за тази промяна. Ще трябва време да осъществим тази промяна. Знаейки, че работиш правилно, ти си защитен. БФС трябва да бъде проактивен. На моменти се срещат футболисти, които са по-напреднали от своите връстници, но те вече са все по-голяма рядкост. Когато се работи на парче в юношеските на национални гарнитури, чувам постоянни слухове за уредени мачове и симулативно играене, това е проблем. Има порочни практики. Може да са само слухове, но резултатите красноречиво говорят, че системата не функционира. Ние крачим към бездната. Имам подкрепата на цялата футболна общественост, но тази промяна няма как да се случи в социалните мрежи, а трябва да има действие. Продължават да се случват необясними неща – съдебни битки се водят. Това е един от начините, по които държим линията, която може да ни гарантира успех. Това е законният начин. В момента делото за президент на БФС е обжалвано и отива към ВКС. Няма как ВКС да допусне дело и да реши в полза на българския футболен съюз. Ако го приеме, ще се създаде порочна практика. Когато един клуб е обжалвал опорочен Конгрес, той е в правото си.

След опорочения Конгрес, на който трябваше да има балотаж, какво се очаква от мен? Да се предадем, да кажем „Да“, да се примирим или да обжалвам? Ако имаше балотаж, както е по устав, ние печелихме Конгреса. След това ние отново събрахме декларация. Тези декларации, които събрахме, ги подадохме в БФС и то по устав, но те ги отказаха. След това ги дадохме в Съда, а съдията протака във времето. А съдията трябва да види, че е направена подписка за Конгрес и автоматично да свикаш Конгрес. Това вече година и половина се протака. Сега ги заплашват да подпишат контрадекларации, за да разубедят клубовете. Те обаче не са доброволно разубедени, а принудени. Резултатът е виден от представянето на националните ни гарнитури. Нашият Конгрес е обжалван от три клуба и Емил Костадинов. Ако не е обжалван, аз щях да бъда вписан и оттам на друг Конгрес да се изправи човек срещу мен. Но този Конгрес щеше да бъде честен. Клубовете са Фк Бароко, ФК Академик София и ФК Възраждане. Тези клубове явно са доволни със състоянието на българския футбол в момента.

Ако се появи трети кандидат, който е добре дошъл, и бъде избран, аз ще стоя и ще го аплодирам. Ние се борим срещу система и начин на управление, а не толкова срещу личности. Хората, въвлечени в тази система, може да са тръгнали с добри намерения, но тази система ги е променила.

Никога не съм си позволил да поставям епитети и да обиждам. Винаги съм оставял време и съм обмислял дали да отговоря. В един момент човек трябва да каже нещо, когато се опитват да го принизят. Трябва да можеш да се защитиш. Ние ще бъдем глупаците, ако вярваме, че нещо може да се промени. На моменти ще има проблясване, но това ще бъде отскок от правата. Стоим на два екипа, защото няма действие от другата страна. Ти можеш да подадеш оставка и пак да се кандидатираш за президент на БФС.

Аз съм се срещал с много президенти на български клубове, с Венци Стефанов също. Ще продължавам да обикаляме и ще събираме нови декларации, ако е необходимо. Методите, по които може да се реши всичко, е с оставка на сегашното ръководство или с мое вписване. Аз ще свикам веднага нов Конгрес. Третият начин е със съда. Разбира се, има още един начин – пак с декларации. Аз знам, че 1/3 от клубовете са с нас.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
народна песен на борка перуката

народна песен на борка перуката

30.03.2023 | 09:24

кат ми пееш Митко ле -кой ли те слуша

Отговори
2 2
С ритници навън!

С ритници навън!

30.03.2023 | 01:51

Четох интервюто с плешивата голяма сиг@нск@ уста от Сливен! Този наглец заслужава да бъде изхвърлен като парцал, както и да не му се зачете за стаж престоя му в БФС. Тъй или иначе, нищо не е свършил, за нищо не е виновен... С една дума сиганин от класа!

Отговори
2 1
Очевидно

Очевидно

29.03.2023 | 19:41

Сегашното ръководство на БФС е пълен провал. Видя се, че "четвъртите" освен големи усти и гьонсуратлък нямат други аргументи. А, забравих - могат да играят пияни кючек на маса. Че се налага СЕРИОЗНА промяна е ясно. И колкото по-скоро има конгрес, толкова по-добре. Имаме и случай за Гинес - да подадеш оставка и след година да кажеш - оттеглям си оставката и да седнеш пак на стола... И съда да го приеме.... Уникални наглеци и идиоти!

Отговори
3 0
Левски 1914

Левски 1914

29.03.2023 | 15:21

Искаш ама няма ти си едно ФЪРЧИЛО!

Отговори
2 2

Анкета

Какво ще се случи с "Ботев" при Бруно Балтазар?